Vetelängder med vaniljkräm
4 st
50 g jäst för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk
1 ägg
1½ dl socker
½ tsk salt
1 tsk kardemumma
13 dl mjöl + lite till utbakningen
Fyllning
100 g rumsvarmt smör
½ dl socker
3 tsk mald kanel
2 dl mjölk
5 msk marsánpulver
Garnering
1 litet ägg
pärlsocker och ev flagad mandel
Smält smöret och värm det tillsammans med mjölken till fingervarmt.
Fördela jästen i vätskan och rör sedan ner ägget, socker, salt,
kardemumma (kan uteslutas) och vetemjöl.
Arbeta degen ordentligt, helst flera minuter med maskin,
och låt den jäsa till dubbel storlek.
Dela degen i fyra delar, kavla ut till rektanglar och lägg på fyllning.
Rulla ihop till längder och lägg dem på plåt.
Klipp upp flikar och lägg dem korsvis så att det ser ut som en fläta.
Klipp rätt så djupt så blir det finare.
Tryck lite med sidan av handen i mitten av längderna så det blir en fördjupning.
Klicka ut vaniljkrämen över hela längden.
Låt längderna jäsa övertäckta i cirka 30 minuter.
Pensla längderna med ett uppvispat ägg och strö på pärlsocker
och eventuellt lite flagad mandel.
Grädda längderna i nedre delen av ugnen i 200°C i 15-20 minuter.
Låt längderna få vacker gyllenbrun färg.
Om man vill kan man lyxa till det lite extra och blanda lite florocker
med ett par droppar vatten och bre ut på längderna innan man ska servera.
Vetelängden jättegod men tiden för gräddning fick jag öka med minst 10 minuter.
Åh, dessa var länge sen man gjorde! Så mumsigt! Ja det där med gräddningstider kan ju variera lite från ugn till ugn.
Hej finns det bilder på hur man gör själva flätan?
Åh, det här receptet är 10 år sen jag publicera här på bloggen, har inga steg-för-steg bilder på mina recept tyvärr 🥺