Det italienska brödet som går att variera med olika smaksättningar i all oändlighet. Passar bra till soppa eller till buffébordet.
1 stort bröd
25 g jäst
1 msk salt
1 msk socker
6 dl vatten
7 dl vetemjöl special
6 dl durumvetemjöl
½ dl olivolja
flingsalt
pressade vitlöksklyftor
Smula jästen i en bunke.
Häll i saltet och sockret.
Häll i fingervarmt vatten, rör tills jästen löst sig.
Tillsätt mjölsorterna, lite i taget och blanda väl.
Knåda tills du får en elastisk deg, 10 min för hand eller 5 min i maskin.
Låt jäsa övertäckt i 30 min.
Sätt ugnen på 200°C.
Olja en långpanna lätt och kavla ut degen så att den täcker plåten.
Gör små fördjupningar med fingret här och där och ringla över oljan.
Strö på rikligt med flingsalt och pressade vitlöksklyftor.
Låt jäsa ytterligare 30 min.
Grädda mitt i ugnen ca 15 -20 min.
Skär i kvadrater när brödet har svalnat.
Vi åt focaccian ihop med en krämig löksoppa, receptet på soppan hittar du HÄR.