Gräddig kycklinggryta & krämigt ris

4 port.

500 g kycklingfilé
potatismjöl 
1½ stora nävar färska champinjoner (delade på fyra)
3 dl matlagningsgrädde
1½ dl vatten
1 hönsbuljongtärningar
½ köttbuljongtärning
soja colorit
salt 
peppar
olja/smör 
maizena

2 dl creme fraiché parmesan/vitlök
långkornigt ris

Skär kycklingfiléerna i bitar, blanda dom i potatismjöl i en bunke innan du bryner dem. 
Bryn i stekpanna lite i taget tills de fått fin färg, lägg sedan över i en större gryta.
Häll på vattnet + buljongtärningarna och låta koka upp, tillsätt svampen och all grädde,
på med lock och låt stå och puttra på svag värme ca 30 min. 
Red av såsen om det behövs med lite maizenaredning.
Koka under tiden riset i saltat vatten. 
Blanda riset när det är färdigt med crème fraiche så blir det krämigt och gott.

dsc_0698
 
 
 
 
 
 
 

Havrekex

1½ dl havregryn
1 dl mjölk
50 g rumsvarmt smör
2½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk strösocker
½ tsk salt

Sätt ugnen på 200°C.
Blanda havregryn och mjölk.
Låt blandningen stå i ca 10 min.
Blanda smör, mjöl, bakpulver, socker och salt.
Tillsätt havregrynsblandningen.
Blanda snabbt ihop till en smidig deg.
Kavla ut degen till en stor, tunn platta på ett lätt mjölat bakbord.
Sporra ut små rutor, ca 4×4 cm.
Dra ett varv med en kruskavel först, om du vill ha lite mönster på kexen.
Lägg kexen på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i 10-15 min.
Låt kexen kallna på galler.

 

Krämig pastasås med kassler

6 port.

700 g kassler
½ gul lök
4 dl crème fraiche
1 dl matlagningsgrädde
100 g philadelphiaost
2 msk chilisås
salt
peppar

Strimla kassler och fräs den i smör tillsammans med den finhackade löken.
 Vänd ner grädde, crème fraiche, philadelphiaost och chilisås, smaka av med lite salt och peppar. 
 Låt sjuda på svag värme i några minuter.
Servera med pasta.

 
 
 
 
 

Kanelbullemuffins

Kanelbullemuffins
175 g smör
2½ dl strösocker
2 ägg
3 dl gräddfil
4½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt

1 dl strösocker
3 msk kanel
pärlsocker

Sätt ugnen på 200°C .
Rör smör och socker mjukt och luftigt. 
Blanda sedan ner äggen ett och ett, och därefter gräddfilen.
Rör samman de torra ingredienserna i en separat skål.
 Blanda sedan med resten av smeten.
 Blanda samman socker och kanel till fyllningen.
Ställ ut muffinsformar i en muffinsplåt. 
Häll i smet i 1/3 av formen, strö sedan över hälften av kanelsockret. 
Fyll på med resten av smeten så det blir 2/3 av formen och strö över resterande kanelsocker.
Strö över lite pärlsocker.
Grädda muffinsen i ca 15 min. 
Testa med en sticka om den är färdig.

Oreokladdkaka

2 ägg
2½ dl socker
100 g smör
1 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 krm salt
1 förp. oreokakor

 
Vispa ägg och socker poröst.
 Smält smöret. 
Grovhacka oreokakorna.
Blanda de torra ingredienserna och varva ner det och smöret i äggvispet.
Blanda i ungefär hälften av oreokakorna i smeten.
 Smöra en form, häll i smeten och strö resten av oreokakorna över kakan.
Grädda i 175°C i 18-20 min.
 Låt kakan svalna.
 Låt till fördel kakan stå i kyl några timmar innan servering.

 
 
 

 

Kassler- & potatisgratäng med curry

Kassler- & potatisgratäng med curry

6 port.

12-15 stora mjöliga potatisar
1 gul lök
600 gram kassler
6 dl vispgrädde
1 msk gul curry
salt 
 peppar
2 pressade vitlöksklyftor
riven ost

Ställ ugnen på 200°C. 
Strimla kasslern tunt. 
 Skala och skiva potatisen tunt, finhacka löken.
Varva sedan potatis, kassler och lök och pressa ner vitlöken.
Häll upp grädden i en skål med curry, salt och peppar och häll över gratängen. 
Ställ in i ugnen i cirka 40 minuter, ta ut och toppa med en god riven ost.
Ställ tillbaka igen i 10 – 15 minuter.

Receptet kommer från Jennys matblogg

Leilas lchf knäcke

Leilas lchf knäcke

2 plåtar

200 g solrosfrön
1 dl hela linfrön
1 dl sesamfrön
2 dl pumpakärnor
2 msk fiberhusk
2 msk mandelmjöl
1 tsk salt
5 dl vatten
(½ dl svarta vallmofrön)
flingsalt

Sätt ugnen på 160°C varmluft.
Blanda allt utom vallmofrön i en bunke och låt den stå framme och svälla i cirka 1 timme.
Bred ut smeten tunt på 2 plåtar klädda med bakplåtspapper.
Strö över vallmofrön och lite flingsalt.
Grädda knäckebröden i cirka 70 minuter.
Låt dem svalna och lossa försiktigt bakplåtspappret från bröden. 
Förvaras torrt.

Receptet kommer från Leila Lindholm