Färsrätter är något jag är svag för. Samt att få gojsa ihop den kokta potatisen med den härliga såsen, nästan som man blir barn på nytt 😁
4-5 port.
ca 15 st
500 g viltfärs, alt nötfärs
1 gul lök
1 medelstor kokt kall potatis
1 ägg
2 msk viltfond
1 tsk finhackad färsk rosmarin
3 msk grädde
1-2 krm kryddpeppar
smör att steka i
Sås
3 dl vatten
1½ msk viltfond
½ tsk tomatpuré
½ tsk vinbärsgelé
1 tsk soja
maizena
2 dl grädde
Skala och finhacka löken.
Riv potatisen fint.
Blanda ägg, lök, potatis, fond, rosmarin, grädde och kryddpeppar i en bunke.
Blanda i färsen.
Forma järpar och lägg dom på ett vattensköljt skärbräde.
Bryn järparna runtom i smör i en panna i ca 5 min.
Lägg åt sidan på ett fat tills alla järpar är stekta.
Lägg sedan tillbaka alla järpar i pannan och efterstek dom i ca 10 min eller tills de är precis genomstekta.
Blanda vatten, fond, tomatpuré, vinbärsgelé och soja i en kastrull och låt det koka upp.
Red med maizena till önskad konsistens (lite tjockare än du vill ha den).
Tillsätt grädden och låt såsen sjuda i 5 min.
Servera med potatis och valfria grönsaker.
Viktväktarna Points
500 g viltfärs, alt nötfärs 5% *
1 gul lök
1 medelstor kokt kall potatis, à 75 g *
1 ägg
2 msk viltfond *
1 tsk finhackad färsk rosmarin
3 msk mjölk 1,5% *
1-2 krm kryddpeppar
smör att steka i (lägg till points för mängden du använder)
4 dl vatten
1½ msk viltfond *
½ tsk tomatpuré
½ tsk vinbärsgelé
1 tsk soja
maizena (lägg till points för mängden du använder)
1 dl matlagningsgrädde 13% *
Totalt blir det 5P/port om man delar receptet i 5 port (6P om man delar i 4 port) exkl tillbehör.
* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet
Kcal: ca 206 kcal/port om man delar receptet i 5 port exkl tillsatt matfett, maizena och tillbehör (ca 257 kcal/port om man delar i 4 port)
Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK