Hembakat bröd är ändå inte allt för tokigt ☺️ Blev att damma av ett tidigare publicerat recept sen längre tillbaks i tiden 🥰
ca 20 bitar
Fördeg
4 dl havregryn
5 dl vatten
50 g jäst
25 g smör
2 dl vatten
3 msk mörk sirap
2 dl filmjölk
1 msk salt
1 msk brödkrydda
15-16 dl rågsikt
Häll havregrynen i en bunke.
Koka upp 5 dl vatten och slå det över grynen.
Rör om och låt det svalna till fingervärme, 37°C.
Tar ca 45 min.
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret.
Tillsätt vattnet (2 dl) och värm vätskan till fingervärme.
Rör ut jästen i vätskan.
Tillsätt grynblandningen, sirapen, filmjölken, saltet och brödkryddan.
Arbeta in mjölet till en smidig deg.
Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
Ta upp och arbeta degen på mjölat bord.
Stjälp upp degen i en bakpappersklädd långpanna, ca 30×40 cm.
Platta ut den med mjölade händer.
Pensla en kniv med lite olja och skär degen i 20 rutor.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 225°C.
Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 25 min.
Stjälp upp brödet på galler och låt det svalna under bakduk.
Viktväktarna Points
4 dl havregryn *
5 dl vatten
50 g jäst *
25 g Bredgott mellan *
2 dl vatten
3 msk mörk sirap *
2 dl lättfil, 0.5%
1 msk salt
1 msk brödkrydda
15-16 dl rågsikt *
Totalt blir det 6P/bröd. Dela i fler bröd för att få en lägre pointsvärde/bröd.
* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet
Kcal: ca 214 kcal/bröd.
Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat) THERESEMATOCHBAK