Vildsvinsjärpar
1½ kg vildsvinsfärs
½ kg fläskfärs
1 stor gul lök
3-4 tsk salt
3-4 krm svartpeppar
3-4 tsk timjan
3 ägg
2 dl matlagningsgrädde
Blanda samman vildsvinsfärsen med fläskfärsen.
Finhacka löken och blanda ner i färsen.
Vispa samman ägg, grädde och kryddorna.
Blanda ner äggsmeten i färsen.
Pröva dig fram med hur mycket kryddor det behövs blandas i.
Provstek lite färs och smaka sen av innan du fortsätter steka resten.
Gör lagom stora järpar och stek i smör på lite lagom värme runt om.
Servera med potatis och en gräddsås.
Hemgjord hamburgare
4 st
400 g blandfärs
1 liten gul lök
1 msk worchestershiresås
salt
peppar
Finhacka den gula löken och blanda noga med färsen.
Tillsätt worchestershiresåsen och peppar och salt efter smak.
Forma fyra ganska platta biffar och stek dem med lite olja/smör på medelvärme.
Servera hamburgaren med valfria tillbehör.
Tacotårta
1 pkt stora tortillabröd
750 g köttfärs
2 påsar tacokrydda
2 dl vatten
1 burk tacosås
2 dl crème fraiche
200 g philadelphiaost
cheddardip
3 tomater
en näve tortillachips
riven ost
Fräs upp köttfärsen och tillsätt tacokryddorna och vattnet.
Gör en ”ostsås” genom att blanda ihop crème fraichen och philadelphiaosten med tacosåsen.
Ta fram en rund bakform med löstagbar kant.
Börja med ett tortillabröd, sedan tacofärs och sedan såsen.
Avluta med ett tortillabröd överst.
Bred på ett lager med cheddardip på brödet.
Lägg på skivad tomat och krossa tortillachipsen och strö över tomaterna.
Lägg ordentligt med riven ost över.
In i ugnen på 200°C i ca 25 min.
Serveras ihop med en sallad och en vitlökssås.



Korvkottar & potatismos
Sunda frukostfrallor
Köttgryta med vitlök
6 port.
900 g nötkött
2 gula lökar
1 röd lök
3 små morötter
10 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
5 rosépepparkorn
5 lagerblad
2 köttbuljongtärningar
5 färska vitlökar (strimlade) el. 2 solo vitlökar
salt
3 dl grädde
Skär köttet i mindre bitar, bryn i stekpanna och lägg sedan över i en större gryta.
Häll på vatten så det knappt täcker köttet, låt koka upp och skumma av noga.
Tillsätt buljongtärningarna, lök, morötter, (klyftade) vitlöken, pepparkornen och lagerbladen.
Brässera på svag värme ca 2½ timme till köttet är riktigt mört.
Tillsätt grädden och låt koka upp ett par minuter innan servering.
Servera till kokt ris.
Viktväktarna Points
750 g nötkött, fransyska *
2 gula lökar
1 röd lök
3 små morötter
10 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
5 rosépepparkorn
5 lagerblad
2 köttbuljongtärningar *
5 färska vitlökar (strimlade) el. 2 solo vitlökar
salt
2 dl matlagningsgrädde 13% *
Totalt 6P/port. Lägg till points för ris eller annat tillbehör.
* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet
Receptet kommer från Kryddburen