Gratinerade tacobåtar

Mitt tips till tacomyset imorgon 🙂

mjuka tacobåtar
tacoköttfärs
valfria grönsaker (vi hade tomat, gul lök)
cheddar dip
riven taco ost

Ställ ut båtarna på en plåt.
Fyll dem med tacoköttfärs.
Strö grönsaker över köttfärsen.
Klicka på cheddar dippen på köttfärsen och grönsakerna.
Strö riven ost överst.
Gratinera i 200°C i ca 10 min.

Servera med ugnsstekt potatis smaksatt med tacokrydda, en blandad sallad och tacochips. 

Fisk Björkeby

Efterfrågade efter goda fiskrecept i olika matgrupper på FB och fick en massa bra tips! Detta fastnade jag för direkt och det var riktigt gott, inte så viktväktarvänligt direkt med en massa smör, ströbröd och rostad lök, men det var det värt 🙂

4 port.

700 g vit fisk
120 g smält smör
2½ dl ströbröd
½ dl rostad lök
1 dl finhackad persilja
salt
vitpeppar

Sätt ugnen på 175°C.
Smörj en ugnsform.
Skär fisken i portionsbitar.
Salta och peppra.
Rör ihop smöret med ströbrödet, persiljan och den rostade löken, det ska bli som en torr gegga.
Bred ut röran ovanpå fisken.
Ställ in i ugnen i ca 30 min.

Servera med potatismos.

Crostinisnittar med västerbottenröra & bacon

Dessa snittar blev så sjukt goda, var helt omöjligt att låta bli. Perfekt att servera till fördrinken till middagen 🙂

1 förp. crostinis

2 dl västerbottenost
1 dl crème fraiche
1 dl philadelphiaost
salt
peppar

1 pkt bacon
gräslök

Blanda ihop ost, crème fraiche och philadelphiaost.
Smaka av med salt och peppar.

Strimla baconet och knaperstek det i en panna.
Låt det rinna av på en bit hushållspapper när det är klart.

Fördela västerbottenröran på crostinisen, lägg på ett par strimlor bacon och dekorera med en bit gräslök.

Smakbox Inspiration

**I samarbete med Smakbox**

Nu har det kommit ut en ny box med produkter från Smakbox. Denna gång var temat INSPIRATION, 19 st olika produkter till ett värde av 453:-.

Vill du börja prenumerera på Smakbox så får du 15% rabatt (ord. pris 199:-) på första boxen om du använder rabattkoden THERESEMATOCHBAK.

Rawchoklad – Rawchokladfabriken
Frukt- & örtte – Twinings Infuso
Natura kaffefilter 1×4 – Melitta
Volcanic Blend – Cafégo
Triple Mountain – Cafégo
Highland Mist – Cafégo
Weetabix Original – Weetabix
Eat Natural Bar – Eat Natural Sweden
Chicken Taco Spice Mix – Santa Maria
Fish Taco Spice Mix – Santa Maria
Chickenbreast i tomatsås – Nobles
Indisk Cookingsås – Santa Maria
Bulgurblandning – Risenta
Tonfisk – Abba
Protein Pancake mix – Fast
Noa Relax & Focus – Noa
Sprite zero Cranberry – Sprite
Dippmix – Gårdschips
Delikatesschips – Larssons

Havrefrallor

Matbröd är något jag gillar att baka. Tyvärr har det inte blivit så mycket nu sista året då jag har försökt dra ner på vanligt matbröd nu medans jag försöker hålla mig till viktväktarna. Men egentligen är inte brödet så himla onyttigt som kan tro. Dessa bullar blir endast 5-6 points (utan eller med havregryn som topping) och sen kan man ju alltid använda snåla pålägg och äta lite frukt och grönt till så har man en bra frukost ändå utan att pointsen skenar iväg.

Ikväll är det återigen dags för en ny veckomatsedel 🙂

ca 24 st

Dag 1
25 g jäst
500 g kall mjölk
100 g havregryn
400 g vetemjöl
10 g salt

Dag 2
25 g jäst
50 g mjölk, rumstemp.
fördegen från dag 1
50 g rapsolja
80 g sirap
400 g vetemjöl special

vatten
havregryn att doppa bullarna i

Dag 1
Smula sönder jästen i en bunke.
Tillsätt mjölken och rör om tills jästen löser sig.
Tillsätt havregryn, vetemjöl och salt.
Arbeta samman till en lös deg.
Täck med plast och ställ kallt till nästa dag.

Dag 2
Smula jästen i en bunke och häll på mjölk.
Rör tills jästen löser sig.
Blanda ner degen från dag 1 tillsammans med rapsolja, sirap och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen.
Arbeta degen i maskin i 10 min eller dubbelt så länge för hand.
Täck bunken med en handduk och låt jäsa i 30 min.
Ta upp degen på bakbordet och dela den i två delar.
Rulla bitarna till längder och skär varje längd i tolv bitar.
Forma bitarna till bullar och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla bullarna med vatten och doppa dom i havregryn.
Låt frallorna jäsa övertäckta på plåten till dubbel storlek, ca 40 min.
Sätt en långpanna eller ugnsform längst ner i ugnen och värm ugnen till 225°C.
Ställ in plåten i mitten av ugnen och slå i en kopp med vatten i ugnsformen under.
Grädda bullarna i ca 12 min.
Låt svalna på galler.

Viktväktarna Points

25 g jäst *
500 g kall mjölk 1.5 % *
100 g havregryn *
400 g vetemjöl *
10 g salt 

Dag 2
25 g jäst *
50 g mjölk, rumstemp. 1.5 % *
fördegen från dag 1
50 g rapsolja *
80 g fibersirap *
400 g vetemjöl special *

vatten
¾ dl havregryn att doppa bullarna i *

Totalt blir det 5P/bulle.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Hoisinwokad falukorv & äggnudlar

Hade planerat att dela ett annat recept med er idag, men då jag förlagt receptet nånstans och inte hittar det så får det bli detta istället. Riktigt god vardagsrätt som inte kräver så stora insatser och som hela familjen gillade.

400 g falukorvkorv
1 rödlök
olja
250 g asiatiska äggnudlar
1 påse djupfrysta wokgrönsaker, à 500 g
¾ dl hoisinsås
salt
peppar

Skär korven i strimlor.
Skala och strimla rödlöken.
Spola hastigt av wokgrönsakerna i hett vatten.
Låt rinna av.
Stek korvstrimlorna och lök i olja tills de fått fin färg.
Blanda ner wokgrönsakerna och hoisinsåsen.
Fräs ett par minuter tills allt är genomvarmt.
Smaka av med salt och peppar.
Håll varmt.
Koka äggnudlarna i lättsaltat vatten enligt förpackningens anvisning.

Daimbiskvier

Biskvier har blivit en ny favorit att baka här hemma. Dessa bakade jag till mina nya arbetskamrater och till byggteamet, blev väldigt populära!

Bottnar
300 g mandelmassa
1¾ dl socker
2 st äggvitor

Daimsmörkräm
300 g mjukt smör
5 dl florsocker
3 st äggulor
2 tsk vaniljsocker
1½ msk kokande vatten
4 st dubbeldajm, grovt hackade

Dekorering
300 g ljus choklad
1 msk rapsolja
1 st dubbeldaim, fint hackad

Sätt på ugnen på 175°C.
Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn och vispa samman med äggvitan och sockret, gärna med elvisp.
Klicka eller spritsa ut bottnarna på en plåt klädda med bakplåtspapper, ca 20 stycken rundlar.
Tänk på att dom flyter ut lite i ugnen.
Grädda i 20-25 min tills de fått lite gyllene färg.
Låt bottnarna kallna helt på plåten innan du försiktigt lossar dom från bakplåtspappret och lägger dom med bottensidan uppåt så att dom får torka lite på andra sidan.

Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och äggulor fluffigt.
Häll sen i det kokande vattnet och fortsätt att vispa.
Vänd sedan ner den grovt hackade daimen i smörkrämen.
Spritsa eller klicka ut smörkrämen på bottnarna.
Ta sen en kniv eller baksidan av en sked och släta till och forma smörkrämen.
Ställ sen in dom i frysen under tiden du förbereder chokladen.

Smält 2/3 av chokladen över ett vattenbad.
När chokladen smält kan du hälla i den resterande chokladen och oljan och blanda tills all choklad har smält.
Ta fram biskvierna från frysen och doppa dom i den smälta chokladen och strö över lite finhackad daim.
Ett tips är att använda en tvåtandad ”gaffel” eller en provsticka som man sticker ner i biskvibotten och sen doppar i chokladen.

Låt stelna i kylen en stund om det behövs.