Daimpannacotta
4 port
3 dl grädde
2 st dubbeldaim
1 gelatinblad
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 5 min.
Hacka daimen i bitar.
Koka upp grädden, tag av ifrån plattan och smält ner daimen,
ta 3/4 av daimen ner i grädden och spara resten till serveringen att dekorera med.
Det gör inget om det knäckiga inte smälter helt och hållet.
Rör ner gelatinbladet.
Häll upp i valfria formar eller glas.
Låt stelna i kyl i minst 4 tim.
Toppa med lite hackad daim vid servering.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK
Apelsinsoppa med glass
4 port.
½ dl koncentrerad apelsinjuice
2 dl vatten
saft av 1 apelsin
1 dl socker
1 kanelstång
2 stjärnanis
1/4 g saffran
1 vaniljstång, skuren på längden
1 apelsin
vaniljglass
Koka upp alla ingredienserna till soppan i en kastrull.
Dra bort från värmen.
Skär bort skal och allt det vita från apelsinerna och skär upp i skivor.
Lägg ner skivorna i soppan och låt stå och dra i 2 tim.
Servera med vaniljglass.
Souvlaki med kyftpotatis & tzatziki
4 port.
500 g grytbitar av lamm eller skinka
salt
peppar
Marinad
4 msk pressad citronsaft
4 msk olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
3 msk hackad oregano
Rör ihop marinaden.
Skär köttet i jämnstora bitar ca 2 x 2 cm.
Lägg dem i marinaden och marinera ca 30 min.
Trä upp köttet på grillspett och krydda med salt och peppar.
Grilla tills de fått vacker färg och är genomgrillade.
Tzatziki
4 dl turkisk yoghurt
1 gurka
2 krm vinäger
2 tsk olivolja
1 krm svartpeppar
2 vitlöksklyftor
Dela på gurkan så man kan skära bort det mittersta på gurkan (kärnorna).
Riv gurkan på ett rivjärn.
Lägg gurkan i en sil och tillsätt lite grovt salt.
Försök att pressa ut så mycket vätska som möjligt.
Blanda ihop övriga ingredienser i en skål.
Tillsätt gurkan och blanda med yoghurtblandningen.
Låt stå i kylen ett tag så blir det godare smak.
Servera med klyftpotatis.
Rimbobullar
½ pkt jäst
2 dl kall mjölk
200 g rumstempererat smör eller margarin
1 msk strösocker
6 dl vetemjöl
FYLLNING
75 g smör eller margarin
1½ msk strösocker
1½ tsk vaniljsocker
PENSLING1 ägg
GLASYR
1 dl florsocker
ett par droppar vatten
Rör ut jästen i lite av mjölken i en skål.
Tillsätt resten av mjölken.
Blanda ner matfettet skuret i bitar, socker och mjöl.
Spara lite mjöl till utbakningen.
Arbeta ihop allt till en deg, för hand eller med elvispens degkrokar.
Tag upp degen och kavla ut den på mjölat bord till en fyrkant, ca 40×40 cm.
Skär degkakan i ca 25 mindre fyrkanter, ca 8×8 cm.
Rör matfett, strösocker och vaniljsocker smidigt till fyllningen.
Fördela fyllningen mitt på varje fyrkant.
Nyp ihop degen runtom fyllningen.
Lägg varje bulle i en bullform.
Ställ dem på en plåt.
Låt bullarna jäsa övertäckta ca 2 tim på en rumsvarm och dragfri plats.
Sätt ugnen på 250°C.
Pensla wienerbröden med uppvispat ägg.
Grädda bröden mitt i ugnen, 5-8 min.
Låt dem svalna.
Blanda florsocker och vatten.
Glasera wienerbröden med hjälp av en tesked.
Låt glasyren stelna.
Sirapsrutor
1 pkt jäst
5 dl mjölk
3 msk sirap
100 g smör, rumstemp.
1 tsk salt
12 – 13 dl vetemjöl special
Smula ner jästen i en degbunke.
Ljumma mjölken till 37°C.
Rör ut i jästen, tillsätt sirap, smör, salt och nästan allt av mjölet.
Arbete ihop till en smidig med ganska lös deg, för hand, eller i maskin.
Pudra över lite mjöl och lägg över bakduk, låt jäsa ca 45 min.
Ta upp på mjölat bakbord och dela degen i två delar.
Kavla ut varje del till en rektangulär platta ca 1½ cm tjock, ungefär lika stor som en ugnsplåt.
Lägg upp degen på smord ugnsplåt.
Skär degen i rutor.
Nagga med gaffel och grädda i 225°C ca 5-7 min eller tills bröden är gyllenbruna.


Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK
Pizzasallad
1 liter kokande vatten
½ vitkålshuvud, ca 500-600 g
2 korkar ättika
½ dl solrosolja eller annan matolja
5 msk vitvinsvinäger
½ dl vatten
1 msk strösocker
2 msk oregano
2 tsk salt
1 krm finmalen svartpeppar
Strimla vitkålshuvudet med osthyvel för bästa resultat.
Lägg all salladen i ett durkslag.
Koka upp vattnet och häll det över salladen.
Låt rinna av!
Använd nu en rymlig plastbunke med tätslutande lock och häll ner salladen.
Vispa ihop alla ingredienserna till dressingen i en skål och slå över salladen.
Blanda väl!
Låt svalna i rumstemperatur.
Förvara sedan i kylskåp.
Hållbarhet ca 5-7 dagar.