2 limpor
5 dl mjölk
25 g jäst
1 knivsudd salt
3 msk strösocker
1 dl ljus sirap
5 dl rågsikt
8-9 dl vetemjöl
1½ krm hjorthornssalt
Värm mjölken fingervarm.
Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av mjölken.
Tillsätt resten av mjölken, salt, socker, sirap och rågsikt.
Rör om och tillsätt sedan så mycket vetemjöl att degen blir fast och släpper kanterna.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och strö på hjortronsaltet.
Knåda degen och forma den till två limpor.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa i ca 60 min.
Sätt ugnen på 200°C.
Grädda limporna i nedre delen av ugnen i ca 30 min.
Lägg ett bakplåtspapper på dem när det är ca 10 min kvar av tiden.
Viktväktarna Points
5 dl mjölk 1,5% *
25 g jäst *
1 knivsudd salt
3 msk sötströ
1 dl fibersirap *
5 dl rågsikt *
8-9 dl vetemjöl special *
1½ krm hjorthornssalt
Totalt blir det 97P för 2 st limpor, dela på antalet skivor som går att få ut för att få fram points/skiva.
* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet
Jag undrar, menar du hjortHORNSsalt el hjortronsalt?
Gissar att det bara är en felskrivning ? I övrigt låter receptet jättebra och jag ska testa det ??
Haha, så det kan bli ibland, ja självklart menade jag hjorthornssalt 🙂
Hej detta måste jag pröva. Dock en fråga – hur tror du om att lägga degen i avlånga formar? Kan det bli bra.
Det går lika bra i formar om man vill det 🙂
Bakade dom nu ikväll o dom blev riktigt goda ?
Vad kul att höra:) Tack för att du skrev en rad!
Jag har bakat dom i dag det var nog det godaste bröd jag har ätit
Åh vad roligt att höra 🙂 Tack för att du skrev en rad! Trevlig helg på dig!
Hej, jag testade med idag och de blev jättefina och goda. Vad exakt gör hjorthornsaltet?
Hjorthornssaltet ger brödet extra höjd. Kul att du testade 🙂