Krossad potatispaj med kycklingkebabfyllning

Veckans matlådor blev grymt goda! Att den krossade potatispajen är rätt viral just nu kanske ni har märkt och jag är inte sen på bollen att testa. Ett perfekt alternativ till den klassiska pajdegen för variation eller som ett kalorisnålare alternativ 👌

Inget slår ju en klassisk paj med en smarrig fyllning, men detta är ett jättebra alternativ till vardags i mitt tycke så kan man göra den andra pajen till ett mer festligare tillfälle 😊 Ett extra plus för att potatis mättar väldigt bra också ✨

4 port.

680 g potatis
salt
smör/olja

Fyllning
600 g kycklingkebab
1 gul lök
salt
svartpeppar
kebabkrydda
1 tsk sambal oelek
2 msk majonnäs
2 dl crème fraiche
1 dl riven ost

Börja med att koka potatisen, med eller utan skal (jag valde med skal) tills den är mjuk raktigenom, känn med sticka.
Smörj insidan med smör i en stor pajform alt i portionsformar (jag tog mina matlådor i glas).
Krossa potatisen med ett glas eller något annat, jag tog en potatisstöt och en gaffel, så det täcker hela insidan av formen likt ett pajskal med deg.
Smörj insidan av ”pajskalet” med smör eller olja och ställ in i ugnen i 225°C i ca 15 min eller tills potatisen fått fin färg och känns lite krispig på ytan.

Stek kycklingkebaben i lite smör i en panna.
Skala och hacka löken i valfria stora bitar, tillsätt ihop med kycklingen och stek tills den är genomskinlig och mjuk.
Krydda med salt, peppar och kebabkrydda.
Blanda ner sambal oelek, majonnäs och crème fraiche i pannan.
Fördela kycklingblandningen i ”pajskalet” och strö över den rivna osten.
Ställ in i ugnen igen och grädda i 10 min eller tills osten smält och fått en fin yta.
Servera ihop med valfria grönsaker.

Kaloriberäknat recept

680 g potatis
salt
smör/olja
600 g kycklingkebab
1 gul lök
salt
svartpeppar
kebabkrydda
1 tsk sambal oelek
2 msk majonnäs lätt
2 dl crème fraiche 13%
1 dl riven ost
12%

Kcal: ca 487 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Kolhydrater: 37.5 g Protein: 35.4 g Fett: 20.9 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Veckans mattips v. 15/2025

Nya mattips inför en ny vecka 🤗

Påminner om att recept står inte huggna i sten, anpassa och byt ut dom livsmedel du behöver för att maträtten ska passa dina behov 🫶

Strimlad schnitzel i sås med soltorkade tomater – recept finns ▶️▶️ HÄR

Kokt falukorv i senapssås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Mumsig köttgryta – recept finns ▶️▶️ HÄR

Fiskgratäng med dillsås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Het honung- & bbqkycklingbowl – recept finns ▶️▶️ HÄR

Havregrynsgröt med stekt äpple – recept finns ▶️▶️ HÄR

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Smashed korvbröd med chorizofärs

Detta är något jag sett flera göra på Tiktok och tyckt det såg fantastiskt ut. Smashed tortilla burger är ju något vi brukar göra så tänkte att detta går ju hem hos familjen och det gjorde det! Så gott 🥰

6 st

500 g chorizofärs
salt
peppar
smör/olja
6 st korvbröd, t ex brioche
ruccolasallad
picklad rödlök
rostad lök
vitlökssås

Dela upp färsen i 6 bitar.
Dela på korvbrödet och mosa ut färsen med en gaffel över hela insidan av brödet.
Salta och peppra.
Hetta upp en panna med lite smör/olja och stek dom smashade korvbröden på låg/medelvärme tills färsen är genomstekt, alt grilla dom.
Fördela ruccola, dom båda löksorterna och vitlökssås över färsen och vik sedan ihop korvbröden och njut!

Vi valde att servera lite pommes till för att det skulle bli lite matigare, men det är inget måste.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Kycklinggryta med hericots verts

Om det är något protein vi äter mycket utav just nu så är det kyckling märker jag när jag ska skriva recept 🫣 Tur det finns fler kategorier med äldre recept så ni har fler rätter att ta inspiration ifrån 🤗

Denna rätt kom till som ett steg i att rensa frysen på diverse grönsaker och denna gången föll det på en trött påse med hericots verts. Hoppas ni vill prova 🥰

4 port.

600 g kycklingfilé
olivolja
½ tsk torkad timjan
salt
peppar
4½ dl matlagningsgrädde
½ kycklingbuljongtärning
1 msk japansk soja
1 msk maizena
200 g hericots verts

Skär kycklingen i strimlor/bitar.
Bryn kycklingen i oljan i en stekpanna, krydda med timjan, salt och peppar.
Sänk värmen och rör i grädde (vatten), smulad buljongtärning och maizena.
Lägg i hericots verts och låt sjuda 5 min och smaka av med soja, salt och peppar.

Servera med ris och valfria grönsaker.

Kaloriberäknat recept

600 g kycklingfilé
olivolja
½ tsk torkad timjan
salt
peppar
3½ dl matlagningsgrädde 13%
1 dl vatten
½ kycklingbuljongtärning
1 msk japansk soja
1 msk maizena
200 g hericots verts

Kcal: ca 311 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Kolhydrater: 10.7 g Protein: 39 g Fett:13.6 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Kycklingfärsgratäng med krämig thaisås

Veckans matlådor skapades sent igår kväll på sånt som fanns hemma och vad vi av sådana tillfällen? Jo att det blir oftast fantastiskt gott och så blev även detta 🥰

Frågan är, kommer du att testa?

4 port.

2 dl ris
450 g kycklingfärs
salt
svartpeppar
umamikrydda, Santa Maria
smör/olja
400 g broccoli
2½ dl Kelda thaisoppa
1½ dl crème fraiche
1 hönsbuljongtärning
ca 1 dl riven ost

Börja med att koka riset enligt anvisningar på förpackningen.
Förbered broccolin genom att dela den i valfria stora bitar.
Sätt ugnen på 225°C.

Stek färsen i valfritt matfett och krydda på ordentligt med salt, peppar och umamikrydda.
Lägg sedan åt sidan och stek på broccolin en stund.
Blanda ihop med färsen och rör ner soppbasen, crème fraiche samt smula ner buljongtärningen.
Låt buljongtärningen bara lösa upp sig i såsen så är det klart.

Fördela det kokta riset i en ugnsform alt matlådor i glas.
På med färssåsen och toppa sedan med den rivna osten.
Ställ in i ugnen i ca 10-15 min tills osten har smält och börjar få fin färg.

Servera med valfria grönsaker.

Kaloriberäknat recept

2 dl ris
450 g kycklingfärs
salt
svartpeppar
umamikrydda
smör/olja
400 g broccoli
2½ dl Kelda thaisoppa
1½ dl crème fraiche 13%
1 hönsbuljongtärning
40 g riven mozzarellaost
40 g riven ost 12%

Kcal: ca 453 kcal/port exkl tillsatt matfett.

Kolhydrater: 38.8 g Protein: 34 g Fett: 17.3 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Veckans mattips v. 14/2025

Nya mattips inför en ny vecka kommer här 🥰

Fläskfilé med ädelostsås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Grekiska biffar med tzatziki – recept finns ▶️▶️ HÄR

Kycklingkebabpanna med vitlök & parmesan – recept finns ▶️▶️ HÄR

Kebabrulle med libabröd – recept finns ▶️▶️ HÄR

Krämig pärlcouscous med bacon, svamp och spenat – recept finns ▶️▶️ HÄR

Kalljästa fullkornsfrallor – recept finns ▶️▶️ HÄR

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Gul fredagsbricka

Länge sen jag gjorde en fredagsbricka, men nu är den äntligen tillbaka här på bloggen. Kanske inte varje fredag, men lite då och då i alla fall 🤭

Denna bricka blir lite inspiration inför påsk med tema gult 💛Hoppas det bidrar med lite inspiration 🥰

ananas
physalis
Olw cream cheese chips
Castello havarti ost
lösgodis från Kandyz
Bacardi breezer mango

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK