Vit chokladkladdkaka med grädde & jordgubbar
2 ägg
2 dl socker
100 g smör
100 g vit choklad
2½ dl vetemjöl
2½ dl vispgrädde
1 l jordgubbar
Sätt ugnen på 200°C.
Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
Smält smöret och bryt ner chokladen i bitar.
Rör till en jämn smet.
Rör sedan ner smöret och chokladen i äggsmeten.
Sikta därefter i mjölet och blanda till en slät smet.
Häll sedan smeten i en smord form med löstagbara kanter.
Grädda i 10-15 minuter i nedre delen av ugnen.
Kakan ska inte få någon färg och den ska kännas kladdig när du tar ut den.
Låt kladdkakan svalna.
Vispa grädden och bred ut den på kladdkakan.
Skölj och ansa jordgubbarna.
Dela jordgubbarna och lägg dom ovanpå grädden.
Långlagade, möra fläskkotletter i skysås
6 port.
6 fläskkotletter med ben
smör till stekning
salt
peppar
½ dl mörk balsamvinäger
1 msk ljus sirap
2 morötter
2 gula lök
3 hela vitlöksklyftor
1-1½ liter kraftig köttbuljong (oxfond/tärning + vatten)
2 msk mushroom soya
2 dl crème fraiche
½ dl grädde
salt
peppar
ca 200 g färska champinjoner
Bryn kotletterna i stekpanna med smör på hög värme så det får fin färg.
Salta och peppra.
Slå på balsamvinägern och sirap så allt får ett riktigt uppfräs.
Plocka upp kotletterna och lägg på fat sidan om så länge.
Skär lök och morötter grovt och stek i samma panna så det blir fint karamelliserade
av det som finns kvar i stekpannan efter kotletterna.
Ner med kotletterna igen och slå på buljong och soya, ev några droppar soya color för färgens skull.
Sänk värmen och låt dom bräsera utan lock ca 1-1½ timme.
Skiva/dela champinjonerna i valfri storlek och stek dom klara i en panna medans kotletterna puttrar i den andra pannan.
Rör ner en burk crème fraiche och liten skvätt grädde.
Koka upp så du får en krämig sås, red ev. av med maizenamjöl utrört i lite vatten.
Tillsätt svampen.
För mer sås öka på mängden buljong.
Servera med ugnsstekt potatis.

Viktväktarna Points
6 fläskkotletter med ben, fett borttaget *
smör till stekning (lägg till points för så mycket du använder)
salt
peppar
½ dl mörk balsamvinäger
1 msk ljus sirap *
2 morötter
2 gula lök
3 hela vitlöksklyftor
1-1½ liter kraftig köttbuljong (oxfond/tärning + vatten) *
2 msk mushroom soya
2 dl crème fraiche 8 % *
½ dl matlagningsgrädde 13% *
salt
peppar
ca 200 g färska champinjoner
Totalt blir det 6P/port. Lägg till points för potatis eller annat tillbehör. Servera med valfria grönsaker.
* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet
Kcal: ca 241 kcal/port exkl matfett, potatis och grönsaker.


Receptet kommer från Kryddburken
Italiensk marängsmörkräm
Langos
16 st
25 g jäst
3 dl vatten
1 stor kokt kall potatis
1 tsk salt
ca 7 dl vetemjöl special
1 dl mjöl till utbakning
5 dl olja till fritering
skinka/räkor
rödlök
riven ost
stenbitsrom
gräddfil
1-2 vitlösklyftor
Rör ut jästen i ljummet vatten och blanda med riven potatis, salt och vetemjöl.
Arbeta till en slät blank, ganska lös deg som får jäsa 35-40 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Arbeta in lite mer mjöl och dela degen i 16 bitar (för 16 port).
Kavla ut dem till ovaler, ca 15 cm långa.
Låt dem jäsa ca 10 min på väl mjölat bakplåtspapper.
Häll 3-4 cm olja i en tjockbottnad panna och låt den bli het (eller använd en fritös).
Prova med en liten bit vitt bröd.
Fritera langosbröden, ett och ett, i oljan någon minut på var sida tills färgen är gyllengul.
Lägg upp dem på galler eller hushållspapper.
Servera med räkor/skinka, hackad/skivad rödlök, riven ost, stenbitsrom och gräddfil smaksatt med vitlök.
Biskvier med blåbärssmörkräm
ca 20 st
250 g mandelmassa
2 äggvitor
1½ dl socker
200 g osaltat rumsvarmt smör
1½ dl florsocker
3 tsk vaniljsocker
3 äggulor, rumsvarma
2 dl frysta och tinade blåbär
300 g vit choklad
Sätt ugnen på 180°C.
Riv mandelmassan och blanda med äggvitan och sockret.
Ställ blandningen i kylen i 20 min, så smeten blir fast i konsistensen innan du klickar ut den.
Spritsa eller klicka ut 20 rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda biskvierna mitt i ugnen tills de är gyllene i färgen, ca 12 min.
Håll uppsikt!
Låt kakorna svalna.
Gör smörkrämen under tiden.
Det är mycket viktigt att alla ingredienser är rumstempererade och rörs ihop för hand.
Även de tinade blåbären.
Om råvarorna är för kalla skär sig smörkrämen.
Rör ihop blåbärssmöret till en jämn smet.
Det tar en liten stund, ha tålamod.
Om det är svårt att få ihop smörkrämen, sätt skålen i 2-3 sek i mikron och rör igen.
Fördela smörkrämen på den sidan/botten av biskvin i form av en liten topp.
Ställ åt sidan i kylen tills smörkrämen har stelnat.
Smält chokladen över vattenbad och doppa biskvierna försiktigt så att smörkrämen täcks av choklad.
Låt biskvierna stelna på ett bakplåtspapper.
Förvara dem kallt.
Oatmeal Raisins – Havrekakor med russin
ca 20 st
180 g rumsvarmt smör
150 g vetemjöl
140 g strösocker
120 g havregryn
2 g bikarbonat
60 g russin
Sätt ugnen på 180°C.
Blanda smör, mjöl, socker, havregryn och bikarbonat
i en assistent med vinge till en jämn deg.
Blanda i russinen.
Dela degen i 20 bitar och rulla till kakor som du sedan plattar ut.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 min.