Tzatziki måste väl ändå vara en av dom godaste såserna man kan ha till grillat! Originalet med gurka är ju såklart godast, men det går utmärkt att byta ut gurkan mot tex morötter eller blanda gurka med äpple.
4 dl grekisk yoghurt
1 gurka
2 krm äppelcidervinäger
2 tsk olivolja med vitlök
1 krm svartpeppar
2-4 vitlöksklyftor
Dela på gurkan och skär bort det mittersta på gurkan (kärnorna).
Riv gurkan på ett rivjärn.
Lägg gurkan i en sil och tillsätt lite grovt salt.
Försök att pressa ut så mycket vätska som möjligt.
Blanda ihop övriga ingredienser i en skål.
Tillsätt gurkan och blanda med yoghurtblandningen.
Låt stå i kylen ett tag så blir det godare smak.
Viktväktarna Points
4 dl grekisk yoghurt t.ex Larsa, Salakis el Arla 0%
1 gurka
2 krm äppelcidervinäger
2 tsk olivolja *
1 krm svartpeppar
2-4 vitlöksklyftor
Totalt för hela satsen tzatziki blir 2P, delar man den på 4 blir det 1P/port och delar man den på 6 blir det 0P/port.
* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet
Kcal: ca 379 kcal för hela satsen, dela i antalet portioner för kcal/port.
Vår middag på midsommarafton blev grillad ryggbiff (perfekt grillad dessutom av sambon), sparris, majs, vitlöksbröd, tzatziki och potatisgratäng.
Gud var gott ut och älskar zatziki ❤️⭐️❤️
Samma här 🙂