Pulled chicken i pitabröd

[I samarbete med Smakbox]

Gjorde ett försök att servera pulled pork när barnen var små, ca 8-9 år sen, men det gick inte hem alls. Så i samband med att jag fick hem BBQ-såsen från Lohmanders i en Smakbox tänkte jag att nu är det dags för ett nytt försök 😊 Dock helt ovetandes om att Filippa och Jonas fått detta i skolan och tycker om det båda två 😁 Så detta fick jag till mig att det ville dom gärna äta igen!

Får man rester kvar av kycklingen så passar det perfekt i en bowl, ska fixa recept på det nästa gång för det blev supergott!

4 port.

4 kycklingfiléer, ca 500-600 g
2 gula lökar
5 dl bbq-sås orginal, Lohmanders
3 vitlöksklyftor
1 dl vatten
salt
peppar

Sätt ugnen på 175º.
Lägg kycklingfiléerna i en ugnssäker form.
Skala och skär löken i bitar och lägg runt kycklingen.
Blanda bbq-såsen med vitlök, vatten, salt och peppar.
Häll blandningen över kycklingen.
Täck formen med folie och tillaga i ugnen ca 2 tim.
Plocka bort lökbitarna och dra sedan isär köttet med två gafflar och blanda med såsen.

Servera med t.ex pitabröd, sallad, gurka, tomat, picklad rödlök, vitlökssås och t.ex pommes om du vill ha lite matigare potion.

Viktväktarna Points

4 kycklingfiléer, ca 500-600 g
2 gula lökar
5 dl rökig bbq-sås, Lohmanders *
3 vitlöksklyftor
1 dl vatten
salt
peppar

Totalt blir det 8P/port exkl tillbehör. Med pitabröd från Schysst käk 13P exkl övriga tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 297 kcal/port exkl tillbehör. Med pitabröd från Schysst käk ca 472 kcal exkl övriga tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat):
THERESEMATOCHBAK

Veckans mattips v. 28/2023

Hej matvänner! Dags för en nya inspirerande mattips inför denna vecka, hoppas ni finner någon inspiration 🥰

Blev ju tyvärr en dags förskjutning på tipsen då jag inte var hemma i helgen, hade visserligen kunnat släpa med mig datorn, men tid och ork är en bristvara när man är iväg på danstävlingar, någon stans får man dra en gräns 🙈

Tunnbrödsrulle med korv & räksallad – recept finns ▶️▶️ HÄR

Tacomarinerade grillspett – recept finns ▶️▶️ HÄR

Kyckling med crème fraiche & chilisås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Krämig kycklingfärspaj med smak av vitlök & örter på vitkålsbotten – recept finns ▶️▶️ HÄR

Havregrynslimpa – recept finns ▶️▶️ HÄR

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat)

THERESEMATOCHBAK

Pinsa med tryffelsalami

Har ni testat den populära pizzatrenden PINSA än? Vi var ju såklart lite sena på bollen, men det var flertalet gånger jag skulle köpa och så var det slut. Men till slut så fick jag tag på det. Sååå gott det blev! Alla i familjen var eniga om att detta äter vi gärna igen 😊

Kan man äta det här som Viktväktare eller om man räknar kalorier? Svar JA! När vi gjorde detta så höftade jag med ingredienserna så har inte gjort någon beräkning tyvärr, men det går alldeles utmärkt att äta en halv pinza eller en hel och sen kan man välja mager och proteinrik topping 👌

pinsabröd, Zeta
pizzasås
riven mozzarellaost
parmesanost
kokt/rökt skinka
tryffelsalami
philadelphiaost tryffelsmak
krämig balsamico

Sätt ugnen på 250°C.
Bred ut pizzasås över pinsabrödet.
Strö riven mozzarella och parmesanost över.
Fördela strimlad skinka och skivad salami ovanpå osten.
Klicka ut philadelphiaost mellan salamiskivorna.
Grädda pinsan i ugnen ca 5-7 min eller tills osten har smält.
Toppa med den krämiga balsamicon innan servering!

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat):
THERESEMATOCHBAK

Kycklingstroganoff

Stroganoff är en så tacksam maträtt tycker jag, för den går att göra med alla slags protein eller helt vegetarisk om man vill det. Passar både som vardagsrätt och vid festligare tillfällen, bara att anpassa och byta ut ingredienserna därefter!

Har ni inte testat att byta riset mot andra gryn så gör det, finns en hel del att välja på som t.ex durumvete. Tyckte det var jättegott som alternativ till ris, mättande var det också.

4 port.

4 port durumvete/ris
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
600 g strimlad kycklingfilé
matfett
salt
peppar
2 tsk paprikapulver
3 msk tomatpuré
5 dl grönsaksbuljong (1½ buljongtärning+vatten)
2 dl crème fraiche

Koka durumvete eller ris enligt förpackningens anvisning.
Skala och skiva löken, vitlöken och skär paprikan i bitar.
Stek löken och paprikan mjuk i en del av matfettet och ta upp den.
Bryn kycklingen i omgångar i resten av matfettet.
Krydda med salt och peppar.
Rör ner lök, paprikapulver och tomatpuré.
Tillsätt buljong och crème fraiche.
Låt sjuda ca 10 min.
Servera rätten med en blandad sallad.

Viktväktarna Points

4 port durumvete/ris (lägg till points för mängden du använder)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
600 g strimlad kycklingfilé
matfett (lägg till points för mängden du använder)
salt
peppar
2 tsk paprikapulver
3 msk tomatpuré
5 dl grönsaksbuljong (1½ buljongtärning+vatten) *
2 dl crème fraiche
8% *

Totalt blir det 3P/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 250 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat):
THERESEMATOCHBAK

Filépasta med vitlök

Första semesterdagen och vädret visar sig inte från sin bästa sida ☔ Jonas och jag hann i alla fall med en fm promenad mellan regnskurarna innan han drog iväg till en kompis. Resterande del av dagen har varit en innepysslardag för mig. Har städat lite, vikt tvätt, uppdaterat Viktväktarrecept, förberett matlådor till mig själv mm och sambon håller på att sorterar/rensar bland alla sina mekar/snickargrejer i garaget 🙈

Dagens recepttips är lite likt rätten jag delade i lördags, i alla fall i godhet! Till detta åt vi pasta, men det går givetvis att servera ihop med valfri potatisrätt om man hellre vill ha det. Hoppas ni vill testa!

Det Viktväktarvänliga receptet innehåller viss justering av livsmedel och mängd ✋

6 port.

ca 750 g fläskfilé
chicken & steakkrydda, Santa Maria
salt
valfritt matfett
2 vitlöksklyftor
1 köttbuljongtärning
4 dl grädde
1 msk japansk soja
2 dl crème fraiche vitlök/parmesan
maizena
1 påse babyspenat, à 65 g

Ansa bort ev fett och senor från fläskfilén och skär den i skivor.
Krydda med chicken/steakkryddan och salt på båda sidor.
Stek filébitarna i lite matfett i ca 1.15-1.30 min /sida, dom behöver inte bli helt genomstekta då dom kan gå klart i såsen.
När allt kött är stekt så pressa/finhacka vitlöken och tillsätt i pannan, dra gärna ner värmen något så den inte bränns, bara bryns lite snabbt.
Smula över buljongtärningen och häll på grädden (vattnet), sojan och crème fraichen.
Låt det koka upp och red av med maizena till önskad konsistens på såsen.
Grovskär ev babyspenatbladen om du vill annars går det bra att lägga i dom som dom är.
Smaka av såsen och ha ev i lite mer chicken/stekkrydda och salt.
Servera med t.ex pasta eller ugnsrostad potatis.

Viktväktarna Points

ca 750 g fläskfilé *
chicken & steakkrydda, Santa Maria
salt
valfritt matfett (lägg till points för den mängden du använder)
2 vitlöksklyftor
1 köttbuljongtärning *
4 dl vatten
1 msk japansk soja
2 dl crème fraiche vitlök/parmesan *
maizena (lägg till points för den mängden du använder)
1 påse babyspenat, à 65 g

Totalt blir det 5P/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 193 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat):
THERESEMATOCHBAK

Veckans mattips v. 27/2023

Hej matvänner! Dags för en nya inspirerande mattips inför kommande vecka 🥰

Rostbiffssallad – recept finns ▶️▶️ HÄR

Fisk med broccolisås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Kycklingenchiladas – recept finns HÄR

Pastasås med bacon & purjolök – recept finns ▶️▶️ HÄR

Ananas & mangodrink – recept finns ▶️▶️ HÄR

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat):
THERESEMATOCHBAK

Filégryta med vitlök & bacon

Första dagen på semestern och försöker anpassa mig till att vara ledig i 4 veckor. Dock tar jag inte ledigt härifrån utan kommer nog passa på att få så mycket bloggtid jag kan för när vardagen kommer tillbaka vet jag att tiden blir svårare att få ihop. Så passa på att njut av inspirerande matbilder dessa veckor 😉

Dagens recept är en typisk maträtt hemma hos oss när det är helg och vi inte grillar med en sån där sås som man kan äta med sked direkt ur pannan 🥰

Det Viktväktarvänliga receptet innehåller viss justering av livsmedel och mängd ✋

4 port.

600 g fläskfilé/ytterfilé
salt
peppar
1 pkt bacon
2½ dl crème fraiche
150 g crème bonjour vitlök
2 dl matlagningsgrädde
1 tsk kinesisk soja
1 köttbuljongtärning
maizena

Skiva fläskfilén och krydda med salt och peppar och stek i smör.
Lägg köttet åt sidan och stek finstrimlat bacon.
När baconet är klart så lägg tillbaka köttet i stekpannan och tillsätt
crème fraiche, vitlöksost, grädde, soja och buljongtärning.
Låt det koka upp och sedan sjuda ett par minuter.
Red av med maizena till önskad tjocklek på såsen.

Servera med klyftpotatis/potatiskroketter och en sallad.

Viktväktarna Points

600 g fläskfilé/ytterfilé *
salt
peppar
1 pkt kycklingbacon *
½ dl crème fraiche 8% *
100 g crème bonjour vitlök *
½ dl matlagningsgrädde 13% *
3½ dl vatten
1 tsk kinesisk soja
1 köttbuljongtärning *
maizena (lägg till för mängden du tillsätter)

Totalt blir det 10P/port. Lägg till points för mängden matfett du tillsätter vid stekningen av köttet/baconet.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: 301 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat):
THERESEMATOCHBAK