En ljuvlig dessert med somriga smaker av jordgubbar och rabarber!
ca 10-12 bitar
Tårtbotten
100 g smör
15 digestivekex/kakor
Fyllning
500 g rabarber, skalad och skivad
1½ dl florsocker
1 krm vaniljpulver
2 gelatinblad
3½ dl vispgrädde
150 g färskost naturell
2 äggulor
1½ dl florsocker
Garnering
jordgubbar
citronmeliss
kaksmulor
Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan så det får svalna.
Mixa kexen till ett fint smul i matberedare.
Blanda ihop kexsmulet med smöret till en formbar massa och tryck ut i en rund springform där både botten och kanterna är fodrade med bakplåtspapper.
Låt formen stå i kylskåpet medan du gör fyllningen.
Koka rabarber, socker och vaniljpulver till en kompott, ca 10 min.
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min.
Mixa rabarbern om den är trådig.
Rör ner gelatinbladen i den varma kompotten, låt svalna något.
Vispa grädden hårt i en bunke.
Vispa ihop färskost, äggulor och florsocker.
Blanda ned rabarberkompotten i smeten och vänd sist ned grädden.
Häll smeten på tårtbotten i formen.
Frys i minst 4 tim.
Låt tårtan stå i rumstemperatur 1 tim innan servering.
Dekorera med jordgubbar, kaksmulor och citronmeliss.
Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK