Bananglass
2½ dl vispgrädde
2½ dl standarmjölk, 3 %
3 äggulor
1½ dl strösocker
3 väl mogna bananer
1 msk pressad citronjuice
Blanda grädde och mjölk i en kastrull och låt detta koka upp, ställ det åt sidan.
Vispa äggulor och socker pösigt.
Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
Blanda ner den pressade citronjuicen
Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
Mosa bananerna och blanda ner detta i glassmeten.
För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.När den är klar häll genast upp glassmeten i en form och frys den några timmar.
För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen.
Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
Bananmuffins
Makaronipizza
ca 6 port.
4 dl okokta makaroner
½ påse riven ost, ca 75 g
6 kryddiga korvar/400 g strimlad skinka
1 finhackad gul lök
8 dl mjölk
4 ägg
salt
peppar
1-2 msk oregano
ca 10-12st körsbärstomater
½ påse riven ost, ca 75 g
Smörj en långpanna.
Häll på de okokta makaronerna jämnt fördelade över plåten.
Strö över den rivna osten (½ påse), de skivade korvarna alt. den
strimlade skinkan och den hackade löken.
Vispa ihop mjölk och ägg i en bunke, salta och peppra.
Häll försiktigt ägg- och mjölksmeten över makaronerna och korven i långpannan.
Strö över oregano.
Grädda i två steg, första omgången 15 min i 225°C.
Ta sedan ut långpannan och lägg på de skivade körsbärstomaterna och den rivna osten (½ påse).
Gratinera i ytterligare 15 min.
Vänta en stund med att servera och skära då det är lättare att få upp fina pizzarutor från plåten när de fått vila och stabilisera sig lite.
Bolognese à la Markus Aujalay
4 port.
400 g pasta
300 g nötfärs
olivolja
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor. finhackade
1 liten morot, finhackad
1 liten bit selleri, finhackad
2 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
1 burk hela tomater (använde krossade)
1 köttbuljongtärning
2 lagerblad
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
salt
peppar
1 dl riven parmesanost
Bryn färsen i olivolja i en gryta på hög värme.
Tillsätt lök, vitlök, morot och selleri och stek i ytterligare någon minut.
Rör i tomatpuré, vin och tomater.
Koka upp, lägg i buljongtärningen och örter och låt sjuda under lock i ca 45-60 min.
Rör om då och då och späd eventuellt med lite vatten.
Smaksätt med salt och peppar.
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Servera den nykokta pastan med såsen och riven parmesan.
Donuts
ca 28 st
2 tsk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1½ dl strösocker
1 nypa salt
150 g mjukt smör
2 st ekologiska ägg
12 dl vetemjöl special
Stöt kardemummakärnorna i en mortel.
Blanda med mjölken.
Värm tills mjölken är ljummen, cirka 37°C.
Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
Rör ner strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
Sedan lite vetemjöl i taget.
Arbeta samman till en smidig vetedeg.
Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, i 45–60 minuter.
När man friterar är det viktigt att använda en djup tjockbottnad kastrull
så att inte olja kan stänka upp eller koka över.
För att se om olja är tillräckligt varm kan man göra ett test genom att lägga ner en brödbit i oljan.
Blir brödbiten gyllene efter cirka 1 minut är oljan lagom temperatur.
Det får inte bli för het, då bränns munkarna.
Om oljan skulle ta eld, kväv elden med ett lock.
Häll aldrig vatten i varm olja,då flyter den brinnande oljan ovanpå vattnet.
Vattnet expanderar när det kokar och kastar brinnande olja upp i taket.
Använd en hålslev när du ska lägga ner, vända eller ta upp munkarna i oljan.
Fritera munkarna riktigt gyllene, annars är det lätt att de blir för degiga.
Låt munkarna droppa av ett par sekunder på hushållapapper.
Vänd dem sedan i socker medans dom fortfarande är varma.
Fläskfilé med Crème Bonjour
4 port.
600 g fläskfilé
½ gul lök
smör
1 tsk paprikapulver
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1½ msk vetemjöl
3¾ dl grädde
1½ dl vatten
2 tsk kinesisk soja
150 g Crème bonjour vitlök
Skär köttet i skivor.
Finhacka löken.
Fräs köttet och löken i smöret på medelstark värme.
Krydda med paprikakrydda, salt och peppar.
Pudra över vetemjöl.
Häll i matlagningsgrädde, soja och vatten och låt sjuda ca 10 min under lock på svag värme.
Rör ner crème bonjour och låt grytan koka upp.
Servera med ugnsstekt potatis eller potatisgratäng och en sallad.
Viktväktarna Points
500 g fläskfilé *
½ gul lök
smör (lägg till points för det du använder)
1 tsk paprikapulver
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1½ msk vetemjöl *
1 dl matlagningsgrädde 13% *
4¼ dl vatten
2 tsk kinesisk soja
150 g Crème bonjour grekisk vitlök *
Totalt blir det 11P/port. Lägg till points för tillbehör och servera med valfria grönsaker.
* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet