Rostad majsröra

Detta recept sparade jag för länge sen efter att CamillaK lagt ut det på sin Instagram, men nu så äntligen gjorde jag slag i saken och testade det, OMG så gott det var! Plus i kanten för att det även var väldigt Viktväktarvänligt.

4-6 port.

2 burkar majs (à 198 g)
1 dl crème fraiche
1 tsk sambal oelek
1 hackad vitlöksklyfta
½ tsk citronsaft
flingsalt
svartpeppar

Rosta majskornen i torr stekpanna tills de fått lite färg och luktar popcorn.
Låt svalna lite.
Mixa ihop övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Tillsätt de rostade majskornen och mixa återigen, gärna med stavmixer.

Servera till grillad/stekt kyckling och ugnsrostad potatis/rotfrukter.

Viktväktarna Points

2 burkar majs (à 198 g)
1 dl crème fraiche 8% *
1 tsk sambal oelek
1 hackad vitlöksklyfta
½ tsk citronsaft
flingsalt
svartpeppar

Totalt blir det 1-2P/port beroende på portioner. Lägg till points för tillbehören.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: 87-130 kcal/port beroende på hur många portioner man delar den i. Lägg till kcal för kyckling, potatis och grönsaker.

Kanelbulledrömmar

På torsdag är det ju dags för kanelbullens dag! Ska du baka eller köpa färdigbakat? Jag är faktiskt ledig imorgon så jag ska ta och baka både till familjen och till mina goa arbetskamrater. Som bloggare är det ju alltid kul att testa något nytt, så dessa kanelbulledrömmar blev ju en perfekt combo på två goda fikabröd. Drömmar är en av mina favoriter, håller mig dock borta från kakor just nu, men smaka i alla fall en kaka!

ca 20 kakor

50 g smör, rumsvarmt
½ dl rapsolja
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
½ tsk hjorthornssalt
2½ dl vetemjöl

Sätt ugnen på 150°C.
Vispa smör, olja, strö- och vaniljsocker pösigt med en elvisp.
Blanda ihop kanel, hjorthornssalt och vetemjöl i en skål.
Rör ner det i smörblandningen.
Blanda snabbt ihop allt till en deg.

Rulla ca 20 bollar av degen.
Doppa ovansidan på bollarna i en skål med pärlsocker.

Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 20 min.
Låt dem svalna på plåten.

Fratelli Örebro

En utekväll med bästa kollegorna på italienska restaurangen Fratelli för att fira en födelsedag lite i efterhand. Första gången för mig att äta där, men jag kommer definitivt gå dit igen. Jättegod mat och bra service!

Jag tog en Al Salame som bestod av husets tomatsås, mozzarella, variation av salami, färsk basilika och hyvlad parmesan. Fick desutom beställa barnportion, vilket var precis lagom.

Till efterrätt delade vi på en nutellapizza.

Alla foton är tagna med mobilen.

Järpar med smak av champinjon

Tänkte jag skulle gå ut på långpromenad idag när jag kom hem tidigt, men det har regnat så mycket så man får ingen lust till det. Hoppas det avtar vartefter.

Ikväll äter vi pannkakor, familjen vanliga (recept finns HÄR) och jag äter mina dinkelpannkakor som jag lade ut nyligen här på bloggen (recept finns HÄR), och givetvis hemkokt sylt med mindre mängd socker.

Detta recept är en riktig chansning som i slutändan blev riktigt bra. Att blanda ner mjukost i järpsmeten var en bra grej. Blev så god smak, kommer jag testa fler gånger med andra smaker på mjukost.

6-8 port.

1 kg färs
2 ägg
½ gul lök, finhackad
2 msk svampfond
1 dl Kavli champinjonost
salt
peppar
persilja

Sås
250 g champinjoner
½ gul lök
5 dl vatten
1½ msk svampfond
2 msk Kavli champinjonost
1 dl grädde
3 msk maizenaredning
ev. salt/peppar

Blanda ihop alla ingredienser till järparna.
Forma färsen till järpar och stek dem runt om i matfettet i en stekpanna tills de får fin färg.
Stek dom klara i pannan eller lägg dom i en ugnssäker form och ställ in dom i ugnen i 175°C i ca 8-10 min då dom har en innertemp. på 70°C.

Dela champinjonerna i bitar och hacka löken.
Fräs i panna med lite matfett tills dom är klara.
Häll på vatten, fond, mjukost och grädde och låt det koka upp.
Låt såsen sedan stå och småsjuda i 5-10 min på låg värme och red sen av den med maizena.
Smaka av med salt och peppar om det behövs.

Servera med kokt potatis, lingonsylt och valfria grönsaker.

Viktväktarna Points

1 kg nötfärs 5% *
2 ägg
½ gul lök, finhackad
2 msk svampfond *
1 dl Kavli champinjonost *
salt
peppar
persilja

Sås
250 g champinjoner
½ gul lök
5 dl vatten
1½ msk svampfond *
2 msk Kavli champinjonost *
1 dl matlagningsgrädde 13% *
3 msk maizenaredning *
ev. salt/peppar

Järparna blir 2P/st om man delar upp smeten på 18 st järpar totalt. Såsen blir 1P/port om man delar den på 6-8 port. Lägg till points för matfettet du steker i och för valfria tillbehör.

Prinsesstårta

Denna tårta bakades till en kollega som fyllde år på jobbet.

Deras önskan – min lag!

ca 10 bitar

4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl (à 60 g)
1 dl potatismjöl (à 80 g)
1 tsk bakpulver
smör och mjöl till formen

sylt (hallon/drottning/jordgubb)
vaniljkräm
3-4 dl vispgrädde
500 g marsipan
marsipanros/blad
florsocker

Sätt ugnen på 175°C.
Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp ca 3 minuter.
Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke.
Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen. Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
Häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30-40 minuter.
Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr.
Låt svalna helt.

Lägg en tårtbotten på ett fat/tårtfat.
Bred på ett lager med sylt och därefter ett lite tunnare lager med vispad grädde.
På med ett lager tårtbotten och sen ett lager med vaniljkräm.
På med sista tårtbotten.
Spackla sidorna på tårtan med grädde och ta sedan resten av grädden ovanpå och forma den till en kupol så den blir rund och fin ovanpå.
Kavla ut marsipanen, pudra bänken lite lätt med florsocker/maizenamjöl så den inte fastnar.
Ska inte tårtan ätas rätt så snart så kan det bara bra att fodra tårtlocket med lite neutral olja eller smält/avsvalnat smör så inte marsipanen smälter när den kommer i kontakt med grädden.
Lägg på marsipanlocket på tårtan och hjälp till med handen jämna till den runt om så att marsipanen blir slät och fin.
Skär bort den överflödiga marsipanen med en pizzaslicer eller en kniv.
Sätt dit en marsipanros och pudra med florsocker.

Smakbox – SMAKRESA

〈Detta inlägg är i samarbete med Smakbox〉

Senaste boxen kom för ett tag sen, men jag har inte hunnit dela med mig utav den med er. Riktigt bra box denna gång!

Vill du börja prenumerera på Smakbox så får du 15% rabatt (ord. pris 199:-) på första boxen om du använder rabattkoden THERESEMATOCHBAK.

Gnocchi – Food Emilia

Havreflingor – Frebaco Kvarn

Bananmüsli – Start

Kanelknäcke crackers – Vilmas

Expressris – Uncle Ben´s

Kryddmix Smokey Halloumi – Santa Maria

Passerade tomater – Giardino dei Sapori

Coca-Cola Zero – Coca-Cola

Snurrig Fanta – Fanta

Linsbågar – Estrella

Alkoholfri öl x2 – Heineken

Chokoskalle 3-p – Bubs Godis

Godispåse – Haribo

Chokladbar – Lion

Skånerost – Gevalia

Panko – Lobo

Glasnudlar x2 – Shunhe

Boxens 5 bästa produkter denna gång är dessa enligt mitt tycke.

Mumsig äppelkakspaj

Precis nyss avslutat veckans sista arbetspass och har nu en ledig helg framför mig (eller det kan ju diskuteras, som 4-barnsförälder är man väl aldrig ledig). Finns en hel del på todo-listan som ska hinnas med. Om en vecka åker sambon med sina dykkompisar till Maldiverna och är borta över en vecka så det gäller att greja lite nu när vi är lediga ihop.

Denna äppelkakspaj måste ni bara testa! Den var så sjukt god, servera den ihop med vaniljsås eller mjukrörd vaniljglass.

8–10 bitar

Botten
200 g mandelmassa
100 g smör, rumsvarmt
4 ägg
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk stött kardemumma
1 liten nypa salt

Fyllning
2–4 äpplen
2 tsk mald kanel

Smultopping
175 g smör, smält
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 liten nypa salt
rivet skal av 1 citron
3 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 200°C.
Riv mandelmassan och blanda den med smöret.
Tillsätt ett ägg i taget och vispa med en elvisp.
Rör ner vetemjöl, vaniljsocker, kardemummakärnor och lite salt (smeten kan se skuren ut men det gör ingenting).
Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd eller smord springform, ca 24 cm i diameter.
Skala äpplena och skiva dem tunt.
Blanda dem med kanel och stick ner dem i mandelmassesmeten.

Smultopping: Blanda smör, socker, bakpulver, vaniljsocker, salt, citron och vetemjöl, lite i taget.
Arbeta ihop allt snabbt till en deg.
Smula degen över kakan och grädda den i nedre delen av ugnen i ca 25 min.