1 stort bröd
25 g jäst
50 g smör
5 dl julmust
½ tsk mald pomerans
½ tsk mald nejlika
½ dl mörk sirap
5 dl vetemjöl special
7-8 dl rågsikt
1½ tsk salt
Smula jästen i degbunken.
Smält smöret och värm musten till 37°C och blanda ut jästen i musten.
Tillsätt kryddor, sirap och mjöl. Spara lite mjölk till utbakningen.
Arbeta degen i maskin cirka 10 min.
Tillsätt saltet och arbeta ytterligare 5 min.
Låt jäsa ca 60 min.
Ta upp degen på mjölat bord.
Forma till en rund bulle utan att knåda degen så mycket.
Lägg brödet i en smord springform ca 24-26 cm i diameter och låt jäsa ytterligare ca 30 min.
Sätt ugnen på 200°C
Pensla med vatten.
Sätt in brödet längst ner i ugnen.
Grädda cirka 40 min.
Använd gärna en termometer för att se när brödet är klart, runt 95°C.
Låt svalna på galler.