Kärleksmumskladdkaka

Idag är det kladdkakans dag och det firar vi med ett recept på kärleksmumskladdkaka med inspiration från Fredriks fika!

200 g smör
3 dl strösocker
1½ dl kakao
½ tsk salt
3 ägg
1½ dl vetemjöl

Glasyr
50 g smör
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3½ dl florsocker
1½-2 msk starkt kaffe
ca 2 msk riven kokos

Sätt ugnen på 175°C.
Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform på 20 cm i diameter, smörj kanterna med smör och ”mjöla” med kakao.
Smält smöret i en rymlig kastrull.
Blanda ner socker, kakao och salt, rör sedan ner ett ägg i taget.
Avsluta med att röra ner vetemjölet och blanda ihop till en slät smet.
Fördela smeten i formen.
Grädda mitt i ugnen cirka 18-20 min.
Kladdkakan ska dallra rätt rejält i mitten.
Ta sedan ut och låt kladdkakan kallna helt i kylskåp.

Smält smöret till glasyren i en kastrull.
Blanda i kakao, vaniljsocker och florsocker.
Spä på med kaffe tills du har en slät glasyr.
Häll på glasyren och strö över kokos.
Låt kakan stelna i kylen en timme, sen är det bara att njuta!

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Pastasås med bacon & paprika

Novembers matlådor ska jag försöka hålla så enkla och billiga jag kan och använda mig utav sånt som redan finns hemma för att kapa matutgifterna lite 👌

Pasta och baconsås skulle jag krasst kunna äta både till lunch och middag bara det är lite variation på smaken 😁 Hoppas du gillar detta recept!

4 port.

200 g bacon
½ rödlök
2 vitlöksklyftor
2 små röda paprikor
salt
peppar
2 tsk paprikapulver
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk japansk soja
4 dl crème fraiche

Strimla baconet, finhacka löken och skär paprikan i mindre bitar.
Stek baconet tills det börjar bli välstekt, ta ur pannan och låt rinna av på lite hushållspapper.
Stek lök och paprika i baconfettet som är kvar i pannan tills det börjar mjukna utan att ta färg.
Tillsätt kryddorna, sojan och smula ner buljongtärningen.
Rör ner crème fraichen (och vatten) och låt det koka upp.
Låt puttra ett par min.
Servera med pasta!

Kaloriberäknat recept

200 g kycklingbacon
½ rödlök, ca 50 g
2 vitlöksklyftor
2 små röda paprikor, ca 140 g
salt
peppar
2 tsk paprikapulver
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk japansk soja
2 dl crème fraiche 13%
2 dl vatten

Kcal: ca 174 kcal/port exkl tillbehör.

Kolhydrater: 6.7 g Protein: 10.8 g Fett: 11.2 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Veckans mattips v. 45/2024

Ny vecka nya tips! ❤️

Kyckling med paprikasås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Pulled pork burger – recept finns ▶️▶️ HÄR

Moussaka med färskost – recept finns ▶️▶️ HÄR

Parmesantorsk med spenat & soltorkade tomater – recept finns ▶️▶️HÄR

Het korvgryta med pasta – recept finns ▶️▶️ HÄR

Vaniljomelett med färsk frukt & bär – recept finns ▶️▶️ HÄR

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Mina topp 3 – matlådor!

Idag blir det inga nya matlådor då jag ska ha semester halva veckan pga danstävling för dottern i Uppsala, så jag kommer att ta tillvara på lite rester för mån och tis. Så idag delar jag istället med mig utav tre av mina egna favoriter bland alla matlåderecept jag har skapat det senaste året 🥰

Potatis- & färsgratäng – recept finns ▶️▶️ HÄR

Kycklingwok med sweet chilisås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Kycklingkebabgryta med champinjoner – recept finns ▶️▶️ HÄR

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Veckans mattips v. 44/2024

Hej matvänner! Dags för att planera en ny vecka med mat. Själv behöver jag inte planera så mycket veckan som kommer då jag ska följa med dottern till Uppsala för danstävling i hela tre dagar. Så grabbarna får lösa maten själva när vi är borta, blir väl makaroner och korv/köttbullar på längden och på tvären 😁

Hoppas att ni hittar något ni vill testa av mina tips ❤️

Kycklingfilé i ugn med salsasås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Chili con carne – recept finns ▶️▶️ HÄR

Baconsås med ädelost – recept finns ▶️▶️ HÄR

Libapizza med salami & karamelliserad lök – recept finns ▶️▶️ HÄR

Fläskfilé med äppelmustsås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Parmesankräm till kex – recept finns ▶️▶️ HÄR

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Krämig nudelwok med lövbiff

Hej lördag! Här kommer ett riktigt smarrigt recept på en rätt som jag har hämtat inspiration ifrån en annan kreatör som lagar fantastiska rätter, nämligen A bite of Bitting. I vanlig ordning så vill jag visa att du kan ta vilket recept som helst och anpassa det så det passar dina behov bättre oavsett om man har ett behov av att äta kalorisnålare, lite mitt emellan eller kaloritätare mat. Anpassa med magrare/fetare mejeriprodukter och portionsstorlek för att det ska passa dina behov! Inga livsmedel behöver uteslutas helt från kosten om man tycker dom är goda, vissa kan man äta oftare och vissa lite då och då. Det är HELHETEN som räknas, inte enskilda tillfällen 😉

4 port.

300 g lövbiff
rapsolja
3 ”kakor” nudlar
1 röd paprika
1 gul lök
2 klyftor vitlök
5 champinjoner
3 msk hoisinsås
2 tsk ostronsås
1 tsk sesamolja
3 dl crème fraiche
1-2 msk philadelphiaost

Strimla lövbiffen i tunna skivor och fräs i en het panna med lite olja.
Låt köttet fräsa med hälften av hoisinsåsen och ostronsåsen.
Lägg köttet åt sidan och ringla över lite sesamolja.

Hacka champinjonerna i slantar och fräs i samma panna som köttet.
Lägg åt sidan.
Hacka lök, paprika och viktlök.
Fräs i en het panna med lite olja.
Stek grönsakerna hastigt och tillsätt crème fraiche och resten av hoisinsåsen.
Sänk värmen något och låt puttra ihop i någon minut.

Koka nudlarna och häll av vattnet.
Lägg därefter nudlarna i pannan och blanda runt ordentligt.
Tillsätt lövbiffen och champinjonerna.
Ha i en klick philadelphiaost och stäng av värmen på spisen.
Blanda tills du slutligen är nöjd med konsistensen.

Kaloriberäknat recept

300 g lövbiff
rapsolja
3 ”portiionskakor” nudlar
1 röd paprika
1 gul lök
2 klyftor vitlök
5 champinjoner
3 msk hoisinsås
2 tsk ostronsås
1 tsk sesamolja
2½ dl crème fraiche 13%
½ vatten
1-2 msk philadelphiaost light

Kcal: ca 519 kcal/port exkl tillsatt matfett.

Kolhydrater: 53.4 g Protein: 30.1 g Fett: 24.7 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Kycklingfärssås med sweet chilisås & grönsaker

Den här maträtten vill ni inte missa, den blev kanongod 👌

4 port.

500 g kycklingfärs
smör/olja
1 gul lök
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
50 g hericot verts
salt
svartpeppar
paprikapulver
1 hönsbuljongtärning
1 dl sweet chilisås
2 dl matlagningsgrädde
50 g philadelphiaost

Börja med att förbereda grönsakerna.
Skala och hacka löken, ansa paprikan och skär i bitar, skala och riv vitlöken och dela hericot vertsen i bitar.
Tillsätt lite smör/olja i en panna och stek kycklingfärsen, lägg åt sidan.
Tillsätt grönsakerna och fräs dom tills dom börjar mjukna.
Häll tillbaka färsen i pannan och krydda med salt, peppar och paprikapulver.
Smula ner buljongtärningen, häll på sweet chilisås och grädde och klicka i philadelphiaosten.
Blanda runt ordentligt och låt det småputtra i 5 min.
Smaka av och tillsätt ev mer kryddor.
Servera med ris.

Kaloriberäknat recept

500 g kycklingfärs
smör/olja
1 gul lök
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
50 g hericot verts
salt
svartpeppar
paprikapulver
1 hönsbuljongtärning
1 dl sweet chilisås
1 dl matlagningsgrädde 13%
1 dl vatten
50 g philadelphiaost
light

Kcal: ca 278 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Kolhydrater: 14.2 g Protein: 27.8 g Fett: 11.6 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK