Finns det något godare än nybakat bröd till frukost eller till kvällsmacka?
2 limpor
50 g jäst
6 dl vatten, 37°C
1 dl mörk sirap
3 msk rapsolja
2 tsk salt
8 dl rågsikt
ca 8 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i vattnet.
Rör ner sirap, olja och salt.
Blanda ner båda mjölsorterna och knåda till en smidig deg.
Dela degen i två bitar och forma dem till limpor.
Lägg dem bredvid varandra på en plåt med bakplåtspapper eller lägg dom i varsin form.
Lägg även en bit bakplåtspapper mellan limporna så sätter dom inte ihop sig under gräddning.
Sätt in bröden mitt i ugnen i kall ugn och sätt temperaturen på 200°C.
Bröden jäser under tiden ugnsvärmen ökar.
Låt bröden stå i ugnen i ca 50 min.
Viktväktarna Points
50 g jäst *
6 dl vatten, 37°C
1 dl fibersirap *
3 msk rapsolja *
2 tsk salt
8 dl rågsikt *
ca 8-9 dl vetemjöl *
Totalt blir det 120P för båda bröden, kan man få ut ca 18-20 skivor/bröd så blir det 3P/brödskiva.
* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet