Fläskfilé med Crème Bonjour

4 port.

600 g fläskfilé
½ gul lök 
smör 
1 tsk paprikapulver 
½ tsk salt 
1 krm svartpeppar 
1½ msk vetemjöl 
3¾ dl grädde 
1½ dl vatten 
2 tsk kinesisk soja 
150 g Crème bonjour vitlök

Skär köttet i skivor. 
Finhacka löken. 
Fräs köttet och löken i smöret på medelstark värme. 
Krydda med paprikakrydda, salt och peppar. 
Pudra över vetemjöl.
Häll i matlagningsgrädde, soja och vatten och låt sjuda ca 10 min under lock på svag värme. 
Rör ner crème bonjour och låt grytan koka upp. 
Servera med ugnsstekt potatis eller potatisgratäng och en sallad.

flaskfile-med-creme-bonjour-vitlok-2

Viktväktarna Points

500 g fläskfilé *
½ gul lök 
smör (lägg till points för det du använder)
1 tsk paprikapulver 
½ tsk salt 
1 krm svartpeppar 
1½ msk vetemjöl *
1 dl matlagningsgrädde 13% *
4¼ dl vatten 
2 tsk kinesisk soja 
150 g Crème bonjour grekisk vitlök *

Totalt blir det 11P/port. Lägg till points för tillbehör och servera med valfria grönsaker.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

flaskfile-med-creme-bonjour-vitlok-4

flaskfile-med-creme-bonjour-vitlok-3

Smördegsknyten med skinka & ost

10-15 st

1 pkt smördegsplattor (5 st)
10/15 skivor rökt skinka
ca 100 g riven ost
1 ägg

Tina smördegen, kavla ut den lite.
Dela plattorna i 2 eller 3 delar, fördela skinka och ost på alla delarna.
Vispa ägget lätt och pensla kanterna på smördegen.
Rulla ihop till en tät rulle, tryck till så inte fyllningen rinner ut.
Tryck ihop ändarna med en gaffel så att rullen stängs helt.
Lägg rullarna på en plåt med bakpapper.
Pensla med ägg.
Grädda i 200°C i ca 15 min.
Servera med lite blandad sallad.

 
 

Pepparkakor

125 gram riktigt smör
1 dl ljus sirap
1 dl vatten
2 dl strösocker
½ msk bikarbonat
6 dl vetemjöl

1¼ msk malen kanel
¾ msk mald kryddnejlika
½ tsk mald ingefära

Smält smöret tillsammans med sirapen i en kastrull.
Ta av från plattan och häll i vattnet och låt svalna. 
Blanda strösockret tillsammans med kryddorna i en rejäl bunke. 
Slå på smörblandningen och rör om kraftigt.
Blanda i bikarbonaten i vetemjölet och häll över detta på resten av degen.
 Blanda väl, degen ska vara ganska lös så 6 dl vetemjöl räcker gott och väl.
 Lägg på locket eller täck med plastfolié och låt stå i kylen minst en dag. 
Hållbarhet är minst ett par veckor.

 

Minipepparkakscupcake med vaniljfrosting

ca 24 st minicupcakes

50 g smör, rumstempererat
1¼ dl farinsocker
1 ägg, rumstempererade
¾ dl gräddfil 
1½ dl vetemjöl
½ msk kanel 
½ tsk kryddnejlika 
½ tsk ingefära 
½ tsk bikarbonat

Vaniljfrosting
30 g smör, rumstempererat
50 g philadelphiaost
150 g florsocker
½ tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 225°C. 
Vispa smör och socker poröst. 
Tillsätt ett ägg i taget och blanda väl. 
Rör sedan ner gräddfilen. 
Blanda sedan mjölet, kryddorna och bikarbonaten i en egen bunke och häll sedan ner 
detta i smeten och rör om tills allt är blandat. 
Fyll sedan smeten i muffinsformar och grädda i ca 8-12 min. 
Låt sedan muffinsen svalna på galler.

Häll alla ingredienser till frostingen i en bunke och vispa med elvisp tills det blir en slät och fin frosting.
Spritsa frosting på samtliga cupcakes och dekorera.

Saffransbullar med vit choklad & russin

Saffransbullar med vit choklad & russin

ca 24 st

100 g smör
5 dl mjölk
1 pkt saffran
1 pkt jäst
1 dl socker
1 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl

Fyllning
100 g smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 g riven/finhackad vit choklad
1 dl russin

Smält smöret.
Häll i mjölken och saffranet och värm till 37°C.

Rör ut jästen ihop med degspadet.
Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet.
Arbeta degen smidig tills den släpper kanterna.
Låt jäsa till dubbel storlek.

Blanda smöret till fyllningen med socker och vaniljsocker.

Kavla ut degen till en rektangulär platta.
Bred på smör/sockerblandningen.
Strö på riven/hackad choklad och russin.

Vik över degen så att den blir dubbel.
Skär remsor och sno degen till knutar.
Lägg bullarna i bullformar.
Låt jäsa 30 min under bakduk.

Grädda bullarna i 225°C i 10-12 min.
Låt bullarna svalna ordentligt innan florsockret strös över.

Smörgåstårta

Smörgåstårta med skinkfyllning


5 skivor landgångsbröd (går åt 4½)
ca 400 gram röktskinka
2 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
finhackad rödlök efter eget tycke
salt, peppar
1½ dl leverpastej
1½ dl creme fraiche
½- 1 dl boston gurka
3 dl vispad grädde
2 dl creme fraiche
½ dl majonnäs
Garnering 
4 kokta finhackade hårdkokta ägg
konserverade mandariner
hackad gurka
rullade skinkabitar
rullade ostskivor
kruksallad
finhackad rödlök
citron
persilja

Rör ihop fyllningen.
Dela två landgångsskivor på längden.
Lägg 1½ skiva landgångsbröd på ett fat och bred på den första fyllningen.
Täck med landgångsbröd och bred på nästa lager fyllning.
Täck med sista lagret landgångsbröd.
Täck med plastfolié och ställ in i kylen över natten.

Vispa grädden och blanda i crème fraiche och majonnäs.
Täck smörgåstårtan med gräddmixen.
Garnera!

Receptet kommer från Jennys matblogg

Duchessepotatis med västerbottenost, fläskfilé & rödvinssås

Duchessepotatis med västerbottenost, fläskfilé & rödvinssås

4 port.

1 kg potatis
3 äggulor
1 dl vispgrädde
2 dl riven västerbottenost
3 msk smör
salt
peppar

600 g fläskfilé
Santa Marias Five peppers
salt

Sätt ugnen på 200°C.
Skala och dela potatisen i mindre bitar och låt den koka.
Pressa den kokta potatisen ner i en bunke.
Tillsätt äggulorna, grädden, osten och smöret.
Rör om och smaka av med salt och peppar.

Lägg moset i en spritspåse och spritsa små rosor i muffinsformar, toppa med lite ost.
Grädda dem gyllenbruna i 8-10 min.

Skär fläskfilén i 1 cm tjocka skivor. 
Krydda med salt och peppar.
Stek i smör ca 3 min per sida.

Rödvinssås

½ röd lök
1 st morot
2 skivor bacon
1 msk tomatpuré
½ msk mörkt muscovadoråsocker
3 kvistar persilja
1 st lagerblad
1 tsk torkad timjan
2 dl rött vin
1 msk balsamvinäger
2 dl oxbuljong
1 tsk maizena

Skär grönsaker och bacon grovt och stek i stekpanna eller kastrull tills det fått fin färg.
Tillsätt tomatpurén mot slutet och låt fräsa en stund till och bli riktigt rostat.
Tillsätt sockret som bara får smälta ner och bli lite lätt karamelliserat.
Slå på vinet och kryddorna, låt koka ned till hälften.
Slå därefter på vinäger och buljong och koka ihop såsen, ju längre tid desto bättre smak.
Sila av såsen, tycker du att den är för tunn kan du reda med lite maizena.
Låt såsen koka upp så ser du hur tjock den blivit, upprepa proceduren om nödvändigt.