Sommarsemla med jordgubbar

Här kommer årets skolavslutnings”tårta” i form av en semla 😉 Så goda och dom tog slut på ett nafs! Recept hittade jag hos Brinken Bakar 🥰

15 semlor

Vetebulle

Fördeg
100 g fingervarm mjölk (1 dl)
130 g vetemjöl (2 dl)
13 g jäst

Tillsätt sen
80 g vetemjöl (1 dl)
1 litet ägg
1 g salt (¼ tsk)
2 tsk nymald kardemumma
50 g rumstempererat smör
45 g socker (½ dl)

Vaniljkräm
50 g socker
15 g majsstärkelse
1 liten nypa salt
15 g smör
2 äggulor
2½ dl mjölk
1 tsk vaniljpasta (eller 2 tsk vaniljsocker)

Montera semlorna
vetebullar
vaniljkräm
3 dl grädde
30-40 jordgubbar
florsocker

1 ägg för pensling

Blanda ut jästen med mjölken och rör ihop med mjölet.
Blanda i bakmaskin tills i ett par minuter tills det går ihop till en deg.
Låt vila i ca 15 min.
Tillsätt sedan övriga ingredienser till degen och blanda med degkrok i maskin i 10-15 min tills du har en riktigt blank och smidig deg som går att ta i utan att bli kladdig.
Låt degen vila i 30 min.
Dela degen i 15 delar, ca 30 g styck, rulla till runda bollar och lägg på en plåt.
Låt jäsa till dubbel storlek, ca 2 timmar.
Sätt ugnen på 210°C varmluft (220°C vanlig ugn).
Baka bullarna i ca 5 min och pensla dem direkt när de kommer ut ur ugnen med ett tunt lager uppvispat ägg.
Låt bullarna svalna.

Häll alla ingredienser utom vaniljen i en kastrull.
Värm på medelhög värme under konstant omrörning tills det börjar koka.
Låt det sjuda i nån minut under intensiv omrörning och tag sen från värmen.
Sila krämen ner i en bunke och tillsätt vaniljen.
Sätt plastfolie över, tätt intill krämen och låt den sedan bli helt kall i kylen.

Vispa grädden lätt.
Dela hälften av jordgubbarna i små bitar.
Skär eller klipp av locket på bullarna och gröp ur dem något.
Blanda en tredjedel av vaniljkrämen med ett par klickar vispgrädde och vänd försiktigt ner de skurna jordgubbarna.
Fyll bullarna med 1-2 matskedar av fyllningen.
Spritsa en cirkel med vaniljkräm på fyllningen.
Skär jordgubbar i skivor och lägg på vaniljkrämen.
Spritsa grädde på jordgubbarna.
Sätt på locket och pudra med florsocker och dekorera med en fjärdedels jordgubbar.
Servera så snart som möjligt!

Recept och inspiration från Brinken Bakar 🥰

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *