Bolognese à la Markus Aujalay

4 port.

400 g pasta
300 g nötfärs
olivolja
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor. finhackade
1 liten morot, finhackad
1 liten bit selleri, finhackad
2 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
1 burk hela tomater (använde krossade)
1 köttbuljongtärning
2 lagerblad
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
salt
peppar

1 dl riven parmesanost

Bryn färsen i olivolja i en gryta på hög värme.
Tillsätt lök, vitlök, morot och selleri och stek i ytterligare någon minut.
Rör i tomatpuré, vin och tomater.
Koka upp, lägg i buljongtärningen och örter och låt sjuda under lock i ca 45-60 min.
Rör om då och då och späd eventuellt med lite vatten.
Smaksätt med salt och peppar.
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Servera den nykokta pastan med såsen och riven parmesan.

Donuts

ca 28 st

2 tsk kardemummakärnor
3 dl mjölk 
50 g färsk jäst
1½ dl strösocker
1 nypa salt
150 g mjukt smör
2 st ekologiska ägg
12 dl vetemjöl special

Stöt kardemummakärnorna i en mortel.
Blanda med mjölken.
Värm tills mjölken är ljummen, cirka 37°C.
Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
Rör ner strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
Sedan lite vetemjöl i taget.
Arbeta samman till en smidig vetedeg.
Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, i 45–60 minuter.

När man friterar är det viktigt att använda en djup tjockbottnad kastrull 
så att inte olja kan stänka upp eller koka över. 
För att se om olja är tillräckligt varm kan man göra ett test genom att lägga ner en brödbit i oljan. 
Blir brödbiten gyllene efter cirka 1 minut är oljan lagom temperatur. 
Det får inte bli för het, då bränns munkarna. 
Om oljan skulle ta eld, kväv elden med ett lock.
Häll aldrig vatten i varm olja,då flyter den brinnande oljan ovanpå vattnet. 
Vattnet expanderar när det kokar och kastar brinnande olja upp i taket. 

Använd en hålslev när du ska lägga ner, vända eller ta upp munkarna i oljan. 
Fritera munkarna riktigt gyllene, annars är det lätt att de blir för degiga.
Låt munkarna droppa av ett par sekunder på hushållapapper.
Vänd dem sedan i socker medans dom fortfarande är varma.

Fläskfilé med Crème Bonjour

4 port.

600 g fläskfilé
½ gul lök 
smör 
1 tsk paprikapulver 
½ tsk salt 
1 krm svartpeppar 
1½ msk vetemjöl 
3¾ dl grädde 
1½ dl vatten 
2 tsk kinesisk soja 
150 g Crème bonjour vitlök

Skär köttet i skivor. 
Finhacka löken. 
Fräs köttet och löken i smöret på medelstark värme. 
Krydda med paprikakrydda, salt och peppar. 
Pudra över vetemjöl.
Häll i matlagningsgrädde, soja och vatten och låt sjuda ca 10 min under lock på svag värme. 
Rör ner crème bonjour och låt grytan koka upp. 
Servera med ugnsstekt potatis eller potatisgratäng och en sallad.

flaskfile-med-creme-bonjour-vitlok-2

Viktväktarna Points

500 g fläskfilé *
½ gul lök 
smör (lägg till points för det du använder)
1 tsk paprikapulver 
½ tsk salt 
1 krm svartpeppar 
1½ msk vetemjöl *
1 dl matlagningsgrädde 13% *
4¼ dl vatten 
2 tsk kinesisk soja 
150 g Crème bonjour grekisk vitlök *

Totalt blir det 11P/port. Lägg till points för tillbehör och servera med valfria grönsaker.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

flaskfile-med-creme-bonjour-vitlok-4

flaskfile-med-creme-bonjour-vitlok-3

Smördegsknyten med skinka & ost

10-15 st

1 pkt smördegsplattor (5 st)
10/15 skivor rökt skinka
ca 100 g riven ost
1 ägg

Tina smördegen, kavla ut den lite.
Dela plattorna i 2 eller 3 delar, fördela skinka och ost på alla delarna.
Vispa ägget lätt och pensla kanterna på smördegen.
Rulla ihop till en tät rulle, tryck till så inte fyllningen rinner ut.
Tryck ihop ändarna med en gaffel så att rullen stängs helt.
Lägg rullarna på en plåt med bakpapper.
Pensla med ägg.
Grädda i 200°C i ca 15 min.
Servera med lite blandad sallad.

 
 

Pepparkakor

125 gram riktigt smör
1 dl ljus sirap
1 dl vatten
2 dl strösocker
½ msk bikarbonat
6 dl vetemjöl

1¼ msk malen kanel
¾ msk mald kryddnejlika
½ tsk mald ingefära

Smält smöret tillsammans med sirapen i en kastrull.
Ta av från plattan och häll i vattnet och låt svalna. 
Blanda strösockret tillsammans med kryddorna i en rejäl bunke. 
Slå på smörblandningen och rör om kraftigt.
Blanda i bikarbonaten i vetemjölet och häll över detta på resten av degen.
 Blanda väl, degen ska vara ganska lös så 6 dl vetemjöl räcker gott och väl.
 Lägg på locket eller täck med plastfolié och låt stå i kylen minst en dag. 
Hållbarhet är minst ett par veckor.

 

Minipepparkakscupcake med vaniljfrosting

ca 24 st minicupcakes

50 g smör, rumstempererat
1¼ dl farinsocker
1 ägg, rumstempererade
¾ dl gräddfil 
1½ dl vetemjöl
½ msk kanel 
½ tsk kryddnejlika 
½ tsk ingefära 
½ tsk bikarbonat

Vaniljfrosting
30 g smör, rumstempererat
50 g philadelphiaost
150 g florsocker
½ tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 225°C. 
Vispa smör och socker poröst. 
Tillsätt ett ägg i taget och blanda väl. 
Rör sedan ner gräddfilen. 
Blanda sedan mjölet, kryddorna och bikarbonaten i en egen bunke och häll sedan ner 
detta i smeten och rör om tills allt är blandat. 
Fyll sedan smeten i muffinsformar och grädda i ca 8-12 min. 
Låt sedan muffinsen svalna på galler.

Häll alla ingredienser till frostingen i en bunke och vispa med elvisp tills det blir en slät och fin frosting.
Spritsa frosting på samtliga cupcakes och dekorera.

Saffransbullar med vit choklad & russin

Saffransbullar med vit choklad & russin

ca 24 st

100 g smör
5 dl mjölk
1 pkt saffran
1 pkt jäst
1 dl socker
1 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl

Fyllning
100 g smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 g riven/finhackad vit choklad
1 dl russin

Smält smöret.
Häll i mjölken och saffranet och värm till 37°C.

Rör ut jästen ihop med degspadet.
Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet.
Arbeta degen smidig tills den släpper kanterna.
Låt jäsa till dubbel storlek.

Blanda smöret till fyllningen med socker och vaniljsocker.

Kavla ut degen till en rektangulär platta.
Bred på smör/sockerblandningen.
Strö på riven/hackad choklad och russin.

Vik över degen så att den blir dubbel.
Skär remsor och sno degen till knutar.
Lägg bullarna i bullformar.
Låt jäsa 30 min under bakduk.

Grädda bullarna i 225°C i 10-12 min.
Låt bullarna svalna ordentligt innan florsockret strös över.