Ett tidningsutklipp som väntade på att bli testat, blev så gott, men är ju svag för köttfärsrätter över lag så det brukar alltid bli bra!
4 port.
Sås
1 schalottenlök
2 skivor bacon
200 g svamp (kantareller, champinjoner)
1 tsk tomatpuré
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl matlagningsgrädde
salt
peppar
timjan
Färsbiffar
400-500 g köttfärs
1 gul lök
2 msk chilisås
1 tsk timjan
1 ägg
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
smör
plommontomater
kokt mathavre
broccolibuketter
Skala och hacka löken till såsen.
Skiva baconen i smala strimlor.
Fräs lök och bacon i smöret i en kastrull tills löken är mjuk.
Tillsätt svampen och fortsätt fräsa tills vätskan är klar.
Strö över mjöl och späd med matlagningsgrädden under omrörning.
Smaksätt med tomatpuré, salt, peppar och timjan.
Skala och hacka löken fint.
Blanda gul lök, färs, chilisås, timjan, ägg, salt och svartpeppar till en jämn smet.
Hetta upp smöret i en stekpanna.
Platta ut färsen i pannan till en stor biff.
Sänk värmen något och stek den i cirka 3 min.
Dela biffen i fyra delar.
Vänd dem och stek färdigt på andra sidan i 3 min.
Häll såsen i pannan mellan biffarna och låt den bli varm.
Strö över lite färsk timjan och garnera med bladpersilja och en tomat.
Servera biffarna med små plommontomater, kokt mathavre och broccolibuketter.
Viktväktarna Points
1 schalottenlök
2 skivor bacon, avrunnen *
200 g svamp (kantareller, champinjoner)
1 tsk tomatpuré
2 msk smör, Milda Culiness *
2 msk vetemjöl *
3 dl vatten
1 dl matlagningsgrädde 13% *
salt
peppar
timjan
400 g nötfärs 5% *
1 gul lök
2 msk chilisås *
1 tsk timjan
1 ägg
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
smör (lägg till points för det matfett du tillsätter)
plommontomater
2½ dl okokt mathavre *
broccolibuketter
Totalt blir det 12P/port.
* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet
Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK