Långlagade, möra fläskkotletter i skysås

6 port.

6 fläskkotletter med ben
smör till stekning
salt 
peppar
½ dl mörk balsamvinäger
1 msk ljus sirap

2 morötter
2 gula lök
3 hela vitlöksklyftor
1-1½ liter kraftig köttbuljong (oxfond/tärning + vatten)
2 msk mushroom soya
2 dl crème fraiche
½ dl grädde
salt 
peppar

ca 200 g färska champinjoner

Bryn kotletterna i stekpanna med smör på hög värme så det får fin färg.
Salta och peppra.
Slå på balsamvinägern och sirap så allt får ett riktigt uppfräs. 
Plocka upp kotletterna och lägg på fat sidan om så länge. 

Skär lök och morötter grovt och stek i samma panna så det blir fint karamelliserade
av det som finns kvar i stekpannan efter kotletterna. 
Ner med kotletterna igen och slå på buljong och soya, ev några droppar soya color för färgens skull.
Sänk värmen och låt dom bräsera utan lock ca 1-1½ timme.

Skiva/dela champinjonerna i valfri storlek och stek dom klara i en panna medans kotletterna puttrar i den andra pannan.

Rör ner en burk crème fraiche och liten skvätt grädde. 
Koka upp så du får en krämig sås, red ev. av med maizenamjöl utrört i lite vatten.
Tillsätt svampen.
För mer sås öka på mängden buljong. 

Servera med ugnsstekt potatis.

Viktväktarna Points

6 fläskkotletter med ben, fett borttaget *
smör till stekning (lägg till points för så mycket du använder)
salt 
peppar
½ dl mörk balsamvinäger
1 msk ljus sirap *

2 morötter
2 gula lök
3 hela vitlöksklyftor
1-1½ liter kraftig köttbuljong (oxfond/tärning + vatten) *
2 msk mushroom soya
2 dl crème fraiche 8 % *
½ dl matlagningsgrädde 13% *
salt 
peppar

ca 200 g färska champinjoner

Totalt blir det 6P/port. Lägg till points för potatis eller annat tillbehör. Servera med valfria grönsaker.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 241 kcal/port exkl matfett, potatis och grönsaker.

Receptet kommer från Kryddburken

10 reaktioner till “Långlagade, möra fläskkotletter i skysås”

  1. Super torrt kött trots 1:1/2 timme på spisen. Nej inget recept att rekommendera.

    1. Tråkigt att höra, vad hade du för kött? Fläskkött brukar inte kräva så lång koktid förrän det är supermört och bara faller isär.

    2. Samma här… skall nog vara lock på å knappt bubbla… amerikanska porkchops utav ben och drygt 4xm tjocka

      1. Har lagat denna rätt massor av gånger med helt vanliga fläskkotletter och har aldrig misslyckats med att få torrt kött, tråkigt att det hände dig.

  2. Tack för ett superbra recept! Möra och fina fläskkotletter och god sås 😊 Hittade mycket spännande recept här som jag måste testa.

    1. Visst är dom goda, går liksom inte att misslyckas med dom 🙂 Hoppas du hittar fler rätter som du gillar! Tack för feedbacken ♥

  3. Vad är det för potatis du har på bilden, ugnsbakad eller vad? Ska prova detta, ser gott ut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *