Pokebowl med tacokyckling

Ny vecka! Någon som kanske gått på semester redan? Jag kommer jobba fem veckor till innan jag får EN vecka semester 🫣 Ja, så blev det i år, så matlådetips kommer inte att ta sommarledigt som middagstipsen för oj vad många lunchlådor det kommer att gå åt 😂

Bowls tänker jag att det kan bli en del i sommar, dels för att det är enkelt att ta hand om rester man har från andra måltider och det är egentligen bara att ta lite vad man känner för och har hemma, inte så noga helt enkelt. Men lite tips på traven för att få lite inspiration ska ni få och denna vecka blev det baserat på en förpackning med Guldfågelns tacokyckling som jag utgick ifrån, blev kanongott! 🤗

4 port.

1 förp tacokyckling, Guldfågeln
kokt ris
fryst avokado i tärningar
körsbärstomater
majs
röd lök
2 dl grekisk yoghurt
4 msk valfri tacosås

Tina kycklingen och avokadon.

Förbered riset i förväg enligt anvisningar på förpackningen, låt svalna.
Jag valde att steka på kycklingen lite, behövs inte om man inte vill då den är färdig som den är i sin förpackning.
Skär upp tomaterna och löken.
Blanda ihop yoghurten och tacosåsen.

Ska maten serveras direkt så lägger du upp allt på tallrikar, annars fördela ris och kyckling i matlådor.
Grönsakerna tar jag och förbereder dag för dag då det känns fräschast så, men det kan man göra som man vill.
Såsen lägger jag i en egen burk.
Smaklig måltid!

Kaloriberäknat recept

600 g tacokyckling, Guldfågeln
300 g kokt ris
160 g fryst avokado i tärningar
160 g körsbärstomater
100 g majs
80 g röd lök
2 dl grekisk yoghurt 0%
4 msk tacosås, Chunky salsa utan tillsatt socker

Kcal: ca 440 kcal/port.

Kolhydrater: 32.7 g Protein: 32.5 g Fett: 18.8 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Veckans mattips v. 25/2025

Ny vecka nya mattips 🥰

Hoppas du hittar något du gillar och vill testa om inte så har du hela arkivet till ditt förfogande för mer inspiration 😉

BigMac bowl – recept finns ▶️▶️ HÄR

Krämig korvstroganoff – recept finns ▶️▶️ HÄR

Fisknuggets & remouladsås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Pasta Alfredo med kyckling – recept finns ▶️▶️ HÄR

Grillad ryggbiff med min goda grillsås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Pärondröm – recept finns ▶️▶️ HÄR

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Grillad fläskfilé & potatisgratäng

För många startar den riktiga grillsäsongen nu när sommaren närmar sig. Hos oss grillas det året runt bara det är hyfsat väder, även på vintern 😊

Här kommer ett väldigt enkelt marinadrecept som passar bra för dom som är på resande fot med husbil/husvagn eller i sommarstugan och man vill slippa en massa extra ingredienser samt min kanongoda potatisgratäng 👌

Önskar er en fantastiskt trevlig helg ❤️

6 port.

ca 900 g valfritt fläskkött
½ dl olja (oliv-, raps- eller solrosolja)
½ dl kinesisk soja
1 msk grillkrydda

Sås
3 dl gräddfil/crème fraiche/grekisk yoghurt
1 påse chipsdip

Potatisgratäng
1.3 kg fast potatis
2-3 vitlöksklyftor
2 dl vispgrädde
3½ dl mjölk
1¾ tsk salt
¾ tsk grovmalen svartpeppar
1½ dl riven ost

Blanda alla ingredienser och häll över köttet och låt det ligga i marinaden i minst 1 h men gärna längre.

Förbered såsen genom att blanda ihop valfri mejeriprodukt med dippen.
Förvara i kyl till servering.

Sätt ugnen på 200°C.
Skala och skär potatisen i 3–4 mm tjocka skivor, gärna i matberedare.
Skala och finriv vitlöken.
Koka upp grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar i en kastrull.
Tillsätt potatisen och låt koka upp under omrörning.
Koka på medelvärme utan lock tills potatisen är mjuk, ca 20 min.
Rör då och då.
Smaka av.
Tillsätt ev mer salt och peppar.

Häll potatisblandningen i en ugnssäker form, ca 25×30 cm.
Jämna till och strö över osten.
Gratinera i mitten av ugnen ca 25 min.
Låt gratängen vila minst 30 min före servering, så den hinner sätta sig.

Grilla köttet och servera.

Kaloriberäknat recept

ca 900 g fläskfilé
½ dl olja (oliv-, raps- eller solrosolja)
½ dl kinesisk soja
1 msk grillkrydda
3 dl grekisk yoghurt 0%
1 påse chipsdip
1.3 kg fast potatis
2-3 vitlöksklyftor
2 dl matgrädde 13%
3½ dl mjölk 1.5%
1¾ tsk salt
¾ tsk grovmalen svartpeppar
1½ dl riven ost
12%

Kcal: ca 529 kcal/port exkl grönsaker.

(Har räknat på att ca 25% av marinaden är kvar i påsen/burken köttet har marinerats i)

Kolhydrater: 39.8 g Protein: 46.4 g Fett: 20.2 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Köttfärssås med crème fraiche

En enkel variant av köttfärssås med lite sting i 😊

4 port.

 500 g köttfärs
2 dl crème fraiche paprika & chili
2 dl crème fraiche tomat & basilika
1 tsk kinesisk soja
2 tsk balsamvinäger
1-2 dl pastavatten
salt
svartpeppar

Bryn köttfärsen i en stekpanna eller gryta, krydda med salt och peppar efter behag. 
Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra på låg värme i 5-10 min.
Servera med nykokt pasta och ev lite riven/hyvlad parmesanost.

Kaloriberäknat recept

 500 g nötfärs 5%
1 dl crème fraiche paprika & chili
1 dl crème fraiche tomat & basilika
1 dl crème fraiche 8%
1 tsk kinesisk soja
2 tsk balsamvinäger
2-3 dl vatten
salt
svartpeppar

Kcal: ca 271 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Kolhydrater: 5.6 g Protein: 26.5 g Fett: 14.8 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Kycklinggratäng med tomat & sweet chilisås

Veckans matlådor är bombarderade med massor av protein så dom passar perfekt för er som tränar mycket 👌

Inspirationen fick jag från ett konto jag följer på Instagram, en.unnar.sig som lägger ut mycket bra tips på enkel mat, bor dessutom i Örebro, så in och följ 😊

4 port.

600 g kycklingfilé
salt
peppar
smör
250 g körsbärstomater
2 vitlöksklyftor
1 hönsbuljongtärning
2 dl grädde
1 dl sweet chilisås
50 g parmesanost

Dela ev kycklingen i mindre bitar (jag delade varje filé i 4 delar), krydda med salt och peppar på båda sidor.
Hetta upp en panna med lite smör och bryn kycklingen hastigt så den bara får lite färg.
Lägg över kycklingen i en ugnsform.
Dela tomaterna i halvor och pressa/riv vitlöksklyftorna.
Stek i pannan på låg värme ett par min.
Tillsätt smulad buljongtärning, grädde och chilisås.
Låt det koka upp och red sedan av såsen med den rivna parmesanen.
Häll såsen över kycklingen och ställ in i ugnen på 200°C i ca 15-20 min (har du inte delat på kycklingen kan det krävas lite längre tid i ugnen).
Servera med ris!

Kaloriberäknat recept

600 g kycklingfilé
salt
peppar
smör
250 g körsbärstomater
2 vitlöksklyftor
1 hönsbuljongtärning
2 dl grädde 13%
1 dl sweet chilisås less sugar
50 g parmesanost
2 dl ris

Kcal: ca 452 kcal/port exkl tillsatt matfett.

Kolhydrater: 39.2 g Protein: 44.7 g Fett: 13.2 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Veckans mattips v. 24/2025

Denna söndag är ordningen återställd och mattipsen kommer ut som vanlig 🥰 Ber om ursäkt för att dom uteblev förra helgen, önskar jag hade kunnat klona mig 🤭

Hoppas recepten jag letat fram ger er lite inspiration inför veckan som kommer ❤️

Torskgratäng med citron & dill – recept finns ▶️▶️ HÄR

Fläskfilé med bacon & purjolök – recept finns ▶️▶️ HÄR

Curry- & kycklingsås till pasta – recept finns ▶️▶️ HÄR

Fläskkarré sweet & sour – recept finns ▶️▶️ HÄR

Krämig pastasallad – recept finns ▶️▶️ HÄR

Ugnsbakad gröt – recept finns ▶️▶️ HÄR

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Skinkfyllda korvbröd

Hur ofta har man inte slattar med korvbröd i frysen? Här förekommer det emellanåt och kanske är man inte jättesugen på korv med bröd alla gånger, då är detta ett superbra tips för att liva upp dom små bröden på nytt 🤗

Som en varm macka fast i ett korvbröd 🥰

korvbröd
smaksatt färskost
strimlad skinka
persilja
riven ost

Bred på lite färskost på båda sidorna på insidan av korvbröden.
Fördela strimlad skinka emellan och strö lite finhackad/klippt persilja över.
Lägg på riven ost och gratinera dom fyllda korvbröden i ugnen i 225°C i ca 10 min.
Servera som dom är med en sallad eller annars med lite pommes.

Kaloriberäknat recept

4 st korvbröd, brioche
60 g smaksatt färskost, light
180 g strimlad skinka
persilja
2 dl riven ost 12%

Kcal: ca 263 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Kolhydrater: 24.2 g Protein: 20.9 g Fett: 9.6 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK