ca 24 bitar
50 g jäst
2 dl mjök
200 g mjukt smör
¾ dl strösocker
2 ägg
10-11 dl vetemjöl special
½ tsk salt
Fyllning 1
4 dl vaniljkräm
Fyllning 2
200 g smör
1½ dl strösocker
1-2 msk kanel
Pensling & garnering
1 ägg
ev. florsocker
Börja med att klä en långpanna, ca 25×40 cm, med bakplåtspapper.
Smula ner jästen i en stor bunke.
Värm mjölken till 37°C.
Häll den över jästen och rör tills jästen har löst sig.
Klicka i det riktigt mjuka smöret.
Blanda i socker, ägg och mjöl.
Arbeta degen med degkrokar i 8-10 min.
Tillsätt saltet och arbeta degen några minuter till.
Låt degen jäsa under bakduk på varm plats i ca 40 min.
Under tiden gör du fyllningarna.
Gör vaniljkrämen, enligt förpackningen, så att det blir 4 dl.
Låt vaniljkrämen stå kallt medan degen jäser.
Rör smöret mjukt, till den andra fyllningen, ihop med socker och kanel till en krämig smet.
När degen har jäst färdigt, ta ut 1/3.
Kavla ut den biten till en platta med samma yta som bakformen, ca 25×40 cm.
Lägg den tunna degplattan i formen.
Bred vaniljkrämen över degplattan.
Kavla ut resten av degen till en ca 60×30 cm stor degplatta.
Bred smörfyllningen över degen och rulla ihop från långsidan.
Skär rullen i 24 bitar.
Lägg bitarna på högkant i vaniljkrämen, ganska tätt ihop.
Pensla med uppvispat ägg.
Låt butterkakan jäsa utan bakduk på varm plats i ca 40 min.
Sätt ugnen på 200°C.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 min.
Låt kakan svalna och pudra ev. florsocker över innan du skär upp bitar.