Varm macka med bacon & två sorters ost

Varma mackor är något jag gärna slänger ihop till middag när tiden är minimal och man har lite av varje hemma. Denna gången hade vi rester av hamburgerost och bacon hemma vilket blev dessa riktigt goda mackor 🥰

Testa du kommer inte bli besviken!

4 st

4 st formbröd
smör
6 skivor bacon
8 skivor tomat
6 skivor hamburgerost
riven västerbottenost
mejram
timjan

Sätt ugnen på 200°C.
Bred smör på brödskivorna.
Dela baconskivorna på mitten och lägg tre skivor på varje macka.
Lägg på tomatskivor och hamburgerost.
Strö riven västerbottenost över mackorna och krydda med mejram och timjan.

Låt stå i ugnen i ca 10 min eller tills dom är klara och servera mackorna med en blandad sallad.

Viktväktarna Points

4 st formbröd, tex Pågen Levain *
smör (lägg till points för mängden du använder)
6 skivor kycklingbacon *
8 skivor tomat
6 skivor hamburgerost *
4 msk riven västerbottenost *
mejram
timjan

Totalt blir det 7P/st.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 200 kcal/st.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat):
THERESEMATOCHBAK

Frallor med vetegroddar

Bakat ett gäng minitekakor för att göra slut på det sista i förpackningen med vetegroddar. Tycker man dom är små då får man ta två 🥰🙈

20-25 st

1 pkt jäst, 50 g
5 dl mjölk
25 g smör
2 msk sirap/honung
2 dl vetegroddar
2 dl havregryn
ca 9 dl vetemjöl special

Smula ner jästen i en assistent, värm mjölk och smör till 37°C, tillsätt sirap/honung, vetegroddar, havregryn och ungefär ¾ av vetemjölet.
Häll i mer vetemjöl efter hand tills degen inte är så kladdig och släpper bunkens kanter, kör assistenten i ca 5-6 min.
Låt jäsa övertäckt i 40 min.
Sätt ugnen på 225°C.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord, dela upp degen i lagom stora bitar ca 20-30 st, forma bullar av dem och lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Låt jäsa övertäckta i ca 10 min.

Sätt in plåten i mitten av ugnen i ca 10-15 min.

Viktväktarna Points

1 pkt jäst, 50 g *
5 dl mjölk 1,5% *
25 g Bredgott mellan *
2 msk Sukrin sirap *
2 dl vetegroddar *
2 dl fiberhavregryn *
ca 9 dl vetemjöl special *

Totalt per fralla om man gör 20 st blir 4P, gör man 25 st blir det 3P/fralla.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 143 kcal/st om man gör 20 st och 114 kcal/st om man gör 25 st.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat):
THERESEMATOCHBAK

Tryffelpasta med bacon

Enklare vardagspasta än detta går inte att hitta! Gillar man inte tryffel går det lika bra med annan smak 🥰

6 port.

3 förp. bacon
1 dl grädde
1 hönsbuljongtärning
150 g philadelphiaost tryffel
pastavatten
1 dl riven parmesanost
salt
peppar
ev persilja

Skär baconet i bitar och stek i en panna tills den får lite färg.
Häll på grädde, smula ner buljongtärningen och klicka i philadelphiaosten och blanda så den smälter ner.
Rör ner parmesanosten.
Späd med valfri mängd pastavatten till önskad konsistens.
Smaka av med salt och peppar.

Servera med pasta och toppa ev med lite persilja.

Viktväktarna Points

3 förp. kycklingbacon *
1 dl matlagningsgrädde 13% *
1 hönsbuljongtärning *
150 g philadelphiaost tryffel *
pastavatten
30 g riven parmesanost *
salt
peppar
ev persilja

Totalt blir det 6P/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 164 kcal/port exkl tillsatt matfett och mängden pasta.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat):
THERESEMATOCHBAK

Tortellinigratäng

En snabb och enkel vardagsrätt, använd tex Keldas färdiga ostsås om du inte vill göra egen ostsås.

500 g köttfärs
5 dl ostsås
3-4 msk röd pesto
500 g fylld tortellini
salt
svartpeppar
riven mozzarellaost

Ostsås
3 msk smör
½ dl vetemjöl
5 dl gräddmjölk (grädde+mjölk)
100 g riven ost
salt
vitpeppar

Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan vetemjölet.
Fräs en stund och tillsätt gräddmjölken.
Koka såsen några minuter, vispa under tiden.
Ta bort kastrullen från plattan och vispa i osten.
Smaksätt med salt och peppar.

Koka den fyllda pastan enligt anvisningarna på paketet.
Bryn färsen, krydda med salt och svartpeppar och blanda sedan i ostsåsen och peston.
Lägg pastan i en ugnsform, häll över köttfärssåsen och blanda försiktigt runt.
Strö riven mozzarella över.
Gratinera i ugnen på 200° i ca 15 minuter eller tills osten smält.
Servera med sallad.

Viktväktarna Points

500 g nötfärs 5% *
3 msk röd pesto *
500 g fylld tortellini t.ex basilika, Ica *
salt
svartpeppar
1 dl riven ost 12% *
3 msk smör, Milda Culiness *
½ dl vetemjöl *
5 dl mjölk 1,5% *
100 g riven ost 12% *
salt
vitpeppar

Totalt blir det 15P/port om man delar den på 6 port och 11P/port om man delar den i 8 port istället exkl tillsatt matfett vid stekning av kött.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 507 kcal/port om man delar den på 6 port och ca 380 kcal/port om man delar den i 8 port istället exkl tillsatt matfett vid stekning av kött.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat):
THERESEMATOCHBAK

Pasta- & kycklingsallad med mangorajadressing

En lite lättare måltid som passar perfekt till matlådan och även middagsbordet! Förbered kyckling och pasta i förväg så går det på ett kick 🥰

airfryad kycklingfilè, kryddad med mango/curry och salt
kokt pasta
sallad
majs
rödlök
gurka
grekisk yoghurt/mangorajadressing, hälften av varje

Lägg kycklingen i en skål och häll på en liten mängd olja och krydda med valfri mängd mango/curry och salt, blanda.
Lägg i airfryerbehållaren och kör på 160°C i ca 16 min, beroende på antal, vänd efter halva tiden.
Låt kycklingen svalna och skär den sedan i bitar.

Blanda ihop lika mängd grekisk yoghurt med mangorajadressing, ca 1½ msk av varje per portion.
Skär sallad och gurka och hacka löken.
Blanda ihop alla grönsaker med pasta, kyckling och dressing.

Viktväktarna Points

1 airfryad kycklingfilè, kryddad med mango/curry och salt, ca 130 g
ca 50 g kokt pasta *
sallad
majs
rödlök
gurka
50 g grekisk yoghurt 0,2% /mangorajadressing, hälften av varje
*

Totalt blir det 7P/port exkl tillsatt matfett.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 370 kcal/port exkl tillsatt matfett och mängden grönsaker.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat):
THERESEMATOCHBAK

Fläskfilégryta med paprika & vitlök

Dagens recept med inspiration från någon på Instagram. Tog en screenprint av ett recept som såg gott ut och missade vilket konto det var ifrån 🙈 Så kan det bli ibland. Originalreceptet hade dock lövbiff istället för fläskfilé, men det går ju att använda vilket protein man vill 👌

Önskar er en trevlig lördagskväll 🫶

Det Viktväktarvänliga receptet innehåller viss justering av livsmedel och mängd ✋

6 port.

750 g fläskfilé
salt
peppar
paprikapulver
matfett
1 röd paprika
1 liten purjolök
2 vitlöksklyftor
1-2 msk tomatpuré
2 msk kalvfond
4 dl grädde
100 g färskost med vitlök
1 tsk kinesisk soja
2 msk vitt vin

Börja med att förbereda grönsakerna.
Strimla paprika och purjolök.
Skär fläskfilén i cm tjocka skivor, skär ev bort ev fett och hinnor.
Krydda filéskivorna med salt, peppar och paprikapulver på båda sidor.
Bryn köttet i ca 1-1.5 min per sida och lägg sedan åt sidan, behöver inte vara helt genomstekta då dom ska puttra i såsen en liten stund.
Lägg i grönsakerna på lite lägre värme och låt dom steka tills dom börjar bli mjuka utan att ta färg.
Pressa i vitlöksklyftorna och låt det steka nån min till.
I med tomatpuré och kalvfond och blanda runt.
Häll i grädde och låt det koka upp.
Klicka i färskosten och häll i soja och vinet, blanda med grädden så färskosten löser upp sig.
Smaka av såsen och tillsätt ev mer kryddor.
Lägg i köttet och låt det sjuda på svag värme i ca 10 min.

Servera med t.ex smashad potatis och valfria grönsaker.

Viktväktarna Points

750 g fläskfilé *
salt
peppar
paprikapulver
matfett (lägg till points för mängden du använder)
1 röd paprika
1 liten purjolök
2 vitlöksklyftor
1-2 msk tomatpuré
2 msk kalvfond *
1 dl matlagningsgrädde 13% *
3 dl vatten
100 g färskost med vitlök, light *
1 tsk kinesisk soja
2 msk vitt matlagningsvin

Totalt blir det 5P/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 202 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat):
THERESEMATOCHBAK

Ädelostsås

Att använda alla livsmedel man kan på alla sätt och vis är något jag vill bli bättre på så att inget går till spillo. Sambon hade köpt en färdig ostbricka till mig och då var det en bit ädelost med. Jag som inte äter ädelost!😱 Men tänkte att den måste få en chans och letade upp ett enkelt sås recept för och testa. Blir det inte bra finns det alltid nån kall sås i kylen 🙈

JÖSSES så gott det blev! Så detta kommer vi definitivt att göra fler gånger. Kanske en gryta med smak av ädelost nästa gång 🥰

4-6 port.

2½ dl grädde
140 g ädelost
svartpeppar

Värm upp grädden i en kastrull.
Smula ner osten och låt den smälta ner under omrörning.
Smaka av med lite svartpeppar.

Servera med t.ex stekt/grillat kött eller kyckling och ugnsrostade rotfrukter.

Viktväktarna Points

1¼ dl matlagningsgrädde 13% *
1¼ dl
vatten
140 g ädelost 30% *
svartpeppar

Totalt blir det 5P/port om man delar upp det i 6 port.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 116 kcal/port om man delar upp det i 6 port.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat):
THERESEMATOCHBAK