Vitkålsgratäng med kyckling

Perfekt matlådemat!

4 port.

750 g kycklingfilé
1 vitkålshuvud, ca 700 g
1 gul lök
några vitlöksklyftor
2 dl grädde
3 dl riven ost
salt
peppar
någon krydda med sting i typ cayennepeppar eller chili

Strimla kycklingen.
Stek den i olja och krydda med salt och peppar.
Lägg kycklingen i en ugnsform.
Hacka/skär kål och lök i mindre bitar.
Bryn kålen och löken lätt så de vattnar av sig och blir mjuka.
Krydda med önskad krydda.
Jag använde salt, peppar och wokkrydda.
Häll över grädden och låt sjuda ihop ett par min.
Häll över kålblandningen över kycklingen i ugnsformen och lägg på osten.
Grädda 20-25 min mitt i ugnen på 225°C.

Viktväktarna Points

750 g kycklingfilé
1 vitkålshuvud, ca 700 g
1 gul lök
några vitlöksklyftor
2 dl grädde 13% *
3 dl riven ost 12% *
salt
peppar
någon krydda med sting i typ cayennepeppar eller chili

Totalt blir det 6P/port exkl matfett vid stekning. Servera med valfria grönsaker.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: 385 kcal exkl matfett och grönsaker.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

8 reaktioner till “Vitkålsgratäng med kyckling”

  1. Vad menar du med mycket? Vad jag vet så är inget förbjudet att äta när man är viktväktare, man får ju anpassa mängden efter så många SP man kan använda. Använder alltid 15% matlagningsgrädde när jag beräknar SP i mina recept, vill man hellre använda 4% så får man gärna göra det men den kommer jag personligen aldrig att använda då jag tycker den innehåller en massa konstiga tillsatser.
   Förr använde jag för det mesta bara grädde och crème fraiche i såserna, nu består det mest av buljong plus en liten del grädde eller crème fraiche. Lagar fortfarande samma typ av mat men på ett annat sätt som är bättre ur viktväktarsynpunkt.
   Vill man inte äta pommes till rätten så går det alldeles utmärkt att välja något annat t.ex hemmagjord klyftpotatis eller ugnsrostade rotfrukter.
   Vi är en barnfamilj och jag anpassar mig efter familjens önskemål och lagar inte flera rätter för det har jag inte tid till. Är det något som är lite dyrt i SP så får man antingen låta bli eller ta en liten mängd, det beror ju lite på vad den övriga rätten består av.

 1. Fick bli den här idag!! 😁👍 Hade vitkål jag inte visste vad jag skulle göra av- hehe… jag laborerar lite med mängderna och hamnade på 3 sp/portion när jag la in i appen- Toppen!! Jag letade i skåpet efter passande krydda och hittade en kebab-krydda, jag inte visste jag hade och en Mangocurry, som jag köpt till en rätt en gång och aldrig använt mer… det fick bli curryn så den blev lite indisk-inspirerad 😉 Jag provsmakade lite på resterna ur formen, annars delade jag bara upp det i lådor och in i frysen. En får följa med till jobbet imorgon. Jag tyckte den var supergod det lilla jag smakade. Hoppas den är lika god imorgon efter en natt i kylen 😉

 2. Skrev en kommentar här igår, men den kom aldrig fram eller? Kanske är det modererat eller så försvann den “in space”… hehe…

  1. Den försvann inte, tog bara lite bloggsemester medans vi for ner till Ullared i två dagar, kommentarerna måste godkännas av mig innan dom publiceras 🙂

 3. Låter jäte gott När du använder matlagningsgrädde tar du alltid hälften vatten? Har sedan jag började i februari använt 4% milda fast det tar emot och varit för lat att räkna på fetthalt att använda annat

  1. Använder aldrig den 4% matlagningsgrädden för det är så mycket konstiga tillsatser i den. Kör på 6% gräddmjölk eller 15% matlagningsgrädde, sen beror det lite på vad jag lagar för rätt och hur mycket grädde som kan tänkas behövas vilken av dom jag tar 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *