Ännu en uppdatering av ett gammalt recept med nya bilder och viktväktaranpassad version.
6 port.
800 g köttfärs
4 äggulor
2 krm svartpeppar
2 tsk timjan
2 tsk salt
1 dl hackad gräslök
2 dl vispgrädde
smör
Sås
5 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 tsk soja
1 tsk svartvinbärsgelé
½ dl grädde
salt
peppar
timjan
maizena
Blanda färsen med äggulor, salt, peppar, gräslök och timjan.
Tillsätt grädden lite i taget.
Forma till små biffar.
Stek dem i smör i en stekpanna på medelvärme ca 3-5 min på varje sida.
När du stekt klart biffarna häll på vatten och lägg i buljongtärningen.
Blanda i soja, gelé och grädde.
Smaka av med salt, peppar och timjan.
Red av skyn med lite maizena.
Servera biffarna och skysåsen med potatismos, lingonsylt och rivna morötter.
Viktväktarna Points
800 g nötfärs 5% *
4 äggulor
2 krm svartpeppar
2 tsk timjan
2 tsk salt
1 dl hackad gräslök
1 dl matlagningsgrädde 13% *
1 dl vatten
smör (lägg till points för så mycket du använder)
Sås
5 dl vatten
1 köttbuljongtärning *
1 tsk soja
1 tsk svartvinbärsgelé *
½ dl matlagningsgrädde 13% *
salt
peppar
timjan
2½ msk maizena *
Totalt 5P/port för biffarna. Såsen blir 1P/port.
* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet
Kcal: ca 263 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.
Hur gör du moset? Är det inräknat i sp
Receptet avser bara biffarna. Potatismos gör jag såhär till 6 port: 1 kg potatis, 1 dl matl. grädde 15%, kokvatten, salt, vitpeppar, muskotnöt och en klick smör (lägg till SP om du räknar matfett).
När du skriver 1 biff 3 sp sen inom parantes 2 sp vad menar du går på blå programmet.
3 SP är för 10% färs 2 SP är för 5% färs 😊