Struvor

1½ dl vetemjöl
1½ dl gräddmjölk, hälften vispgrädde/hälften mjölk
2 ägg
1 tsk strösocker
en nypa salt
1 tsk vaniljsocker

kokosfett eller olja till fritering
struvjärn

Rör ihop ingredienserna till en slät smet.
Låt stå och dra någon timme.

Hetta upp fettet långsamt till ca 180°C i en smal, hög kastrull eller en fritös.
Har du ingen termometer kan du kolla temperaturen med en bit vitt torrt bröd som ska bli guldfärgat på min.
Häll smeten i en smal skål som inte är mycket vidare än att struvjärnet precis går ner.

Hetta upp struvjärnet i fettet.
Doppa sedan det varma järnet i smeten nästan upp till kanten på järnet.
Sänk ner järnet i fettet och fritera i 1–2 min.

Ta upp och lossa struvan försiktigt med en gaffel.
Låt den rinna av och doppa den i socker medan den är varm.
Värm järnet igen och fritera nästa struva.

DSC_0866

DSC_0858

DSC_0860

DSC_0864

Snabbt julbröd

Snabbt julbröd 2

Snabbt julbröd

2 bröd

9 dl vetemjöl
3 dl rågsikt
2 dl rågkross
3 dl skrädmjöl
2 tsk salt
1½ tsk bikarbonat
2 tsk kanel
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald nejlika
1 l filmjölk
2 dl mjörk brödsirap

Sätt ugnen på 175°C.

Blanda alla de torra ingredienser i en bunke.
Rör i filmjölk och sirap.

Smörj och mjöla två avlånga brödformar på 2 l.
Fördela smeten i formarna och sätt in bröden mitt i ugnen.
Grädda bröden ca 1½ tim.

Ta ut och stjälp upp bröden på galler.
Låt svalna under bakduk.

Snabbt julbröd 3

Snabbt julbröd

Snabbt julbröd 4

Adventspaj med bacon & tomat

Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning
8-10 körsbärstomater
140 g tärnat bacon

Äggstanning
3 ägg
1½ dl riven lagrad ost
1 påse saffran
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Sätt ugnen på 225°C.
Arbeta ihop mjöl och smör till en smulig massa.
Tillsätt vattnet och gör snabbt en deg.
Låt vila i kylen i 20 min.

Tryck eller kavla ut degen i en pajform (24 cm i diameter).
Nagga botten.
Förgrädda mitt i ugnen i ca 10 min.

Halvera tomaterna och fördela i formen.
Lägg bacon i formen.
Vispa samman äggstanningen.
Häll den över.
Grädda mitt i ugnen i ca 40 min, eller tills pajen stannat och fått fin färg.

Adventspaj med bacon och tomat

Adventspaj med bacon och tomat 3

Adventspaj med bacon och tomat 2

Pepparkakspannkaka

Pepparkakspannkaka

Pepparkakspannkaka

1½ dl vetemjöl
1 nypa salt
½ tsk ingefära
½ tsk malda nejlikor
1 tsk kanel
½ tsk vaniljsocker
3 dl mjölk
2 st ägg
2 msk smör

Blanda mjöl, salt, ingefära, nejlika, kanel och vaniljsocker i en bunke.
Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet.
Vispa i resten av mjölken och äggen.
Smält smöret i en stekpanna och vispa ner det i smeten.
Stek tunna pannkakor och smält lite nytt smör mellan varje pannkaka.

Rotmos & fläsklägg

Rosmos och fläsk

Rotmos & fläsklägg

1 kg rimmat fläsklägg
1 morot
1 gul lök
1 lagerblad
6 kryddpepparkorn

Skölj köttet i kallt vatten.
Lägg det i en gryta och häll på vatten så att det täcker.
Låt koka upp och skumma väl.
Skala moroten och löken, skär dem i bitar och lägg ner dem i grytan.
Tillsätt pepparkornen och lagerbladet.
Sänk värmen och låt köttet sjuda på svag värme under lock i 1 ½ – 2 timmar.
Köttet är klart när det lossnar lätt från benet.
Ta då av grytan från värmen och ställ den åt sidan.

1 kålrot
3 morötter (ca 300 g)
spadet från fläskläggen
6-8 potatisar (ca 600 g)
salt
vitpeppar
smör

Skala kålroten och morötterna till rotmoset och skär dem i mindre bitar.
Lägg dem i en kastrull, häll på nästa allt spad från fläskläggen (låt köttet ligga kvar i lite spad) och koka i ca 30 minuter.
Skala potatisen och skär den i mindre bitar.
Lägg ner bitarna i kastrullen tillsammans med kålroten och morötterna.
Låt koka i ytterligare ca 15 minuter tills allt är mjukt.
Häll av spadet, men spara det.
Mosa rotsakerna eller rör kraftigt med en mosstamp, slev eller liknande.
Mosa inte för mycket, det ska finnas bitar kvar!
Vispa sedan moset fluffigt och späd med kokspadet från rotsakerna till önskad konsistens om det behövs.
Smaka av med salt och pepppar. Rör i smör efter smak och garnera med hackad persilja eller persiljekvistar.
Värm fläskläggen innan du serverar den med rotmos och några olika sorters senap.

 

Lussehjärtan med vaniljfyllning

DSC_0769

Lussehjärtan med vaniljfyllning

ca 20-24 st

100 g smör
5 dl mjölk
1 pkt saffran
1 pkt jäst
1 dl socker
1 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl

Fyllning
200 g smör
1 dl råsocker
1 dl farinsocker
1½ tsk Vaniljpulver

ägg
pärlsocker

Smält smöret.
Häll i mjölken och saffranet och värm till 37°C.
Rör ut jästen ihop med degspadet.
Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet.
Arbeta degen smidig tills den släpper kanterna.
Låt jäsa till dubbel storlek.

Under tiden som degen jäser så vispar du ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en luftig smet.

Kavla ut degen till två rektangulära plattor.
Bred på fyllningen.
Rulla ihop degen från båda långsidorna så att dom möts på mitten.
Dela varje rulle i 10-12 bitar.
Forma till varje bulle så att det ser ut som ett hjärta.
Lägg bullarna på en bakplåtspappersklädd plåt.
Låt jäsa 30 min under bakduk.

Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Grädda bullarna i 250°C i 7-9 min.

DSC_0772

DSC_0770

DSC_0776

Höstgryta med knaprigt fläsk & äppelsky

DSC_0755

Höstgryta med knaprigt fläsk & äppelsky

6 port.

750 g grytbitar av fläsk
smör till stekning
salt
peppar

200 g finskuret, rimmat sidfläsk
3 syrliga äpplen
3 dl äppelmust
3 dl kycklingbuljong
½ msk rödvinsvinäger
maizena
salt
peppar

Skär grytbitarna i mindre bitar.
Bryn i smör och krydda med salt och peppar.
Lägg över köttet i en gryta.

Skär fläsket i smala strimlor i knaperstek i stekpannan.
Ta upp och lägg åt sidan så länge.

Skölj äpplena och skär i klyftor.
Stek i fettet från fläsket ca 3 min.

Häll i äppelmust, buljong och rödvinsvinäger i grytan med köttet och låt koka upp.
Låt grytan stå och småputtra i 15 min.
Red såsen med maizena.
Smaka av med salt och peppar om det behövs.
Precis på slutet lägger du i det knaperstekta fläsket och äpplena.

Servera med potatismos.

DSC_0753