Veckans mattips v. 33/2025

Då går vi tillbaka till vanliga rutiner igen med veckans middagstips!

Hoppas du finner dessa rätter inspirerande inför kommande vecka ❤️

Baconsås & spagetti – recept finns ▶️▶️ HÄR

Tacobowl med sötpotatis – recept finns ▶️▶️ HÄR

Tomat- & basilikafisk – recept finns ▶️▶️ HÄR

Varm macka à la Hawaii – recept finns ▶️▶️ HÄR

Kyckling i dragon- & citronsås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Biscoffee pie – recept finns ▶️▶️ HÄR

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Kycklingburgare med doritospanering

En panerad, krispig kycklingburgare är något jag ofta väljer när vi äter ute på snabbmatsrestauranger. Att göra en hemma är inte alls svårt och denna blev fantastiskt god!

Har valt att inte lägga till någon kaloriberäkning på denna rätt då den får bli en sån unna-sig-något-gott-rätt där kalorier inte spelar någon roll tycker jag när man gör det någon gång ibland. Att kunna äta utan att ha 100% på kalorierna kan också vara nyttigt så man inte fastnar i ett osunt beteende.

Önskar dig en härlig sensommarhelg, själv ska jag vara ledig nu i tre dagar och förhoppningsvis få lite gjort på hemmafronten, svårt att orka med efter jobb på vardagarna 😊

6 port.

ca 750 g kycklingfilé
1 msk paprikapulver
½ tsk vitlökspuler
½ tsk salt
2 krm svartpeppar

2 ägg
1 påse Doritoschips à 170 g

rapsolja

valfria tillbehör

Banka ut filéerna så dom blir jämntjocka så blir det enklare att steka dom.
Blanda ihop kryddorna och fördela över kycklingen.
Krossa chipsen i en plastpåse, häll upp på en tallrik med kant.
Vispa upp äggen i en annan tallrik.
Doppa först filéerna i äggvispet sen i dom krossade chipsen.
Hetta upp en panna med olja som täcker hela botten på pannan.
Stek den panerade kycklingen på båda sidor tills dom fått fin färg och är genomstekta.

Servera med valfria tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Havrefrutti med rabarber- & jordgubbskompott

Då kommer det tredje receptet på mitt fantastiska mellanmål, havrefrutti 😁

Hade ett önskemål att rabarber skulle vara en smak när jag frågade om smakförslag på Instagram för ett bra tag sen. Dock så är ju inte jag jätteförtjust i rabarber så det blir en kompromiss med en blandning av rabarber och jordgubbar vilket blev fantastisk gott 😍

Testa gärna!

4 port.

4 dl havregryn
8 dl vatten
salt
8 msk proteinpulver kasein jordgubbsglass el. gammeldags vanilj Tyngre (kan uteslutas om man vill)

Kompott
200 g jordgubbar
200 g rabarber i cm-tjocka bitar
2 tsk syltsocker
vaniljpulver
citronsaft

3 dl vaniljkvarg

Lägg jordgubbar och rabarber i en kastrull.
Har dom varit frysta så tina dom innan, använder du färska kan du behöva tillsätta lite vatten.
Koka upp och tillsätt sockret och låt det småkoka tills det är i lagom konsistens, som sylt.
Låt svalna.

Blanda ingredienserna till gröten i en kastrull.
Rör och blanda väl och låt det koka upp.
Låt det koka på medelvärme tills det blir en lagom stabbig konsistens på gröten.
Ställ åt sidan och låt det svalna helt.

Blanda kvargen med den kalla gröten.
Fördela i portionsskålar/burkar och servera med kompotten.

Kaloriberäknat recept

4 dl fiberhavregryn
8 dl vatten
salt
8 msk proteinpulver kasein jordgubbsglass el. gammeldags vanilj Tyngre (kan uteslutas om man vill)
200 g jordgubbar
200 g rabarber i cm-tjocka bitar
2 tsk syltsocker
vaniljpulver
citronsaft
3 dl vaniljkvarg utan tillsatt socker

Kcal: ca 252 kcal/port.

Kolhydrater: 31.3 g Protein: 21.5 g Fett: 2.9 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Salladsbowl med rökt kalkon & curry/mangodressing

På söndag tänkte jag att vi drar igång med veckomatsedeln igen, 3-4 vardagsrätter, 1-2 helgrätter och något extra typ dessert, matbröd, gofika eller mellis 😊

Veckans lunchlådor kommer här! Blev sallad denna vecka med, men hade lite salladsdressing att göra av med så det fick bli så 😁

rökt kalkon
krutonger
sallad
färsk ananas
tomat
sojabönor

grekisk yoghurt
curry/mangodressing

Lägg sojabönorna i blöt så att dom tinar.

Skär kalkonskivorna, sallad, tomat och ananas.
Lägg upp allt i en djup tallrik tillsammans med krutongerna och dom tinade sojabönorna.
Blanda ihop lika delar av grekisk yoghurt och salladsdressing.

Kaloriberäknat recept

100 g rökt kalkon, Icas tunna
10 g krutonger, Zeta
45 g sallad
50 g färsk ananas
50 g tomat
1 dl sojabönor
25 g grekisk yoghurt 0%
25 g curry/mangodressing, Felix

Kcal: ca 401 kcal/port.

Kolhydrater: 24.9 g Protein: 33.5 g Fett: 17.3 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Vattenmelonpizza

Fräsch, somrig efterrättspizza eller ett litet tilltugg 🌸

2 skivor vattenmelon
kvarg
ev proteinpulver
jordgubbar
blåbär
cashewnötter

Skär upp två cm tjocka skivor med vattenmelon, dela i fjärdedelar.
Blanda ev ihop kvarg med lite proteinpulver (jag hade smaken mjukglass från Tyngre) för lite godare smak samt lite extra protein.
Bred ut kvargen på melonbitarna och dekorera med jordgubbar, blåbär och hackade cashewnötter.

Kaloriberäknat recept

2 skivor vattenmelon, ca 250-300 g
1 dl kvarg utan tillsatt socker
1-2 msk proteinpulver
2 st jordgubbar, 40 g
16 st blåbär, 30 g
10 g cashewnötter

Kcal: ca 34 kcal/bit.

Kolhydrater: 4.1 g Protein: 2.9 g Fett: 1 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Ost- skinksallad

Då var min sommarsemester slut för i år och denna vecka passerade alldeles för fort. Men men det blir fler veckor nästa år igen 😁

Eftersom det ändå är sommar fortfarande så blir det ett par veckor till med lite somriga matlådor och denna vecka var jag sååå sugen på en klassisk ost- och skinksallad med hemgjord rhode islanddressing och det blev rent utsagt SKITGOTT!

Jag använde mig utav påläggsskinka, men det går ju även lika bra med den färdigstrimlade skinkan eller budgetvarianten med kantbitar av skinka så får man skära själv i valfria stora bitar 😊

4 port.

sallad
gurka
tomat
majs
ost
ägg
skinka

1 dl grekisk yoghurt/crème fraiche
1 dl majonnäs
4 tsk chilisås
salt
peppar
ev vatten

Koka äggen och låt svalna.
Blanda ihop ingredienserna till salladsdressingen, jag tillsatte lite vatten i taget tills jag fick en lite lösare konsistens (inget man måste) och ställ svalt till serveringen.
Skär upp valfri mängd grönsaker, ost och skinka.
Skala och dela äggen i fjärdedelar.
Blanda allt på ett stort serveringsfat alt portionsvis.
Servera salladen med dressingen.

När jag har sallad i mina matlådor förbereder jag det som går utom grönsakerna, dom lägger jag till samma dag det ska ätas.

Kaloriberäknat recept

180 g sallad
200 g gurka
200 g tomat
120 g majs
100 g ost 17%
6 st ägg
400 g skinka
1 dl grekisk yoghurt 0%
1 dl majonnäs lätt
4 tsk chilisås mindre socker
salt
peppar
ev vatten

Kcal: ca 436 kcal/port.

Kolhydrater: 13.6 g Protein: 40.8 g Fett: 23.4 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Kalorisnål beasås

Jag har tidigare lagt ut en kalorivänlig beasås här på bloggen, men denna hörni är ett par snäpp bättre så den MÅSTE ni testa 😍

Kan inte ta åt mig äran av receptet, det hittade jag på Instagramkontot thecoachmidas 😁

4 port.

2 schalottenlökar
2 msk dragonblad i vinäger
en knippe persilja
1 dl vinäger
½ dl vatten
5 vitpepparkorn

1 dl crème fraiche
1/3 förp popcornkrydda med smörsmak
2 äggulor

Hacka schalottenlök och stjälkarna från persiljan.
Lägg i en kastrull.
Häll i vinäger, vatten, 1 msk av dragonbladen och vitpepparkornen.
Låt koka tills det bara är lite av vätskan kvar.
Pressa ur genom en sil och tillsätt äggulorna.
Vispa upp ett skum och värm under omrörning tills det blivit tjockt (här går det fort att det blir äggröra om du inte är vaksam!).
Ställ åt sidan och låt svalna helt.

Hacka resten av dragonbladen och persiljan och blanda ner i crème fraiche tillsammans med popcornkryddan.

Blanda ner crème fraiche-blandningen i emulsionen och smaka ev. av med en skvätt citron.
Servera direkt eller förvara i kylskåp.

Vi åt såsen ihop med grillad ryggbiff från Åsby kött & vilt i Hallstahammar och ugnsrostad potatis 😊

Kaloriberäknat recept

2 schalottenlökar
2 msk dragonblad i vinäger
en knippe persilja
1 dl vinäger
½ dl vatten
5 vitpepparkorn
1 dl crème fraiche 13%
1/3 förp popcornkrydda med smörsmak
2 äggulor

Kcal: ca 92 kcal/port exkl tillbehör. Med min portion kött (200 g) och potatis (150 g) blir det ca 426 kcal exkl tillsatt matfett.

Kolhydrater: 7.5 g Protein: 3.0 g Fett: 5.6 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK