Chokladfondant med hallonsås

Chokladfondant med hallonsås


4 st

100 g smör
150 g mörk choklad
2 ägg
2 äggulor
½ dl strösocker
2 msk vetemjöl

smör + strösocker till formarna

florsocker
hallon
ev lättvispad grädde

100 g hallon
1 msk socker
1 msk vatten

Koka upp hallon, socker och vatten i en kastrull.
Mosa hallonen med en visp.
Låt hallonsåsen koka några minuter så att den blir lite simmig.
Sila bort kärnorna.
Låt svalna och ställ i kylen tills det är dags för servering.

Smält smöret i en kastrull och ta den från värmen.
Bryt chokladen i bitar och låt dem smälta i smöret.
Vispa ihop ägg, äggulor och socker i en bunke.
Vispa även i mjölet och blanda sedan ner choklad- och smörblandningen.
Rör tills det blir en slät och blank kräm.
Smöra fyra ugnsfasta portionsformar av crème brulée-typ.
Sockra dem istället för att mjöla så blir ytan blank och fin.
Fördela smeten i formarna. 
Fram till hit kan du förbereda.

Sätt ugnen på 225°C och sätt in formarna i ugnen.
Nu gäller det att passa noga – de ska vara mjuka i mitten så att den goda chokladkrämen rinner ut när man sätter gaffeln i den, men inte vara så lös att den tappar formen.
Tiden i ugnen kan variera mellan 8–12 minuter, beroende på ugnen och formarnas storlek. 
Ta ut och provstick i dem några gånger om du är osäker. 
De är färdiga när det börjar höja sig en aning på mitten.

Låt fondanterna stå några minuter och stjälp sedan upp dem på desserttallrikar.
Garnera med florsocker och röda bär.
Droppa ut en hallonsås lite snyggt och servera genast, eventuellt med lättvispad grädde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *