Kycklinggryta med curry

4 port.
 
600 g kycklingfilé
1 pkt bacon
smör till stekning
salt
peppar
2 msk curry
250 g champinjoner
2 dl crème fraiche
2 dl vatten
2 msk konc kycklingfond
4 soltorkade tomater
50 g salta cashewnötter/jordnötter
 
Skär kyckling och bacon i bitar.
Stek kycklingbitarna och baconet så att kycklingen blir genomstekt.
Salta, peppra och strö över curry.
 
Skiva och stek sedan svampen.
Blanda med kycklingen.
 
Häll i crème fraiche, vatten, kycklingfond och strimlade tomater.
Koka upp kycklinggrytan.
 
Strö över nötterna.

Viktväktarna Points

600 g kycklingfilé
1 pkt kycklingbacon *
smör till stekning (lägg till points för det du använder)
salt
peppar
2 msk curry
250 g champinjoner
2 dl crème fraiche 8% *
2 dl vatten
2 msk konc kycklingfond *
4 soltorkade tomater, torra *
50 g salta jordnötter *

Totalt blir det 4P/port. Lägg till points för tillbehör och servera med valfria grönsaker.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Coca cola marinerad fläskfilé med god sås

Eftersom grillsäsongen fick ta en paus i sommarhettan så får man väl ta igen det nu.

6 port.

ca 900 g fläskfilé

1 dl coca cola
½ dl olja
2 msk honung
1 tsk kanel
2 tsk malen koriander
1 tsk chilipulver
2 vitlöksklyftor

Mixa coca cola, olja, honung, kanel, malen koriander, chilipulver och skalade vitlöksklyftor.
Låt köttet marinera i detta i 1-2 timmar.

Grilla eller stek köttet i panna.

Sås
4 dl vatten
1½ msk kalvfond
½ tsk soja
½-¾ tsk pepparmix
½ dl matlagningsgrädde
1½ msk maizena

Blanda ihop alla ingredienser till såsen utom maizenan i en kastrull.
Låt det koka upp och sedan få koka ihop i 5 min.
Red av såsen med maizenan.

Servera med någon form av ugnsstekt potatis, potatissallad eller potatisrulltårta.

Viktväktarna Points

ca 750 g fläskfilé *
1 dl coca cola light
½ dl olja *
2 msk honung *
1 tsk kanel
2 tsk malen koriander
1 tsk chilipulver
2 vitlöksklyftor
4 dl vatten
1½ msk kalvfond *
½ tsk soja
½-¾ tsk pepparmix
½ dl matlagningsgrädde 13% *
1½ msk maizena *

Totalt 4P/port för kött och sås, marinaden kostar 4P, men skulle räkna med 2P då inte allt förtärs. Servera med valfria grönsaker.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 203 kcal/port (räknat på hälften av marinaden i totalt kcalvärde) exkl tillbehör och grönsaker.

Persikomousse

En enkel och god dessert till helgens middag, ett måste tycker vi i vår familj.

4 port.

1 dl persikopuré (mixade persikohalvor)
1 persikohalva skuren i bitar
1½ dl vispgrädde
½ dl mascarpone
1¼ msk gelésocker
1 äggvita
1 tsk socker

Mixa persikor på burk till en slät puré, skär persikohalvorna i fina bitar.
Vispa grädden tills den är fluffig, rör ner mascarponen.
Lös upp gelésockret i lite hett vatten.
Vispa äggvitorna med en elvisp till en hård maräng.
Blanda gelésockret och sockret i äggvitorna.
Vänd försiktigt i gräddblandningen, persikopurén och persikobitarna.
Blanda allt väl, men försiktigt.
Häll det i små dessertskålar och ställ dem i kylskåpet i minst 3 timmar.
Dekorera med skivade persikor.

Tacomarinad

Vad är ni för typ av grillmänniska? En sån som grillar året runt oavsett väder eller bara under sommarmånaderna? Här grillas det året runt, dock kanske inte lika flitigt på vintern som på sommaren. Att göra egen marinad är ju det allra bästa, man vet vad den innehåller och det är enkelt.

6-8 port

900 g fläskfilé

1 dl ketchup
1 dl tacosås
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk lönnsirap
½ tsk tabasco
½ påse tacokrydda

Dela fläskfilén i bitar så den passar i storlek att trä upp på spett.

Blanda samman alla ingredienser i en skål.
Låt köttet dra i marinaden ett par timmar in kylskåpet, helst över natten.

Grilla spetten på grill eller i ugn.

Servera med t.ex. pommes, sallad och en kall sås på grekisk yoghurt, vitlök (massor), peppar och salt.

Viktväktarna Points

900 g fläskfilé *
1 dl ketchup *
1 dl tacosås *
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk lönnsirap *
½ tsk tabasco
½ påse tacokrydda
utan socker, Frankful

Totalt blir det ca 5P/port för kött och marinad (räknat på ca 2/3 av marinaden). Lägg till points för valfria tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 187 kcal/port exkl tillbehör.

Korvbrödstoast i våffeljärnet

Hur många påsar får man inte som innehåller några få korvbröd i varje påse? Gjorde slag i saken och gjorde en liten rensning på just korvbröd medans ungarna fortfarande hade sommarlov. Blev en toast i våffeljärnet för omväxlings skull. Snabbt och enkelt till lunch och ungarna älska det.

korvbröd
smör
ketchup/senap el. smaksatt färskost
skinka
ost
pizzakrydda

Smöra insidan av korvbrödet och bred på ketchup/senap eller en smaksatt färskost.
Lägg på skinkskivor och ost och krydda med pizzakrydda.

Lägg i 2 korvbrödstoast i våffeljärnet och ”grädda” dom i 3-4 min.
Servera med valfria grönsaker.

Chili sin carne med quornfärs

Har testat quornfärs för första gången. Perfekt om man vill snåla in lite smart points då färs är rätt dyrt att äta som viktväktare. Helt ok och jag har nu köpt hem mer quornfärs som ligger i frysen och väntar på att tillagas.

4 port.

400 g quornfärs
smör
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 förp. vita bönor
ev vatten
½ dl ketchup
salt
svartpeppar
chilipulver

Stek färsen i lite smör.
Skala och hacka löken.
Tillsätt löken i färsen efter ett par minuter och pressa i vitlöksklyftorna.
Krydda med salt, peppar och chilipulver.
Låt allt bryna tillsammans ett par minuter.

Häll i krossade tomater och bönorna.
Tillsätt ketchup om du vill ha mer tomatsmak.
Låt allt puttra ett par minuter, späd med vatten till lagom konsistens.
Servera med ris.

Viktväktarna Points

400 g quornfärs
smör (lägg ev till points för det du använder)
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 förp. vita bönor
ev vatten
½ dl ketchup *
salt
svartpeppar
chilipulver

Totalt 1P/port. Lägg till points för ris och servera med valfria grönsaker.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 191 kcal/port exkl tillsatt matfett, tillbehör och extra grönsaker.