Kasslergryta med italienska smaker

En god kasslergryta som även passar dom yngre familjemedlemmarna i smaken 😊

4 port.

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
600 g kassler
2 msk tomatpuré
1 msk vetemjöl
4 dl grädde
½ dl crème fraiche
½ tsk basilika
½ tsk timjan
persilja
12 halverade cocktailtomater
salt
peppar

Hacka löken och riv vitlöken.
Fräs dem mjuka i lite smör och ta sedan upp dem från pannan och ställ åt sidan.
Strimla kasslern.
Tillsätt lite smör och låt kasslern bara få lite färg, ett par min räcker.
Häll i den stekta löken och tillsätt tomatpurén som får fräsa med en stund.
Pudra över mjölet och blanda om.
Blanda i grädde (vatten) och crème fraiche och låt det koka upp.
Låt grytan småputtra i några minuter och tillsätt örterna.
Smaka av med salt och peppar, tillsätt cocktailtomaterna och låt dem bli varma.

Servera med ris och en sallad.

Kaloriberäknat recept

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
600 g kassler, fett bortskuret
2 msk tomatpuré
1 msk vetemjöl
2 dl grädde 13%
½ dl crème fraiche 13%
2 dl vatten
½ tsk basilika
½ tsk timjan
persilja
12 halverade cocktailtomater
salt
peppar

Kcal: ca 349 kcal exkl tillbehör och grönsaker.

Kolhydrater: 9.2 g Protein: 31.1 g Fett: 20.6 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Sju sorters pizza

Hej söndag! Inga middagstips inför veckan idag, men bjuder på sju olika sorters pizzor istället för det ska vi njuta av idag som söndagsmiddag. Har köpt hem Fontanas pizzabotten som blir lite matigare än libapizzan som passar perfekt om man inte vill göra en egen pizzabotten 😊

Ni hittar ett äldre recept med just den pizzabottnen lite längre ner här i inlägget 🔽

Libapizza med skinka, räkor & vitlök – recept finns ▶️▶️ HÄR

Pizzarulle med en twist – recept finns ▶️▶️ HÄR

Pizza på vetekaka – recept finns ▶️▶️ HÄR

Pizzabullar med kyckling & spenat – recept finns ▶️▶️ HÄR

Fontana – Hawaiipizza – recept finns ▶️▶️ HÄR

Pizzadillas – recept finns ▶️▶️ HÄR

Tryffelpizza på knäckebrödsbotten – recept finns ▶️▶️ HÄR

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Grillat kött & kall fem pepparsås

Ännu ett recept från arkivet back-in-the-early-days. Ett tips från mig om man vill göra kalorivänliga såser så är det att ta till pulversåser från matbutiken om man nu har brist på inspiration för att göra en egen. Just till grillat kött tycker jag att fem peppar-varianten är grymt god att ha till. Testa du med får du se vad just du tycker, kanske en framtida favorit 😉

4 port.

4 skivor entrecote/ryggbiff
salt
peppar

Fem Peppar sås
1 påse fem pepparsåsmix Blå Band
2 dl crème fraiche

Blanda ingredienserna till såsen i en skål och låt det stå kallt tills det är dags att servera.

Lägg fram köttet i rumstemperatur nån timma innan det ska grillas.
Krydda med salt och peppar på båda sidorna.
Grilla ca 1-2 min per sida beroende på hur du vill ha ditt kött.

Servera med valfria tillbehör.

Kaloriberäknat recept

4 skivor ryggbiff à 150 g
salt
peppar
1 påse fem pepparsåsmix Blå Band
2 dl grekisk yoghurt 0%

Kcal: ca 229 kcal exkl tillbehör och grönsaker.

Kolhydrater: 4.3 g Protein: 37.9 g Fett: 6.3 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Belgiska våfflor i ugn

Imorse satt jag och skrollade igenom mina befintliga recept i kategorin frukost och såg att detta recept som från början publicerades under 2015 hade väldigt många besök. Inte så tilltalande bilder kanske då jag har utvecklats en del sedan dess. Så idag blev det en omgång av dessa till frukost till mig och kidsen som blev rätt förtjusta då dom gillar våfflor för att återpublicera receptet med lite fräschare presentation av rätten och snyggare bilder.

Nu har jag gjort dessa i silikonformar från Tupperwere, men det går lika bra i ett vanligt våffeljärn eller ett järn för just belgiska våfflor. Servera till frukost, som dessert eller en matigare variant till förrätt/lunch. Alternativen är många 😊

4-8 port.

3 äggulor
2½ dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 knivsudd salt
1 tsk bakpulver
1 dl socker
90 g smält smör
3 äggvitor

Placera 2 Silikon våffelformar från Tupperwere på en plåt, alt använd ett belgiskt våffeljärn.
Sätt ugnen på 220°C.
Blanda äggulor, mjölk, mjöl, salt, bakpulver och socker i en skål med en visp.
Tillsätt det smälta smöret och vispa igen.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dom i smeten.
Fördela smeten i dom två silikonformarna och grädda i 11 min.
Vänd ut våfflorna på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda ytterligare 3-4 min på den 
andra sidan för att få en spröd yta.

Servera våfflorna med valfritt tillbehör.
Jag tog en klick jordgubbskvarg och jordgubbar.

Kaloriberäknat recept

3 äggulor
2½ dl mjölk 1.5%
3 dl vetemjöl
1 knivsudd salt
1 tsk bakpulver
½ dl socker
½ dl sötströ
90 g smält Bredgott mellan
3 äggvitor

Kcal: ca 204 kcal/st.

Kolhydrater: 22.9 g Protein: 5.6 g Fett: 9.7 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

 
 
 
 
 

Grekisk kycklingsallad

Nu när jag har semester så blir det inte matlådeprepp på söndagar. Så istället tänker jag att dom fyra måndagarna som kommer nu blir det istället nån form av kall sommarmat som passar oavsett om man äter lunch hemma eller på utflykten.

Grekisk kycklingsallad har jag varit sugen på länge nu, men har alltid glömt att köpa hem fetaost. Men nu så gjorde jag slag i saken och fixade det och herregud så gott det var. Blir nog en portion till av denna rätt denna vecka 🥰

Vart är oliverna undrar ni kanske, jo dom har jag medvetet uteslutit då jag faktiskt inte äter oliver, men vill du ha oliver så addera gärna det i din sallad 😉

4 port.

400 g färdigskivad kyckling, t.ex Guldfågeln
200 g fetaost
sallad
gurka
tomat
vitlökssås
peppar
ev persilja

Skär upp sallad, gurka och tomat.
Dela osten i bitar med kniv eller bryt isär i bitar med händerna.
Fördela samtliga ingredienser i varsin tallrik och toppa med färdig vitlökssås, lite nymalen svartpeppar och finhackad persilja.

Kaloriberäknat recept

400 g färdigskivad kyckling, t.ex Guldfågeln
200 g fetaost Apertina 10%
sallad
gurka
tomat
160 g Felix milda kebabsås
peppar
ev persilja

Kcal: ca 279 kcal exkl grönsaker.

Kolhydrater: 5.5 g Protein: 34.3 g Fett: 12.9 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Veckans mattips v. 27/2024

Hej söndag! Här kommer sista mattipsen innan det blir ett uppehåll för min semester 😊

Har märkt en tydlig nedåtgående förändring på mina inlägg med mattipsen senaste halvåret vilket känns lite tråkigt eftersom det har varit det populäraste inslaget under veckan. Så min fråga till er nu, VILL NI ATT MATTIPSEN SKA FORTSÄTTA EFTER MIN SEMESTER ELLER SKA JAG SLUTA MED DOM? Finns det något jag kan förbättra för att göra dom mer tilltalande? Ge mig gärna feedback i en kommentar till detta inlägg 🫶 Dessa inlägg är inte för min skull utan för er som läser bloggen och då vill jag såklart att ni ska få ut så mycket inspiration som möjligt för att planeringen av luncher/middagar samt övrigt i matväg ska vara så enkelt som möjligt ❤️

Så med det sagt så kommer här 6 tips inför veckan som jag gillar starkt, hoppas du gör det också 🫶

Torskgratäng i kräftostsås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Plåtmat Big Mac-style – recept finns ▶️▶️ HÄR

Lövbiff i kokosmjölk med minimajs & rödlök – recept finns ▶️▶️ HÄR

Fläskfilé i krämig sås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Kasslersås till pasta – recept finns ▶️▶️ HÄR

Snabb picknickkaka – recept finns ▶️▶️ HÄR

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Gyrospinsa

Med inspiration från Emilias matinspo så åt vi helgen innan midsommar denna grymt goda gyrospinzan 😊

Vi valde att ha kebabkyckling istället för gyroskött, men det gick lika bra det 👌 Testa du också!

pinza
crème fraiche naturell
riven ost
kebabkyckling/gyroskött
gurka
tomat
rödlök
tzatzikidressing

Skär grönsakerna i bitar och ställ åt sidan.
Förbered pommesen i ugnen.
Bred på crème fraiche på pinzabotten och strö osten över.
Ställ in i ugnen enligt anvisningar på förpackningen.
Stek kebabkycklingen i en panna.
Ta ut pommes och pinza och fördela grönsaker, kebabkyckling och pommes på pinzan.
Toppa med tzatzikidressing.

Servera direkt!

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK