Det här receptet gjorde jag första gången för många år sen, tyckte att det var dags för en uppdatering. Har man inte en jägare i familjen så finns det butiker som säljer vilt kött. Lite dyrare än nötkött, men ibland måste man få unna sig lite extra, håller ni inte med?
6-8 port.
1 kg rådjurskött
smör att steka i
salt
peppar
1 l vatten
4 msk viltfond
4 st lagerblad
8-10 st enbär
2 tsk timjan
2-3 st stora scharlottenlökar
3 st morötter
4 msk mjöl
3 dl grädde
4 tsk soja
2 msk svartvinbärsgelé
Skär köttet i lagom stora grytbitar.
Bryn köttet i lite smör, krydda med salt och peppar.
Lägg över köttet i en gryta och häll på vatten och fond.
Lägg lagerblad och enbären i en tesil och lägg i grytan, då blir det lätt att ta bort
dom när grytan är klar att servera.
När vattnet kokat upp låt allt sedan stå och småputtra i ca 2½ tim.
Skala och dela löken i lite större bitar.
Skala och skär morötterna.
Tillsätt löken och morötterna när det är 20-30 min kvar på köttet.
Gör en redning på mjölet och grädden och vispa ner i grytan.
Tillsätt soja och gelén och låt allt koka upp och låt det puttra ett par minuter.
Servera med potatis eller ris.
Viktväktarna Points
1 kg rådjurskött *
smör att steka i (lägg till points för mängden du använder)
salt
peppar
12 dl vatten
4 msk viltfond *
4 st lagerblad
8-10 st enbär
2 tsk timjan
2-3 st stora scharlottenlökar
3 st morötter
4 msk mjöl *
1 dl matlagningsgrädde 13% *
4 tsk soja
2 msk svartvinbärsgelé *
Totalt blir det 5-6P/port beroende på portionsstorlek. Lägg till points för ris eller potatis.
* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet
Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK
Låter gott🙂
Tack! Så smarrigt med vilt kött 👌
Vilket bra recept! Enkla råvaror, lätt att tillaga, och Supergott – familjen var lyrisk! Ett recept vi kan rekommendera
Vad roligt att höra, tack för att du skrev en rad! 🥰
Redigt gott, tack för receptet!
Kul att höra, roligt att recepten kommer till användning och bidrar med inspiration 😊