Enchiladas med het lövbiff

Blev en riktigt smarrig maträtt! Vill man ha ännu mera hetta i rätten kan man köra på enbart den smaksatta crème fraichen, men det gillar inte mina barn så vi ”spädde” ut den med vanlig naturell crème fraiche. Perfekt fredagsmysmat 😍

TIPS! Man kan med fördel byta ut lövbiffen mot kyckling istället om man vill 😊

4 port.

500 g lövbiff
1 purjolök
1 paprika
smör
salt
1 dl crème fraiche paprika & chili
1 dl crème fraiche
6 st tortillabröd, medium
1 dl riven ost

Sätt ugnen på 250°.
Strimla köttet, purjolöken och skär paprikan i bitar.
Salta och bryn köttet i smör i en stekpanna.
Lägg i purjolöken och rör ner crème fraiche.
Låt koka ihop 1–2 min.
Bred ut röran på mitten av tortillan och rulla ihop.
Lägg rullarna på ett ugnssäkert fat.
Strö över osten.
Gratinera i övre delen av ugnen ca 5 min tills osten fått färg.
Servera med valfria grönsaker.

Viktväktarna Points

500 g lövbiff *
1 purjolök
1 paprika
smör (lägg till pointsför mängden du använder)
salt
1 dl crème fraiche paprika & chili *
1 dl crème fraiche mini 5% *
6 st tortillabröd, medium *
1 dl riven ost 12% *

Totalt blir det 13P/port.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 423 kcal exkl tillsatt matfett och grönsaker.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Kycklingkebabpizza

(I samarbete med Healthy Life Inspires)

Testat pizzamjölmixen i helgen från Healthy Life Inspires. Innehåller färre kolhydrater och lite mer protein än vanligt mjöl, passar oss som är Viktväktare perfekt! Glöm inte att använda min rabattkod THERESEMATOCHABK15 så får du 15% rabatt på din beställning, gäller till den 31/7. Finns även som fullkornsmjöl, allroundmjöl och pasta.

Receptet på pizzadegen kommer från deras hemsida, så grymt god pizza har jag aldrig gjort själv förut 😍

ca 4-5 st

1 pkt (500 g) HLI pizza mjölmix
1 tsk salt
2 tsk socker
1 pkt färsk jäst
2 msk olivolja
2½ dl ljummen mjölk
2½ dl ljummet vatten
½ tsk torr basilika
1 st ägg

pizzasås
riven ost
gul lök
kycklingkebab
kebabsås

Blanda samtliga ingredienser till pizzadegen och kör i en degblandare i några minuter tills degen går ihop.
Strö mjöl på underlaget och dela degen i 5 lika stora bitar och forma dom till runda bollar. Täck över degbitarna och låt dom vila i 30 min.

.
Forma sedan pizzabotten med händerna genom att försiktigt dra degen så att den bli tunn och rund.
Lägg pizzabotten på en plåt med bakplåtspapper.
Sprid ut tomatsås i ett jämnt tunt lager.
Lägg på riven ost och skivad lök.
Grädda i mitten i en förvärmd ugn på 220°C i ca 7 min.
Ta ut pizzan och lägg på kycklingkebabköttet och in i ugnen igen i ca 7-8 min till.
Innan servering toppa med kebabsås.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Pink Gin med Fanta lemon

Vi fortsätter att utforska nya smaker i drinkarnas värld. Denna föll inte sambon i smaken och jag tyckte den var ok 😁 Passade på att testa min nya isbitsform som jag hittade på jobbet, blev små små kuber!

1 glas

4-6 cl valfri rosa gin
Fanta Lemon
is
limeskivor
jordgubbar

Fyll ett glas med isbitar.
Häll på rosa gin och fyll upp glaset med Fanta Lemon.
Rör försiktigt runt med en drinkpinne för att blanda.
Dekorera med bär och limeklyftor.
Servera och njut!

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Italiensk sallad med kornris

(I samarbete med Smakbox)

Har testat för mig två nya produkter som jag fått ifrån Smakbox, kornris från Frebaco kvarn samt grönsaksbuljong utan salt från Knorr. Kornriset går utmärkt att använda istället för vanligt ris eller som i denna rätt, en lite mer matigare sallad. Buljongtärning utan tillsatt salt passar den som vill styra saltmängden själv i maträtten eller för småbarnsföräldrar som lagar egen barnmat 👌

4. port

2 dl kornris
3½ dl grönsaksbuljong
125 g färsk sparris
125 g salami, tunna skivor
50 g pinjenötter
100 g lagrad prästost
125 g rädisor
1 förp salladsmix, tex medelhavsmix

Dressing
½ citron, rivet skal och saft
2 msk olivolja
1 tsk socker
½ tsk flingsalt
svartpeppar

Sås
150 g naturell färskost
2 msk hackade soltorkade tomater
1 vitlöksklyfta
salt
peppar

Koka kornriset i buljongen i ca 15 min och låt sedan svalna.
Bryt av/skär bort den nedre delen på sparrisen och skär av topparna, resten skivas tunt och lägg i en skål.
Blanda ihop ingredienserna till dressingen och häll den över sparrisen.
Låt den marinera i ca 15 min.

Blanda ihop ingredienserna till såsen och ställ kallt till serveringen.

Sätt på ugnen på 225°C.
Fördela salamiskivorna på en plåt med bakplåtspapper.
Stek dem i övre delen av ugnen i 5 min tills dom är krispiga.
Låt kallna och skär i strimlor.

Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna under omskakning.
Bryt osten i bitar och skiva rädisorna tunt.

Varva grönsaker och kornris på ett fat/tallrik, strö över ost, nötter och salami.
Servera med såsen
.

Viktväktarna Points

2 dl kornris *
3½ dl grönsaksbuljong *
125 g färsk sparris
75 g salami, tunna skivor *
35 g pinjenötter *
70 g lagrad prästost 17% *
125 g rädisor
1 förp salladsmix, tex medelhavsmix
½ citron, rivet skal och saft
2 msk olivolja (räknat på 0.5 msk) *
1 tsk sötströ
½ tsk flingsalt
svartpeppar
150 g Salikis/Larsas yoghurt 0%
2 msk hackade soltorkade tomater, torra *
1 vitlöksklyfta
salt
peppar

Totalt blir det 9P/port.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

TIPS! Tycker man salladen är lite dyr i points går det att byta prästosten mot 10-12% ost istället eller salamin mot ett magrare alternativ så kommer man ner ett par points.

Kcal: ca 399 kcal/port.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Libapizza med kyckling, räkor, banan & curry

Den här typen av pizza tar vi ofta till när maten behöver gå snabbt efter hemkomster från fritidsaktiviteter mitt i veckan. Från början var det bara jag som åt av denna, men nu har hela familjen anammat libapizzans förtjusning att njuta utav.
Tänk på att bred ut tomatsåsen nästan ända ut i kanten då kanterna blir hårda när man gräddar den i ugnen. Även gott att toppa pizzan med lite pizzasås eller vitlökssås.

1 pizza

1 st orientaliskt bröd
pizzasås
riven ost
stekt, strimlad kycklingfilé
räkor
banan
curry

Bred ut pizzasåsen på libabrödet och lägg på den rivna osten.
Toppa med kycklingfilé, räkor, skivad banan och curry.
In i ugnen i 200°C i ca 5-8 min.

Viktväktarna Points

1 st Libabröd grovt/lavash *
pizzasås, Mutti
1 dl riven ost 12% *
BBQ kyckling, Kronfågel
1 dl räkor
1/3-½ banan
curry

Totalt blir det 8P/pizza.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 509 kcal/pizza.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Tortellini med bacon & soltorkade tomater

Ett önskemål från dottern, fylld pasta! Gillas av alla i familjen så det var inte svårt att svänga ihop något 😊

6-8 port.

2 förp fylld tortellini
3 förp bacon
6 st soltorkade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl grädde
färsk basilika, valfri mängd
pastavatten
salt
peppar

Koka tortellinin enligt anvisningar på förpackningen.
Strimla baconet och stek i en panna.
Strimla dom soltorkade tomaterna, tillsätt dessa ihop med buljongtärning och grädde.
Låt koka upp.
Tillsätt finhackad färsk basilika.
Späd såsen med valfri mängd pastavatten.
Smaka av med salt och peppar.

Viktväktarna Points

2 förp fylld tortellini *
3 förp kycklingbacon *
6 st soltorkade tomater, torra *
1 grönsaksbuljongtärning *
1 dl matlagningsgrädde 13% *
1 dl vatten
färsk basilika, valfri mängd
pastavatten
salt
peppa

Totalt blir det 11P/port vid 6 port och 9P/port vid 8 port. Lägg till points för tillsatt matfett.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 329 kcal/port vid 6 port och ca 247 kcal vid 8 port, exkl tillsatt matfett.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Skagencheesecake

En favorit att göra vid midsommar, jul och påsk. Brukar alternera mig med lite olika toppings och formen på cheesecaken vid dom olika högtiderna för att det ska bli lite skillnad på dom. Detta blev mitt ena bidrag till årets midsommarbord.

P.S Gör inte som jag och kör med plastfolie istället för bakplåtspapper, kanterna blir inte så släta då 😁

Botten
6-8 skivor kavring
75 g rumstempererat smör

Cheesecakesmet
300 g räkor
4 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 burk färskost med pepparrotsmak, à 125 g
½ dl finhackad dill
2 msk röd stenbitsrom
½ finhackad rödlök
4 st gelatinblad

Garnering
ca 100 g räkor
citron i tunna skivor
röd stenbitsrom
dill

Mixa smör och kavring till en smulig massa i en matberedare.
Tryck ut det i en form med löstagbar botten, klädd med fastklämt bakplåtspapper i botten och på sidorna.
Ställ kallt.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 min.
Skala och hacka räkorna grovt.
Blanda dem med ca 3 dl av crème fraichen, majonnäsen och färskosten.
Blanda ner finhackad dill, rödlök och stenbitsrom.
Krama ur vattnet från gelatinbladen ordentligt.
Värm resterande crème fraiche försiktigt i en kastrull.
Lägg i gelatinbladen och låt smälta på låg värme under omröring.
Häll ner detta i cheesecakeblandningen och blanda ordentligt.
Häll över smeten i formen och täck med plastfolie.
Låt stå i kylen minst 5 timmar, gärna över natten.

Garnera cheesecaken innan servering med stenbitsrom, skalade räkor, citronskivor och dillkvistar.

Viktväktarna Points

7 skivor kavring *
75 g rumstempererat Bregott mellan *
300 g räkor
4 dl grekisk/turkisk yoghurt 0%
1 dl majonnäs, lätt *
1 burk färskost med pepparrotsmak, à 125 g Ica *
½ dl finhackad dill
2 msk röd stenbitsrom
½ finhackad rödlök
4 st gelatinblad
ca 100 g räkor
citron i tunna skivor
röd stenbitsrom
dill

Totalt blir det 61P för hela cheesecaken, dela i antalet bitar för att få fram points/port.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 2177 kcal för hela cheesecaken, dela i antalet bitar för att få fram kcal/port.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK