Pepparkaksbrownie med vaniljfrosting

Pepparkaksbrownie med vaniljfrosting

115 g smör
¾ cup socker
1 stort ägg
¼ cup sirap
½ msk vaniljextrakt
1¼ cup vetemjöl
1 tsk kanel
1 tsk malen ingefära
¼ tsk riven muskot
¼ tsk malen kryddnejlika
½ tsk bakpulver

112 g philadelphiaost, rumstempererat
4 msk smör, rumstempererat
3 msk vispgrädde
2 tsk vaniljextrakt
3 cup florsocker

Sätt ugnen på 175-180°C.
Smöra en form som är 20×20 cm, eller lägg i ett bakplåtspapper.
Smält smöret på medelvärme i en kastrull.
Dra från värmen när det börjar bli lätt brynt och doftar nötigt. 
Ställ det åt sidan för att svalna.

Vispa ägg, socker, sirap och vaniljextrakt med elvisp.
Vispa i smöret.
Blanda vetemjöl med kryddorna och bakpulvret i en skål.
Blanda ner dom torra ingredienserna försiktigt med äggblandningen.
Häll i smeten i formen och grädda i 25-30 min.
Låt kakan svalna.

Rör ihop philadelphiaost, smör, grädde och vaniljextrakt med elvisp.
Rör i lite florsocker i taget.
Vispa på hög hastighet i 3-4 min tills frostingen blir krämig och fin.
Bred på frostingen på kakan och dela i bitar.

Rosépepparjärpar i gräddig sås

4 port

2 kokta kalla potatisar
½ gul lök
500 g blandfärs
½ dl grädde
2 äggulor
¾ msk krossade rosépepparkorn
1 tsk salt

1 msk margarin
1 msk krossade rosépepparkorn
3 dl matlagningsgrädde
¾ msk tomatpuré
½ msk kalvfond
maizena
soja

Riv potatisen, skala och hacka löken fint.
Blanda alla ingredienserna till färsen.
Forma till små järpar.
Stek biffarna till fin färg, sänk värmen och efterstek en kort stund.

Smält margarinet och bryn rosépepparn en kort stund.
Tillsätt grädden och låt sjuda ca 5 min.
Smaka av med tomatpuré och kalvfond.
Vill du ha tjockare sås, tillsätt maizena till önskad konsistens.
Tillsätt ett par droppar soja till lagom färg.
Häll såsen över järparna.

dsc_0167

dsc_0165

Grahamsscones med russin

Grahamsscones med russin

ca 8 st

2 ägg
2 msk valfri olja
1 dl crème fraiche
3 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt
1 dl russin

Sätt ugnen på 225°C.
Vispa ihop ägg, olja och crème fraiche i en skål.

Blanda mjölsorter, bakpulver och salt i en bunke.
Häll på äggblandningen och blanda allt ordentligt.

Blanda i russinen i degen.
Ta upp den på en lätt mjölad arbetsbänk.
Platta ut degen till en 2 cm tjock platta.
Ta ut 8 rundlar med ett dricksglas eller kakmått, ca 7 cm i diameter.

Placera sconesen på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda dem mitt i ugnen i 12-15 min.
Låt svalna något på galler under bakduk före servering.

Saffranspannacotta med björnbärsspegel

Saffranspannacotta med björnbärsspegel

4 port

5 dl grädde
½ dl socker
1 pkt saffran
2 st gelatinblad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter.
Koka upp grädde, socker och saffran.
Ta av kastrullen från värmen och lägg i de urkramade gelatinbladen och låt dem smälta.
Häll upp pannacottan i portionsglas och ställ in i kylen för att stelna.

3 dl björnbär
2 msk vatten
1 st gelatinblad
2-3 msk socker

Lägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. 
Koka upp björnbär, vatten och socker.
 Sila av kärnorna.
Tillsätt gelatinbladet och rör om.
Låt det svalna en aning och häll på din pannacotta. 

Köttgryta med coca cola

4 port.

500 g nötkött
1 stor gul lök
3 dl Coca Cola
3 msk apelsinjuice, koncentrat
4 msk vatten
2 msk soja
5-6 st enbär
1 krm svartpeppar
1 köttbuljongtärning
1 dl grädde
1 dl vatten
maizena

Skär köttet i mindre bitar.
Skala löken och skär den i klyftor.
Lägg alltsammans i en kastrull.
Häll över Coca Cola, juice, vatten och soja.
Tillsätt lätt krossade enbär, peppar och smulad buljongtärning.
Koka upp och koka sedan under lock på svag värme i 25-30 minuter, eller tills köttet är mört.

Skaka ihop redningen av grädde, vatten och maizena.
Rör ner den i såsen och koka 5 minuter.
Smaka av med salt och peppar om så behövs.

Servera med ris eller potatis och valfria grönsaker.

Krämig kycklingpaj

4½ dl vetemjöl
190 g smör
3 msk kallt vatten

ca 600 g tärnad kycklingfilé
2 pkt bacon
3 dl crème fraiche
2 msk chilisås
100 g crème bonjour vitlök
coctailtomater
2 dl riven ost

Blanda ihop mjöl, smör och vatten till en pajdeg.
Lägg undan en tredjedel av degen till pajlocket.
Tryck ut degen i en pajform och nagga med gaffel.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 200°C i 10 min.

Knaperstek bacon och låt det rinna av på hushållspapper.
Bryn den strimlade kycklingen och lägg i baconet.
Rör ner crème fraiche, chilisås och crème bonjour vitlök.
Låt sjuda en stund.
Häll blandningen i pajskalet.
Lägg på halverade coctailtomater och strö över riven ost.
Rulla eller sporra remsor av pajdegen som är kvar och lägg som ett lock över pajen.
Grädda mitt i ugnen i 200°C i 30 min.

Servera med sallad och något gott bröd.