Kalorisnål beasås

Jag har tidigare lagt ut en kalorivänlig beasås här på bloggen, men denna hörni är ett par snäpp bättre så den MÅSTE ni testa 😍

Kan inte ta åt mig äran av receptet, det hittade jag på Instagramkontot thecoachmidas 😁

4 port.

2 schalottenlökar
2 msk dragonblad i vinäger
en knippe persilja
1 dl vinäger
½ dl vatten
5 vitpepparkorn

1 dl crème fraiche
1/3 förp popcornkrydda med smörsmak
2 äggulor

Hacka schalottenlök och stjälkarna från persiljan.
Lägg i en kastrull.
Häll i vinäger, vatten, 1 msk av dragonbladen och vitpepparkornen.
Låt koka tills det bara är lite av vätskan kvar.
Pressa ur genom en sil och tillsätt äggulorna.
Vispa upp ett skum och värm under omrörning tills det blivit tjockt (här går det fort att det blir äggröra om du inte är vaksam!).
Ställ åt sidan och låt svalna helt.

Hacka resten av dragonbladen och persiljan och blanda ner i crème fraiche tillsammans med popcornkryddan.

Blanda ner crème fraiche-blandningen i emulsionen och smaka ev. av med en skvätt citron.
Servera direkt eller förvara i kylskåp.

Vi åt såsen ihop med grillad ryggbiff från Åsby kött & vilt i Hallstahammar och ugnsrostad potatis 😊

Kaloriberäknat recept

2 schalottenlökar
2 msk dragonblad i vinäger
en knippe persilja
1 dl vinäger
½ dl vatten
5 vitpepparkorn
1 dl crème fraiche 13%
1/3 förp popcornkrydda med smörsmak
2 äggulor

Kcal: ca 92 kcal/port exkl tillbehör. Med min portion kött (200 g) och potatis (150 g) blir det ca 426 kcal exkl tillsatt matfett.

Kolhydrater: 7.5 g Protein: 3.0 g Fett: 5.6 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Matlådetips

Hej matvänner! Ny vecka, men inget nytt recept på lunchmatlådor då jag har semester så tänker njuta av lite vad jag känner för dag för dag denna vecka 😁

Men däremot ska ni få en återblick på alla fantastiska tips jag har delat med mig utav hittills i år 🥰

Anna Paul turkish pasta – recept finns ▶️▶️ HÄR

Pulled chicken med wokgrönsaker – recept finns ▶️▶️ HÄR

One pot risoni med kyckling & broccoli – recept finns ▶️▶️ HÄR

Kyckling i jordnötssås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Lövbiff med grönsaker & röd curry – recept finns ▶️▶️ HÄR

BigMac bowl – recept finns ▶️▶️ HÄR

Kycklingkebabpanna med vitlök & parmesan – recept finns ▶️▶️ HÄR

Het honung- & bbqkycklingbowl – recept finns ▶️▶️ HÄR

Kycklinggryta med paprika & pasta – recept finns ▶️▶️ HÄR

Kycklingfärsgratäng med krämig thaisås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Krossad potatispaj med kycklingkebabfyllning – recept finns ▶️▶️ HÄR

Kycklingkebabgratäng med salsasås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Tacobowl med sötpotatis – recept finns ▶️▶️ HÄR

Pasta Alfredo med kyckling – recept finns ▶️▶️ HÄR

Chicken burger bowl med fetaostsås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Lövbiffsgratäng med ädelostsås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Stekt kyckling med ris & kall yoghurtsås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Krämig pastasallad med kyckling – recept finns ▶️▶️ HÄR

Kycklingwrap med curry – recept finns ▶️▶️ HÄR

Kycklinggratäng med tomat & sweet chilisås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Pokebowl med tacokyckling – recept finns ▶️▶️ HÄR

Teriyakifärs & ris – recept finns ▶️▶️ HÄR

Grekisk kycklingbowl med färskpotatis – recept finns ▶️▶️ HÄR

Tacosallad 2.0 – recept finns ▶️▶️ HÄR

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Leväjnpizza med pepperoni & mozzarella

Perfekt fredagsmysmat när det ska vara enkelt och gå snabbt 😊

4 port.

4 skivor Norrlands leväjn
tomatsås, Mutti
riven mozzarella
skivad pepperoni, Tulip
mozzarellaboll
finhackad persilja

Lägg ut brödskivorna på en bakplåtspappersklädd plåt.
Bred ut tomatsåsen och toppa med riven mozzarella över hela brödet.
Fördela pepperoniskivorna och skivad mozzarella över den rivna osten.
Sätt in i ugnen på 200°C i ca 10-15 min.
Toppa med den finhackade persiljan.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Lövbiff i pepparsås

Ett tips till helgen! En rätt jag lagat många gånger, går även att byta lövbiffen mot fläskkött eller kyckling om man hellre vill ha det 😊

6 port.

750 g lövbiff
fem pepparkrydda
smör/olja
5 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
140 g cantadou fyra peppar
1 dl crème fraiche
1½
2 msk maizena

Strimla lövbiffen och stek den hastigt på hög värme i en panna, krydda med fem pepparkrydda.
Stek lite i taget och lägg åt sidan.
Vispa ur pannan med lite av vattnet, tillsätt resten och smula ner buljongtärningarna.
Låt det koka upp och klicka sedan i färskosten, vispa runt så det blandar sig.
Blanda i crème fraiche och maizena.
Blanda i köttet och låt det sedan stå och småputtra på låg värme i ca 10-15 min medans potatisen blir klar i ugnen.

Servera med ugnsstekt potatis och valfria grönsaker.

Kaloriberäknat recept

750 g lövbiff
fem pepparkrydda
smör/olja
5 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
140 g cantadou fyra peppar
1 dl crème fraiche 8%
1½ msk maizena

Kcal: ca 251 kcal/port exkl matfett, tillbehör och grönsaker.

Kolhydrater: 4.9 g Protein: 32.7 g Fett: 12.4 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Tacosallad 2.0

Detta fick jag ett otroligt sug efter, en riktigt smarrig sallad och vi hade färs över sen helgen så då passade det perfekt att göra en tacosallad 😊 Att jag kallar den 2.0 är för att det redan finns en tacosallad i arkivet, men jag gjorde denna lite annorlunda men ganska så snarlik den första varianten, ni hittar den HÄR.

När jag gör sallad i mina matlådor förbereder jag det som går på måndagen och sen fixar jag iordning grönsakerna på morgonen samma dag jag ska äta, för jag tycker inte grönsakerna håller sig fräscha annars.

Hoppas ni får en härlig vecka oavsett om ni har semester eller jobbar som jag gör 🙈

4 port.

färs
tacokrydda + vatten
sallad
gurka
körsbärstomat
majs
picklad rödlök
riven ost
tacochips
chunky salsa
nacho cheesedip

Förbered alla tillbehören du vill ha till salladen, jag hade sallad, gurka, tomat, picklad rödlök, ost och majs.
Blanda ihop tacosåsen och cheddardippen.
Bryn färsen i en panna med matfett.
Tillsätt kryddan och vattnet och följ anvisningen på förpackningen.
Servera med tillbehören, såsen och tacochips.

Kaloriberäknat recept

500 g nötfärs 5%
28 g tacokrydda, Santa Maria + 1 dl vatten
180 g sallad
160 g gurka
200 g körsbärstomat
80 g majs
80 g picklad rödlök
80 g riven ost 12%
40 g tacochips, Banderos
88 g chunky salsa, Santa Maria
132 g nacho cheesedip, Santa Maria

Kcal: ca 389 kcal/port exkl tillsatt matfett.

Kolhydrater: 24.3 g Protein: 34.5 g Fett: 15.1 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Tortillapizza med skinka & vitlök

Min räddare-i-nöden-maträtt just nu när man behöver mat snabbt eller om man vill hålla det enkelt 😊

tortillabröd
pizzasås
riven ost
rökt skinka
marinerade vitlöksklyftor

ev ruccola
mild kebabsås

Lägg tortillabröden på ett bakplåtspapper på en plåt.
Bred på pizza såsen och strö över rikligt med ost.
Strö över strimlad skinka och skivade vitlöksklyftor och ställ in dom i ugnen i 5-10 min i 200°C.

Ringla över lite sås och toppa ev även med lite ruccola.

Kaloriberäknat recept

2 st tortillabröd, fiber (Ica)
56 g pizzasås, Mutti
50 g riven ost 12%
68 g rökt skinka
4 st marinerade vitlöksklyftor
ev ruccola
20 g mild kebabsås, Felix

Kcal: ca 529 kcal/port exkl ruccola.

Kolhydrater: 47 g Protein: 35.7 g Fett: 20.4 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Sweet chiligryta med kyckling

Ett smarrigt recept som jag för länge sen hittade hos Kryddburken, har dock ändrat i receptet en aning mot orginalet.

6 port.

3 kycklingfiléer
1 gul lök
salt
peppar
4-5 msk tomatpuré
1 dl sweet chilisås
4 dl kycklingbuljong (fond/tärning+vatten)
1 dl crème fraiche
maizena
1 liten burk majskorn
1 röd paprika

Skär kycklingen i bitar och bryn i het panna.
Salta och peppra.
Hacka löken och dela paprikan i bitar.
Fräs i pannan efter kycklingen på lite lägre värme.
Blanda ner kycklingen.
Tillsätt tomatpuré, sweet chilisås och kycklingbuljong.
Låt koka upp, sänk sedan värmen och rör ner crème fraichen och låt allt småputtra ca 10 min.
Red ev. av såsen med maizena för krämigare konsistens.
Smaka av med salt och peppar.
Rör ner majskornen sist av allt så du får lite krispighet i grytan.

Kaloriberäknat recept

3 kycklingfiléer, ca 750 g
1 gul lök
salt
peppar
4-5 msk tomatpuré
1 dl sweet chilisås
4 dl kycklingbuljong (fond/tärning+vatten)
1 dl crème fraiche 8%
1½ msk maizena
1 liten burk majskorn
1 röd paprika

Kcal: ca 216 kcal/port exkl tillsatt matfett och ris.

Kolhydrater: 16.3 g Protein: 30.9 g Fett: 3.5 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK