Kalljästa tekakor med smak av anis & fänkål

För er som följer mig på Instagram såg säkert att jag bakade dessa häromdagen. Här kommer nu receptet på dessa grymt goda tekakor. Orginalreceptet kommer från Saltå Kvarn, men jag har ändrat lite.

16 st

5 dl mjölk
100 g smör, rumstemp
2 msk honung
25 g jäst
1½ dl havregryn
½ msk fänkål, hela frön
½ msk anis, hela frön
2 tsk salt
10-12 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke.
Häll på mjölken och blanda tills jästen löst upp sig.
Klicka i det mjuka smöret och häll i honungen.

Mosa havregrynen till mjöl i en mortel.
Stöt även fänkål och anis i en mortel och tillsätt kryddorna, saltet och havregrynen till degspadet.

Tillsätt sedan hälften av mjölet och blanda.
Arbeta sedan ner lite mjöl i taget i degen tills den släpper bunkens kanter och inte längre är så klibbig.
Arbeta degen i 5-10 min i maskin eller för hand.
Täck bunken med en bakduk eller plastfolie och låt den jäsa i kylskåp i 10-12 tim.

Ta ut degen ur kylen och stjälp upp den på mjölat bakbord, låt den vila ca 30 min.
Dela degen i 16 bitar och forma den till tekakor genom att först forma dom till runda bullar och sen kavla ut dom.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Låt dem jäsa under bakduk i rumstemperatur i ca 30 min.
Sätt på ugnen på 250°C.

Nagga bröden med en gaffel och grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 8-12 minuter.
Låt dem svalna på galler under en bakduk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *