Focaccia med flingsalt & parmesanost

Focaccia med flingsalt & parmesanost

2 bröd

25 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
½ dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7-8 dl vetemjöl special

olivolja och flingsalt till plåten och utbakning
150 g grovt riven parmesan


 Smula jästen i en bunke och vispa ut den med vatten, olivolja, honung och flingsalt.
 Tillsätt lite vetemjöl i taget, arbeta samman till en deg och knåda den i cirka fem minuter.
 Jäs degen i bunken täckt med bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter.

 Sätt ugnen på 225°C.
 Häll upp degen på mjölat bakbord, dela i två bitar, knåda och forma till två bollar.
 Platta ut tills de är cirka 1½ cm tjocka. 
 Jäs till dubbel storlek under bakduk på en oljad plåt med lite flingsalt i botten i cirka 30 minuter. 

 Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja, strö över flingsalt och parmesanost. 
 Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

Tobleronefluff

Tobleronefluff

180 g toblerone
3 dl vispgrädde
Värm upp grädden i en kastrull men var noga med att den inte får börja koka.
Dela tobleronen i mindre bitar och rör ner dem i grädden och rör tills de smält.
Häll upp i skål och ställ i kylskåpet i minst 5 timmar (helst ska den dock stå över natten).
När blandningen är helt genomkall vispas den upp till en härlig fluff.

Räcker till ett lager fyllning till en 22-24 cm tårta.

Äppelscones

Äppelscones
2 st stora eller 8 små

5 dl vetemjöl 
2 tsk bakpulver 
1 tsk salt 
75 g smör 
2 dl mjölk
1  stort grovrivet äpple

Blanda alla torra ingredienser.
 Arbeta ner smöret i blandningen. 
Häll i mjölken  och det rivna äpplet och arbeta ihop degen.

Arbeta degen smidig på en lätt mjölad yta, dela den sedan i 2 delar. 
Antingen kan du nu göra små scones eller större. 
Om du bakar mindre scones är det smart att lägga dem i bullpapper i en muffinplåt 
så att det blir fina i formen.

Grädda i 275°C i 10-12 minuter tills de är gyllenbruna.

Servera sconesen varma och brutna med smör och marmelad.

Ahlgrensbilarfluff

Ahlgrensbilarfluff

60 g ahlgrens bilar
3 dl vispgrädde

Värm upp grädden i en kastrull men var noga med att den inte får börja koka.
Dela godiset i mindre bitar och rör ner dem i grädden och rör tills de smält.
Häll upp i skål och ställ i kylskåpet i minst 5 timmar (helst ska den dock stå över natten).
När blandningen är helt genomkall vispas den upp till en härlig fluff.
Blir den lite för fast i konsistensen går det att hälla i lite mer vispgrädde och vispa lite till.

Räcker till ett lager fyllning till en 22-24 cm tårta.

Tartarsås

Familjens favoritsås till fisk sen många år tillbaka!

6 port.

2 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 dl boston gurka
1 tsk senap
1 tsk flytande honung
salt
svartpeppar
vitlökspulver

Blanda alla ingredienser i en skål.
Krydda efter tycke och smak.
Låt stå i kylen en stund innan den serveras ihop med fisken.

Viktväktarna Points/Kaloriberäknat recept

2 dl Arla grekisk yoghurt 0.2%
1 dl lätt majonnäs *
1 dl boston gurka *
1 tsk senap 
1 tsk flytande honung *
salt
svartpeppar
vitlökspulver

Totalt blir det 3P/port för såsen.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 85 kcal/port.

Kolhydrater: 6.9 g Protein: 3.9 g Fett: 4.5 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Chokladvåfflor

Chokladvåfflor

10-12 st

50 g smält smör
4 dl vetemjöl
2½ dl vatten
½ dl kakao
en nypa salt
4 dl vispgrädde

Smält smöret.
Blanda mjöl, kakao (sikta ner), salt, vatten och det smälta smöret.
Vispa grädden tills den är lagom tjock, den ska ej vara för hårt vispad.
Blanda grädden med dom andra ingredienserna.

Grädda våfflor i ett våffleljärn.
Smörj med lite smör i järnet om det behövs.

Bananvåfflor

Bananvåfflor

10-12 st

50 g smält smör
4 dl vetemjöl
2½ dl vatten
2 mosade bananer
en nypa salt
4 dl vispad grädde

Smält smöret.
Blanda mjöl, banan, salt, vatten och det smälta smöret.
Vispa grädden tills den är lagom tjock, den ska ej vara för hårt vispad.
Blanda grädden med dom andra ingredienserna.

Grädda våfflor i ett våffleljärn.
Smörj med lite smör i järnet om det behövs.