Kycklinggryta med bacon & smak av senap
4 port.
3 stora kycklingfiléer
1 pkt bacon
1 dl vatten
1½ msk kycklingfond
3 dl grädde
1 dl crème fraiche
1 tsk senap
provensalska örter
salt
svartpeppar
Dela kycklingfiléerna i bitar.
Stek i smör och krydda med salt och peppar.
Lägg över kycklingen i en skål och stek strimlat bacon.
Ta upp baconet och låt rinna av på ett hushållspapper.
Vispa ur stekpannan med lite vatten.
Blanda i fond, grädde, crème fraiche och senap.
Låt det koka upp.
Ha i kyckling och låt det stå och småputtra i 10 min.
Blanda ner bacon och provensalska kryddor.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med ris och valfria grönsaker.

Viktväktarna Points
3 stora kycklingfiléer
1 pkt bacon (fett avrunnen) *
3 dl vatten
1½ msk kycklingfond
1 dl matlagningsgrädde 13% *
1 dl crème fraiche 8% *
1 tsk senap
provensalska örter
salt
svartpeppar
Totalt blir det 4P/port. Lägg till points för matfett och för tillbehör som tex ris. Vill man byta mot kycklingbacon istället för vanlig bacon så blir det 3P/port.
* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet


Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK
Ostlimpa
Jordgubbsmousse
Ugnsstekt falukorv & potatismos
1 falukorvsring
ketchup
senap
ost
Skär korven i skivor nästan helt ner till skärbrädan.
Den ska sitta ihop som en ring efter du skurit skivor.
Häll i ketchup och senap mellan korvskivorna.
Blanda grädde med ketchup och häll över korven.
Såsen är alltid populär så ta gärna mycket.
Ha över riven eller skivad ost.
In i ugnen ca 225°C i 20 min, eller tills det ser färdigt ut.
Ananascupcake med vaniljfrosting
12 st
4,8 dl mjöl
2,4 dl socker
2 tsk bakpulver
¼ tsk salt
2 msk smält avsvalnat smör
spad från 2 små burkar ananasskivor + mjölk
så det blir 2,4 dl totalt
1 ägg
1½ tsk vaniljextrakt
Sikta mjöl, socker, bakpulver och salt i en stor skål.
I en separat skål, blanda ananasspad/mjölk, ägg och smält smör och vanilj tillsammans.
Göra en grop i mitten av mjölblandningen och häll all spad+mjölk/äggblandningen.
Rör om med en sked/slickepott, bara tills alla ingredienserna är blöta.
Skeda smeten i muffinsformar fyllda lite mer än halvfullt.
Grädda i 200°C i 15 minuter.
Ta bort från muffinsplåten omedelbart.
Låt svalna på ett galler.
Vaniljfrosting
60 g smör
100 g färskost
3 dl florsocker
3 tsk vaniljsocker
Vispa ihop alla ingredienser i minst 5 min med elvisp.
Tillsätt mer florsocker om du tycker den är för lös.
Spritsa på frostingen när cupcakesen har svalnat.
Toppa med lite strössel.