Saftigt lökbröd
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2½ dl mjölk
5 dl vatten
50 g jäst
1 msk salt
75 g smält smör
½ dl sirap
7½ dl rågsikt
ca 9 dl vetemjöl
torkad oregano
Hacka de gula lökarna och stek dem i lite smör på svag värme tills de blir genomskinliga.
Skala och hacka vitlöksklyftorna i små bitar.
Rör ut jästen i den kalla mjölken och tillsätt rumstempererat vatten.
Tillsätt vitlök, lök, salt, smör, sirap, rågsikt och vetemjölet, lite i taget.
Blanda ihop till en smidig, men ganska lös deg.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 1½ tim.
Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till 24-28 bollar.
Lägg 6-8 bollar glest bredvid varandra i en rund form på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla bröden med vatten och stö över lite oregano.
Låt dom jäsa under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 250°C.
Grädda brödet längst ner i ugnen i 13-16 min.