3 dl vispgrädde
½ tsk havssalt
Häll i grädden i en hushållsmaskin eller bunke.
Vispa, vispa, vispa.
Först grädde, sen grynigt och sen händer det inte så mycket på ett litet tag.
Men vips händer det, plötsligt har vätskan separerats och ett lent, krämigt smör flyger runt i bunken.
Häll av vätskan.
Vispa lite till så att all vätska är borta.
Smaka av, rör eventuellt ner salt eller havssalt.
Njut sedan av ett jättegott smör till allt det bakade brödet.
När det har stått i kylen så får man ställa fram det en stund innan man ska använda det så det inte är för hårt att bre på smörgåsarna.
Uppdatering: tvätta det färdiga smöret i kallt vatten för att få så lång hållbarhetstid som möjligt, ca 3 veckor i kylskåp.
Gör så här: häll av kärnmjölken som är kvar.
Häll i lite kallt vatten och vispa.
Upprepa 2-3 gånger tills vattnet ser klart ut.
Tips! Använd kärnmjölken som blir kvar till brödbak.