Denna tårta gjorde jag för ca en månad sen när en av mina kollegor fyllde år. Hon hade önskat sig en tårta med mycket choklad och så blev det. Riktigt god blev den också trots att jag inte är något chokladfan.
Tårtbotten
75 g smör
3½ dl socker
3 dl vetemjöl
1½ dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
2 ägg
1¾ dl mjölk
1¾ dl kokhett vatten
Sätt ugnen på 175°C.
Smöra och mjöla en springform ca 20 cm i diameter.
Smält smöret och låt det svalna.
Blanda socker, mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt.
Tillsätt det smälta smöret, äggen och mjölken och blanda till en slät smet.
Tillsätt till sist det heta vattnet och blanda väl.
Häll smeten i formen och baka mitt i ugnen i ca 35-45 min.
Känn efter med sticka om kakan är klar.
Låt tårtbotten svalna lite i formen innan den stjälps ur på en bakduk.
När den svalnat helt så dela botten i två delar.
Chokladfudgefyllning
75 g smör
3 dl vispgrädde
75 g strösocker
105 g ljus sirap
24 g kakao
¾ tsk vaniljsocker
Häll i alla ingredienser till fudgefyllningen i en tjockbottnad kastrull.
Låt det koka upp och koka sedan ”medel” hårt 20-25 min.
Blandningen ska börja tjockna till sig och bubblorna ska bli större och ”segare”.
Försök att inte röra i blandningen för ofta när den kokar, det behövs inte.
Låt fyllningen svalna en stund.
Lägg plastfolie i samma springform som tårtbottnen gräddats i och lägg i en botten.
Häll sedan på fudgefyllningen över tårtbotten och lägg på locket på tårtan.
Lägg plasten över och ställ in tårtan i kylen, gärna till dagen därpå.
Chokladfrosting
200 g rumsvarmt osaltat smör
170 g florsocker
200 g philadelphiaost
50 g kakao
1 tsk vaniljsocker
Vispa smöret och florsockret några minuter tills det blir riktigt fluffigt.
Tillsätt osten och vispa tills de tär blandat och tillsätt sedan kakao (sikta ner för att undvika klumpar) och vaniljsocker.
Vispa sedan frostingen på medelhastighet i 2-5 min tills den är lätt och fluffig.
Ta ut tårtan och lägg över på ett fat.
Spackla tårtan med frostingen runt om så den blir slät och fin i flera lager.
Ställ gärna in den i kylen en kvart mellan lagren så är det lättare att få den fin.
Spritsa det sista av frostingen lite snyggt ovanpå tårtan som dekoration.
Vill man kan man lägga på metallicpärlströssel för lite extra bling bling.
Tänk på att ställa ut tårtan ca 20-30 min i rumstemp innan servering så den inte är så hård när man ska skära upp den.