Ostfyllda köttbullar

Sliten delux! Börjar kännas i kroppen att man jobbar mycket nu i ett högt tempo i stort sett nästan hela tiden. Sen har man ju alla hemmasysslor när man kommer hem med barnen från frita som måste göras, har dock bara prioriterat det viktigaste och försöker vila så mycket som möjligt. Idag har stora bonussonen börjat gymnasiet, hoppas han känner sig nöjd med sitt val, men det tror jag att han är.

Vem gillar inte ost?! Jag älskar ost i dom flesta former och smaker, gärna starka ostar 🙂 Hade en liten bit god ost över som nästintill inte gick att hyvla på så mycket mer så den fick agera basen till denna rätt. Normalt river jag ner det sista som blir på osten och använder till pizza, pastasåser och dylikt. Ungarna åt massor och normal sett brukar dom inte gilla ost i maten, men dessa gick hem.

6 port.

1 kg färs
2 msk oxfond
salt
peppar
grillkrydda/annan krydda
osttärningar (valfri sort, gärna en som är smakrik)

4 dl vatten
1 dl grädde
2 msk oxfond
1 msk kinesisk soja
1 tsk vinbärsgelé
salt
peppar
maizena

Rör ihop färs, fond och kryddor till köttbullarna ett par timmar innan det ska stekas.
Låt stå i kylen.

Ta lite färs och platta ut i handen och rulla in osten i köttbullen.
Stek ett gäng köttbullar åt gången i en panna med smör.
Lägg dom åt sidan när dom är klara.

Vispa ut pannan med vattnet.
Sila av det om det behövs.
Rör i grädde, fond, soja och gelé.
Smaka av med salt och peppar.
Rör ner maizena om du vill ha en tjockare sås.

Servera köttbullarna med potatis, vi valde att steka förkokt färskpotatis till våra köttbullar.

Kycklinggryta med curry & kokosmjölk

Då var vi inne på näst sista veckan på bygget av nya Dollarstorebutiken i Örebro. Ska bli så kul att få öppna nästa vecka och förhoppningsvis få bra respons tillbaka efter allt vi har slitit för att det ska bli den bästa butiken. Välkomna att shoppa den 25/8 kl 10.00!

Detta recept har jag tagit från en bloggkollega och det blev toppbetyg från hela familjen!

4 pers.

ca 600 g kycklingfilé
2 stora vitlöksklyftor
salt
peppar
1 msk curry
1 msk sirap
1 msk fish sauce
4 dl wokgrönsaker – minimajs/morötter/broccoli
1 röd paprika
1 burk kokosmjölk, 400 ml
3 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
1 lime
maizenaredning

Skär filéerna i strimlor.
Hetta upp en wokpanna/stekpanna med lite rapsolja.
Bryn kycklingfiléerna tills dem börjar ta färg.
Ta bort och lägg dem åt sidan.

Fräs paprika i en wokpanna,
Tillsätt vitlöken och låt den fräsa med en liten stund.
Tillsätt wokgrönsakerna, curry, sirap, fish sauce och rör runt.
Tillsätt kycklingbitarna, smula ner hönsbuljongen och tillsätt 3 dl vatten och kokosmjölken.
Rör om, sänk värmen, sätt på lock och låt det puttra på svag värme ca 15 minuter.
Rör runt då och då.
Vill du ha grytan tjockare i konsistensen, strö i lite maizena, rör runt medan det puttrar.
Pressa i lite limesaft.
Smaka av och tillsätt mer kryddor/lime om det behövs.

Vi åt vetenudlar till, men det går lika bra med ris.

Receptet kommer från Snilles kök

Pannkakor med jordgubbssylt

4 port.

3 dl vetemjöl
3 ägg
6 dl mjölk
rejält med smält smör
salt

Vispa ihop mjöl, ägg och hälften av mjölken till en smidig, tunn smet utan klumpar, gärna med elvisp.
Tillsätt resten av mjölken, smält smör samt salt.
Låt svälla 20 minuter.

Grädda pannkakorna i medelvarm stekpanna.
När ytan blivit matt och smeten stelnat är det dags att vända pannkakan.
Färgen ska vara vackert guldbrun.
Använd sparsamt med smet till varje pannkaka så att de blir tunna och får en frasig spetskant, smält lite smör till varje pannkaka om du använder en gjutjärnspanna.

Lägg pannkakorna undan för undan på ett varmt serveringsfat.

Servera med sylt och glass/vispad grädde.

Recept på hemkokt jordgubbssylt kan du hitta HÄR.

Viktväktarbaconsås & pasta

En enkel och smarrig vardagspasta ❤️

2-3 port.

1 pkt kycklingbacon/bacon
¼-½ gul lök
2½ dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
40 g philadelphiaost paprika 10%
½ dl matlagningsgrädde 13%
paprikapulver
pepparmix
1 msk maizena

pasta

Skär baconet och löken.
Stek i en stekpanna ett par min med lite matfett.
Tillsätt vatten och buljongtärningen.
Klicka i philadelphiaosten och häll i grädden.
Låt det koka upp.
Rör i maizena.
Krydda med paprikapulver och pepparmix.
Servera med pasta.

Viktväktarna Points

1 pkt kycklingbacon *
¼-½ gul lök
2½ dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning *
40 g philadelphiaost grillad paprika 10% *
½ dl matlagningsgrädde 13% *
paprikapulver
pepparmix
1 msk maizena
*

Totalt för pastasåsen blir det 4-6P/port beroende på antal port. Lägg till points för matfett vid stekning av baconet och för pastan.

Kcal: ca 111-167 kcal/port exkl matfett och pasta beroende på antal port.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Kyckling med timjanssås

Idag har det varit en ledig dag för min del. Tog en rejäl sovmorgon fram till 10 idag (sov 11 tim nästan), behövdes väl efter denna vecka på nya jobbet. Sen har det varit mycket hemmafix att komma ikapp med då kvällarna i veckan inte har räckt till. Haft lite ont i ena underarmen sen igår också, har kanske överansträngt den lite då jag (och tre till) just nu håller på att bygga upp köksavdelningen och då blir det ju en hel del tunga lyft och ganska monotona rörelser ibland. Hoppas det ger sig till måndag igen.

Sen jag blivit viktväktare har det blivit en hel del kycklingrätter då det är väldigt snålt på smart points. Så sitter ni på goda kycklingrecept där hemma som ni vill dela med er utav får ni gärna skriva i kommentarerna. Behöver lite nya idéer 🙂

4 port.

500-600 g kycklingfilé/innerfilé
salt
peppar
timjan

2 dl grädde
2 dl vatten
2 msk kalvfond
1 msk japansk soja
salt
peppar
1 tsk timjan
ev. maizena

Krydda kycklingen med salt, peppar och timjan.
Stek i smör i en panna tills dom är klara.

Blanda ingredienserna till såsen i en kastrull och låt det koka upp.
Sänk värmen och låt det småsjuda i 10 min.
Tillsätt ev lite maizena om du önskar lite tjockare konsistens på såsen.

Servera med klyftpotatis eller ris.

Viktväktarna Points

500 g kycklingfilé/innerfilé
salt
peppar
timjan
2 dl matlagningsgrädde 13% *
2 dl vatten
2 msk kalvfond *
1 msk japansk soja
salt
peppar
1 tsk timjan
ev. maizena (lägg till PP för mängden du använder)

Totalt blir det 4P/port. Lägg ev till points för matfettet vid stekningen av kycklingen.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kycklingburgare med cheddarsås & Monterey Jack

färska kycklinghamburgare
hamburgerbröd
Monterey Jack ost
cheddarsås (Rydbergs)
röd lök
sallad

pommes

Grilla dom färdiga kycklinghamburgarna (finns i kyldisken) tills dom är klara.
Lägg på osten på burgaren precis innan den är klar så den hinner smälta.
Om man vill kan man även lägga på brödet en kort stund på grillen.
”Dressa” hamburgaren med dina favoriter, vi valde att testa cheddarsåsen från Rydbergs och sen bara lite sallad och skivad röd lök.

Servera hamburgaren med pommes!

Amerikansk äggsallad på knäcke

Detta lärde jag mig av min värdmamma när jag var i Usa som au pair för typ 18 år sen, men då blandade dom med majonnäs istället för crème fraiche. Så vill man byta ut crème frache mot majonnäs så går det alldeles utmärkt. Tror jag ska ta och äta detta till frukost i helgen när jag är ledig och kan njuta av frukosten lite mer.

1 port.

2 st hårdkokta ägg
1½ msk yoplait lätt fraiche 8%
1½ tsk persilja
salt
peppar
2 skivor Wasa Delikatess
4 skivor kycklingbacon

Skala och mosa äggen med en gaffel.
Blanda i crème fraiche och lite finklippt persilja.
Smaka av med salt och peppar.
Fördela röran på knäckebrödet och servera med stekt kycklingbacon.

Viktväktarna Points

2 st hårdkokta ägg
1½ msk yoplait lätt fraiche 8% *
1½ tsk persilja
salt
peppar
2 skivor Wasa Delikatess *
4 skivor kycklingbacon *

Totalt 4P/port. Lägg ev till points för smöret på mackan.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet