Comfort food på grekiska, perfekt uppladdning inför vår kommande semester på Kreta 🏖️
4 port.
500 g nötfärs
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
olivolja
1 dl tomatpuré
2 köttbuljongtärningar
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 krm kanel
1 l vatten
3 dl risoni
pecorinoost
½ kruka örter – mynta, oregano eller timjan
olivolja
Skala och finhacka lök och vitlök.
Bryn köttfärs, lök och vitlök i lite olja i en het stekpanna.
Rör i tomatpurén och låt steka med i ca 1 min.
Tillsätt buljongtärningar, salt, peppar och kanel.
Häll över vattnet och låt koka upp.
Rör i risonin.
Låt sjuda under lock tills pastan är klar i ca 10-15 min.
Rör om då och då så att inte pastan fastnar i botten.
Tillsätt mer vatten om det behövs, grytan ska vara krämig när den är klar.
Lägg upp manestran i djupa tallrikar.
Strö över ost, örter och ringla över olja.
Servera med bröd och extra ost.
Viktväktarna Points
400 g nötfärs 5% *
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
olivolja (lägg till points för mängden du använder)
1 dl tomatpuré
2 köttbuljongtärningar *
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 krm kanel
8-9 dl vatten
2 1/3 dl risoni *
pecorinoost (lägg till points för mängden du använder)
½ kruka örter – mynta, oregano eller timjan
olivolja (lägg till points för mängden du använder)
Totalt blir det 9P/port exkl tillbehör.
* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet
Kcal: ca 342 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.
Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK