En mustig gryta som passar perfekt som en söndagsmiddag den här tiden på året 😍
4 port.
500 g nötkött, tex fransyska
smör
2 msk vetemjöl
½ l köttbuljong
2½ dl torrt rödvin
1 lagerblad
½ tsk torkad salvia
1 tsk torkad timjan
2 stora morötter
175 g champinjoner
salt
nymalen svartpeppar
Hetta upp smöret på medelvärme i en stor gryta.
Bryn köttet i grytan.
Pudra över mjölet och låt bryna med i 2 min.
Tillsätt buljong, vin och lagerblad.
Smula i salvia och timjan.
Koka upp och sänk värmen.
Sjud långsamt under lock, ca 1 tim eller tills köttet känns mört.
Skala morötterna och skär dem i slantar eller bitar.
Putsa och skiva champinjonerna.
Lägg svamp och morötter i grytan och smaksätt med salt och peppar.
Lägg på locket och sjud ytterligare ca 15 min, men inte längre än att grönsakerna har kvar lite tuggmotstånd.
Ta upp lagerbladet och servera grytan genast.
Viktväktarna Points
500 g nötkött, tex fransyska *
smör (lägg till points för så mycket du använder)
2 msk vetemjöl *
½ l köttbuljong (1 buljongtärning/1½ msk fond+vatten) *
2½ dl rött matlagningsvin *
1 lagerblad
½ tsk torkad salvia
1 tsk torkad timjan
2 stora morötter
175 g champinjoner
salt
nymalen svartpeppar
Totalt blir det 4P/port. Lägg till points för potatis eller annat tillbehör.
* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet
Följ mig gärna på Instagram för mer mat- & bakinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK