Vitkålsgratäng med kyckling

Vilket väder det har varit här idag. Först snöblandat regn imorse, sen har det regnat hela dagen och nu snöblandat regn igen. Hoppas det inte blir kallare i natt så det blir halt imorgon, vi har ju inte bytt till vinterdäck än. Blir att ta det lugnt, tur man inte har så långt till jobbet.

Idag får ni ett recept på en rätt som både går att göra viktväktarvänlig och som går att göra om man äter efter LCHF, bara att tänka på vilken % grädden och osten har.

4 port.

750 g innerfilé av kyckling
1 vitkålshuvud, ca 700 g
1 gul lök
några vitlöksklyftor
2 dl grädde
200 g riven ost
salt
peppar
någon krydda med sting i typ cayennepeppar eller chili

Strimla kycklingen.
Stek den i olja och krydda med salt och peppar.
Lägg kycklingen i en ugnsform.

Hacka/skär kål och lök i mindre bitar.
Bryn kålen och löken lätt så de vattnar av sig och blir mjuka.
Krydda med önskad krydda.
Jag använde salt, peppar och wokkrydda.

Häll över grädden och låt sjuda ihop ett par minuter.
Häll över kålblandningen över kycklingen i ugnsformen och lägg på osten.
Grädda 20-25 minuter mitt i ugnen på 225°C.

dsc_0447

Viktväktarna Flex

750 g innerfilé av kyckling
1 vitkålshuvud, ca 700 g
1 gul lök
några vitlöksklyftor
2 dl matlagningsgrädde+vatten, hälften/hälften(8 SP)
200 g riven ost 10% (11 SP)
salt
peppar
någon krydda med sting i typ cayennepeppar eller chili

Totalt blir det 5 SP/port. Lägg ev. till SP för det matfett du använder vid stekning av kyckling och vitkål.

6 thoughts on “Vitkålsgratäng med kyckling

    1. Vad menar du med mycket? Vad jag vet så är inget förbjudet att äta när man är viktväktare, man får ju anpassa mängden efter så många SP man kan använda. Använder alltid 15% matlagningsgrädde när jag beräknar SP i mina recept, vill man hellre använda 4% så får man gärna göra det men den kommer jag personligen aldrig att använda då jag tycker den innehåller en massa konstiga tillsatser.
      Förr använde jag för det mesta bara grädde och crème fraiche i såserna, nu består det mest av buljong plus en liten del grädde eller crème fraiche. Lagar fortfarande samma typ av mat men på ett annat sätt som är bättre ur viktväktarsynpunkt.
      Vill man inte äta pommes till rätten så går det alldeles utmärkt att välja något annat t.ex hemmagjord klyftpotatis eller ugnsrostade rotfrukter.
      Vi är en barnfamilj och jag anpassar mig efter familjens önskemål och lagar inte flera rätter för det har jag inte tid till. Är det något som är lite dyrt i SP så får man antingen låta bli eller ta en liten mängd, det beror ju lite på vad den övriga rätten består av.

  1. Fick bli den här idag!! 😁👍 Hade vitkål jag inte visste vad jag skulle göra av- hehe… jag laborerar lite med mängderna och hamnade på 3 sp/portion när jag la in i appen- Toppen!! Jag letade i skåpet efter passande krydda och hittade en kebab-krydda, jag inte visste jag hade och en Mangocurry, som jag köpt till en rätt en gång och aldrig använt mer… det fick bli curryn så den blev lite indisk-inspirerad 😉 Jag provsmakade lite på resterna ur formen, annars delade jag bara upp det i lådor och in i frysen. En får följa med till jobbet imorgon. Jag tyckte den var supergod det lilla jag smakade. Hoppas den är lika god imorgon efter en natt i kylen 😉

  2. Skrev en kommentar här igår, men den kom aldrig fram eller? Kanske är det modererat eller så försvann den “in space”… hehe…

    1. Den försvann inte, tog bara lite bloggsemester medans vi for ner till Ullared i två dagar, kommentarerna måste godkännas av mig innan dom publiceras 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *