Dagens recept i adventskalendern är ännu ett bidrag till godisbordet!
1 vaniljstång
250 g ljus sirap
250 g råsocker
2½ dl vispgrädde
5 g havssalt
100 g normalsaltat smör
Ta fram önskad form och klä in med bakplåtspapper, se till att även kanten är klädd.
Tänk att du kommer ha ungefär ¾ liter kola, som skall ha en lagom höjd när du skär.
Ett bra tips är att hälla ut ¾ liter vatten i något först för att testa.
Skär upp vaniljstången och blanda vaniljstången med sockret.
Dra ut vaniljfröna ordentligt med hjälp av sockret.
Häll ner sockret i en tjockbottnad kastrull.
Väg upp resten av ingredienserna och tillsätt i kastrullen.
Koka under omrörning med en värmetålig slickepott eller visp och tänk på att röra i botten hela tiden så att inte kolan bränner.
Koka kolan till 127°C.
Häll upp kolan med en gång i formen och låt den stelna minst 5 timmar eller gärna över natten.
Skär kolan i önskade bitar och rulla in i vaxat livsmedelspapper eller bakplåtspapper.
Förvara i rumstemperatur.