Smördegspizza

Servera som middag eller skär upp i mindre bitar och servera som ett drinktilltugg eller förrätt.

2 plåtar

2 smördegsrullar (rektangulära)
tomatsås/pizzasås
riven mozzarellaost

gyroskött
ruccolasallad
garlic/onion pizzatopping

rökt skinka
räkor
beasås

Sätt ugnen på 225°C och ta fram en plåt som du klär med bakplåtspapper.
Rulla sedan ut din smördeg på bakplåtspapperet, kavla ut den lite extra, men inte för mycket så den blir för tunn.
Bred ut hemgjord/köpt tomatsås över smördegen, lämna gärna nån cm av degen som pizzakant.
Strö på rikligt med mozzarellaost.
Toppa den ena plåten med färdigkryddat gyroskött (stek lite lätt innan du lägger det på pizzan).
Den andra plåten toppas med skinka och räkor.

In i ugnen i ca 10-15 min (vill du köra båda plåtarna samtidigt så ställ in på 200°C varmluft istället).

När pizzorna är klara så toppa pizzan med gyroskött med ruccolasallad.
Servera pizzorna med garlic/onionsås och beasås och en blandad sallad eller pizzasallad.

Frukostomelett med skinka & ost

På mina lediga dagar försöker jag att lyxa till det lite mer när det gäller frukosten, annars blir det alltid samma, knäcke med skinka, stekt ägg och frukt. Försöker att hålla mig till 2-5P till frukosten så jag kan lägga mer på lunch och middag.

1 port.

1 ägg
1 msk vatten
2½ tsk mjukost
salt
peppar
smör
75 g skinka

2 st Crisp’n wheat
philadelphiaost
gurka
örtsalt/salladskrydda

melon

Vispa ihop ägg, vatten, mjukost, salt och peppar.
Stek omeletten i lite smör på medelvärme tills smeten har stelnat.
Strimla skinkan och fördela den över omeletten.
Strö över lite persilja.

Bred på philadelphiaosten på vetekexen och lägg på skivad gurka och krydda med lite örtsalt eller salladskrydda om du vill.

Tärna en bit melon och servera den med omeletten och mackorna.

Viktväktarna Points

1 ägg
1 msk vatten
2 tsk mjukost, Fjällbrynt hushållsost, stark
salt
peppar
smör (lägg till points för så mycket du använder)
75 g skinka *

2 st Crisp’n wheat *
22 g philadelphiaost, light *
gurka
örtsalt/salladskrydda

melon

Totalt blir det 3P/port.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 234 kcal/port exkl tillsatt matfett, gurka och melon.

Kycklingpasta med krämig sås & grönsaker

Det här receptet har jag hittat hos Ica, älskar att hämta inspiration från deras recept, så mycket enkelt och gott.

I viktväktarvarianten av receptet har jag minskat lite på pastamängden för att få ner pointsen lite, lägg till lite mer grönsaker istället vid sidan av.

4 port.

300 g pasta
450 g kycklinglårfilé/kycklingfilé
smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl lätt crème fraiche grillade grönsaker eller annan smaksatt cf
65 g babyspenat

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Strimla kycklingen.
Fräs kycklingen i matfett i en stekpanna, salta och peppra.
Häll över crème fraiche och låt koka ihop ca 5 min.
Vänd ner spenaten och blanda med pastan.
Servera direkt.

Viktväktarna Points

250 g pasta, okokt *
400 g kycklingfilé
smör (lägg till points för så mycket du använder)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl lätt crème fraiche grillade grönsaker el. annan smaksatt cf *
65 g babyspenat

Totalt blir det 10P/port.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Färspytt med vitlökskräm

Trött deluxe idag, sov alldeles (!!) för dåligt inatt och började 7.00 imorse = ingen bra combo. Spenderat dagen med att plockat ihop alla halloweenartiklar som fanns kvar plus inventerat dom samtidigt så vi slipper det när det är dags. Lite kvar att fixa imorgon sen ska vi få till julen i HELA butiken. Så mycket fina julartiklar i år!

Ligger lite efter med recepten, så denna vecka kommer det nog att komma ut en hel del nytt och nygammalt. Vi börjar med denna enkla pytt!

6 port.

1 kg kokt kall potatis
500 g färs
1 gul lök
salt
peppar
smör

Dela den förkokta potatisen i mindre bitar och stek i smör.
Krydda med salt och peppar.
Lägg åt sidan när den är klar.
Stek färsen och blanda i finhackad lök.
När det är klart så häll tillbaka potatisen i pannan och blanda med färsen.

Vitlökskräm
2 dl crème fraiche
4-6 vitlöksklyftor, pressade
salt
peppar

Blanda allt till såsen i en skål och ställ kallt en eller ett par timmar.

Servera pytten med stekt ägg och rödbetor.

Viktväktarna Points

1 kg kokt kall potatis *
500 g nötfärs 5% *
1 gul lök
salt
peppar
smör (lägg till points för så mycket du använder)

2 dl crème fraiche 8% *
4-6 vitlöksklyftor, pressade
salt
peppar

Totalt blir det 8P/port. Servera med stekt ägg och valfria grönsaker.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Smakbox – HÖSTPEPP

Dags att visa vad den senaste boxen innehöll!

Arboriris – Riso Vignola
Granola – Färsking
Knäckebröd – Leksands
Italiensk durumpasta – Zeta
Italienska tomater – Zeta
Iste – Fuzetea
Lakritsi – Fazer
Majskaka Grab’n’Go – Friggs
Matchalatte – Oatly
Mjölkchokladkaka – Plopp
Vitaminvatten – Novelle Plus
Alkoholfri öl – Falcon
Daim orginal – Daim
Coca cola light – Coca-Cola
Tabasco – TABASCO
Årets skörd Äppelmust – Kiviks Musteri
Lantchips – Svenska LantChips
Flingsalt – FALKSALT
Höghöjdskaffe – Cafégo

Kalljästa tekakor med smak av anis & fänkål

För er som följer mig på Instagram såg säkert att jag bakade dessa häromdagen. Här kommer nu receptet på dessa grymt goda tekakor. Orginalreceptet kommer från Saltå Kvarn, men jag har ändrat lite.

16 st

5 dl mjölk
100 g smör, rumstemp
2 msk honung
25 g jäst
1½ dl havregryn
½ msk fänkål, hela frön
½ msk anis, hela frön
2 tsk salt
10-12 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke.
Häll på mjölken och blanda tills jästen löst upp sig.
Klicka i det mjuka smöret och häll i honungen.

Mosa havregrynen till mjöl i en mortel.
Stöt även fänkål och anis i en mortel och tillsätt kryddorna, saltet och havregrynen till degspadet.

Tillsätt sedan hälften av mjölet och blanda.
Arbeta sedan ner lite mjöl i taget i degen tills den släpper bunkens kanter och inte längre är så klibbig.
Arbeta degen i 5-10 min i maskin eller för hand.
Täck bunken med en bakduk eller plastfolie och låt den jäsa i kylskåp i 10-12 tim.

Ta ut degen ur kylen och stjälp upp den på mjölat bakbord, låt den vila ca 30 min.
Dela degen i 16 bitar och forma den till tekakor genom att först forma dom till runda bullar och sen kavla ut dom.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Låt dem jäsa under bakduk i rumstemperatur i ca 30 min.
Sätt på ugnen på 250°C.

Nagga bröden med en gaffel och grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 8-12 minuter.
Låt dem svalna på galler under en bakduk.

Sverigekaka med smak av fläder

Klassisk mjuk kaka med en liten tvist av fläder.

3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl fläderblomsdryck, Kiviks musteri, kokhett

Fyllning
1 dl fläderblomsdryck, Kiviks musteri
125 g smör
3 msk vaniljsocker

Garnering
florsocker

Sätt ugnen på 175°C.
Smöra och bröa en springform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.

Vispa ägg och strösocker pösigt.
Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt dem till äggsmeten tillsammans med fläderdrycken.
Rör om till en slät smet.
Häll smeten i formen.
Grädda kakan mitt i ugnen i 30–40 min.
Låt den svalna.

Dela kakan i två bottnar när den har kallnat.
Koka ihop fläderdryck och smör.
Tillsätt vaniljsockret och rör om tills sockret har smält.
Fördela fyllningen på bottnarnas smuligaste sidor.
Lägg den ena bottnen på den andra, fyllning mot fyllning.
Täck kakan med plastfolie.
Låt kakan stå i kylskåp till nästa dag.

Pudra kakan med florsocker vid servering.