Vit chokladmousse med citrustäcke
1 gelatinblad
¾ +1¼ dl vispgrädde
100 g hackad vit choklad
2 äggvitor
2 tsk pressad citronsaft
1 msk socker
1½ gelatinblad
1½ dl pressad saft av clementin eller apelsin
3 clementiner eller 2 apelsiner
2 msk socker
Blötlägg alla gelatinblad i kallt vatten 5-10 min.
Koka upp ¾ dl grädde.
Ta från värmen och låt chokladen smälta däri.
Rör tills den blir slät.
Ta upp 1 gelatinblad och tillsätt det i den varma chokladkrämen.
Rör tills det löst sig.
Låt svalna till rumstemperatur.
Vispa resten av grädden, men inte för hårt och vänd ner den avsvalnade chokladkrämen.
Vispa vitorna med citronsaft till ett tjockt skum.
Tillsätt sockret lite i taget och vispa till en fast maräng.
Vänd ner den i chokladmoussen och häll upp i små glas eller portionsformar.
Ställ i kylen för att stelna.
Sila den pressade saften och värm ½ dl, lägg ner 1½ gelatinblad i den varma saften.
Rör tills det smält, tillsätt resten av saften.
Låt svalna tills det är likt ovispad äggvita.
Skär bort skalet på citrusfrukterna och skiva eller skär ut hinnfria klyftor.
Lägg dem på den stelnade moussen.
Fördela gelatinblandningen över frukten.
Låt stå och stelna i kylen några timmar.